
Kalca cıkığı, bebeklerde sık gorulen ve tedavi edilmediğinde uzun vadede ciddi problemlere neden olabilen bir rahatsızlıktır. Kalca cıkığı ile ilgili tum merak edilenleri, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Doğan anlattı.
Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Doğan, "Kalca eklemi, leğen kemiği ile uyluk kemiğinin oluşturduğu bir eklemdir. Uyluk kemiğinin baş kısmı yuvarlak, top benzeri bir yapıdadır. Leğen kemiğinde uyluk kemiğinin baş kısmı ile birleştiği bolge ise oyuk şeklindedir. Normalde uyluk kemiğinin yuvarlak kısmı ile leğen kemiğindeki oyuk birbiriyle uyumludur. Bu iki parcanın tamamlayıcılığı ile sağlam bir eklem meydana gelir. Kalca cıkığı ile doğan bebeklerde, leğen kemiğindeki oyuk sığdır ve bu sebeple uyluk kemiği yuvasına tam olarak oturamaz. Bu durum eklemin gevşek hale gelmesine yol acar. Bazı durumlarda uyluk kemiği tamamen leğen kemiğinden ayrılabilir. Kalca cıkığı, her iki bacakta gorulebilmek ile birlikte sol kalcada daha sık gorulur. Cocuklarda kalca cıkığı; ailesinde kalca cıkığı hikayesi bulunan kişilerde, kız cocuklarında ve makat pozisyonunda doğan bebeklerde daha sık gorulur" dedi.
"BEBEKLERDE DOĞUŞTAN GELEN KALCA CIKIĞI DOKTOR MUAYENESİNDE FARK EDİLEBİLİR"
Bebeklerde doğuştan gelen kalca cıkıklığı, doktor ziyaretleri sırasında muayene ile fark edileceğini soyleyen Prof. Dr. Doğan, "Bebeklerdeki kalca problemini aileler de anlayabilir. Bebeğin bir bacağının daha kısa olması, bez değiştirirken bir bacağın esnek diğer bacağın yana doğru acılmasında kısıtlanma gibi durumlar ailenin dikkatini cekebilir. Bu durumu fark eden ebeveynlerin en kısa surede doktora başvurması gerekir. Doktor, hem muayene hem de ultrasonografi gibi goruntuleme tekniklerinin yardımıyla tanıyı koyabilir. Erken donemde fark edilmeyen kalca cıkıklığı, cocuğun yurumeye başlamasıyla belirgin hale gelebilir. Cocuk aksayarak yurur. Ergenliğe ve genc yetişkinliğe kadar devam eden vakalarda şiddetli kalca eklemi ağrısı gorulebilir. Tanı anlamında en ideal olan cocuk 3-4 haftalık olduğunda kalca ultrasonografisi ile değerlendirilmesidir. Ultrasonografi radyasyon icermediği icin bebeğe herhangi bir zararı kesinlikle yoktur" ifadelerini kullandı.
"BEBEĞE KALCA MUAYENESİ VE ULTRASONOGRAFİ YAPILMASI ONEMLİ"
Kalca cıkığı icin en uygun tedavi yonteminin belirlenmesinde bebeğin yaşının buyuk rol oynadığını belirten Prof. Dr. Doğan sozlerine şu şekilde devam etti:
"Erken donemde fark edilen kalca cıkığı tedavisi genellikle daha kolay olur. Bu nedenle bebeğinde kalca cıkığı olabileceğini duşunen aileler, en kısa zamanda doktor randevusu almalıdır. Kalca cıkığı tedavisi, 0-6 aylık bebeklerde pavlik bandaj uygulaması şeklinde yapılır. Bebeğin kalcasının belirli bir pozisyonda kalmasını sağlayan bu uygulama, ozellikle 0-3 aylık grupta yuksek oranda başarı sağlar. Bu tedaviden fayda gormeyen bebekler, bir sonraki aşama olan kapalı reduksiyon ile tedavi edilirler. Kapalı reduksiyon ayrıca, 6-12 aylık bebeklerde ilk uygulanacak tedavi yontemidir. Bu yontemde, bebeğin kalcası genel anestezi altında kapalı olarak (acık cerrahi yapılmadan) yerine oturtulur ve uygun pozisyonda alcı yapılır. 18 aylıktan buyuk bebeklerde kullanılan ilk yontem acık reduksiyondur. Bu yontemde bebeğin kalca eklemi cerrahi olarak acılır, yerine oturtulur ve uygun pozisyonda alcı yapılır. Kalca cıkığı yaş ilerledikce uyluk kemiğinin yapısında da bozulmalara neden olabileceğinden kalca ekleminin yanı sıra kemiklerle ilgili de operasyonlar da gerekebilir. Bebeğin kalca ekleminin, ameliyat sonrası birkac ay boyunca alcı ile sabitlenmesi gerekebilir. Tedavi sonrasında kalca cıkığı duşuk oranda da olsa tekrar edebilir. Kalca cıkığı, erken donemde daha kolay tedavi edilebilen ve daha az komplikasyona neden olan bir rahatsızlıktır. Bu nedenle yenidoğan doneminde bebeğe kalca muayenesi ve ultrasonografi yapılması oldukca onemlidir."
"KALCA CIKIĞI TEDAVİ EDİLMEZSE YURUYUŞ PROBLEMLERİNE NEDEN OLABİLİR"
Hastalığın başarılı bir şekilde tedavi edilmesinin, ileride gelişebilecek komplikasyonların onlenmesinde oldukca onemli olduğunu belirten Prof. Dr. Doğan, "Bebeklerde yumuşak kıkırdağın oluşturduğu kalca eklemi zamanla anormal şekilde sertleşir. Kalca cıkığı tedavi edilmediğinde kalca eklemini oluşturan kıkırdakta yırtılma, aşınma meydana gelebilir. Ayrıca kalca cıkığı olanlarda ileri yaşlarda eklem uzerinde osteoartrit (eklem kireclenmesi) gelişme riski cok yuksektir. Kalca cıkığı uzun vadede; aksama topallama gibi yuruyuş problemlerine de neden olabilir. Eklemin yanı sıra eklemi oluşturan kemiklerde de yapısal bozukluklar oluşabilir" dedi.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı