EDİRNE Belediyesi'nce yapımına devam edilen Tunca Nehri'nin kıyısındaki yuruyuş ve bisiklet yoluna, aydınlatma direkleri dikilmesine tepki gosterildi. Bolgede oncelikli olarak peyzaj calışması yapılması gerektiğini soyleyenler, sadece aydınlatma icin 150 direk konulmasının gereksiz olduğunu dile getirdi.
Edirne Belediyesi'nce bu yılın ocak ayında Tunca Nehri kıyısında yapımına başlanan bisiklet ve yuruyuş yolu projesinde ilk olarak beton yol yapıldı. Duruma cevre gonullusu derneklerin itiraz etmesiyle beton yol 5 ay sonra kaldırıldı. Devam eden projenin değiştirilmesinin ardından bu kez de soz konusu yol uzerine guneş enerji sistemli 150 aydınlatma direği dikildi. Aydınlatma direklerinin bolgedeki canlı habitatını etkileyeceğini soyleyen cevreciler, duruma itiraz etti.
Edirne Cevre Gonulluleri Derneği Başkanı Ayten Eren, projenin yapılırken, bilim insanlarından yardım alınması gerektiğinin altını cizdi. Eren, soz konusu bolgenin nehir kıyısı ve doğal ortam olduğunu belirterek, "Burası bir kıyı, doğal ortam. Burada bir canlı habitatı var. Bizim dışımızda da canlılar var. Boceği, kelebeği, bitkisi var. Boyle bir projenin buraya yapılması son derece yanlış. Bu kadar bir alanı aydınlatmak icin 150 direğin hicbir anlamı yok. Hele ki doğal bir ortamda sabaha kadar ışık koymanın bir anlamı yok. Buradaki canlı habitatı yok edersiniz. Buraya yapılan yuruyuş yolunun da aslında bir anlamı yok. İnsanlar zaten patika haline donmuş bir yol uzerinde yuruyorlardı. Gereksiz yere, pahalı malzemeler kullanılarak bir calışma yapıldı" dedi.'CANLILARI KORUYAN BİR PROJE OLABİLİRDİ'Buyuk projeler yapılırken, bilim insanlarıyla ortak calışılması gerektiğini belirten Eren, "Biz once buyuk projeler yapılırken, Trakya Universitesi'nde ilgili bolumlerle goruşulmesini istiyoruz. Belki biyoloji bolumuyle burada yaşayan canlıları korumaya yonelik bir proje olabilirdi. Aksine buradaki canlı toprağı ortadan kaldırıp uzerine beton dokmek bir projeye yakışmaz. Bu doğal bir proje değil. Ustelik Edirne Belediyesi'nin gecmişte doğa dostu projelerle odul almışlığı var. Boyle bir belediye nasıl bu kadar doğaya ve canlılara aykırı proje yapabiliyor. Bunu soruyoruz Edirne Belediyesi'ne" diye konuştu.'BU KADAR FAZLA DİREĞE GEREK YOKTU'Bolgede yuruyuş yapan Serkan Memo, elektrik direklerinin gereğinden fazla olduğunu dile getirdi. Memo, "Bence gereğinden fazla elektrik direği yapılmış, bu kadar fazlasına gerek yoktu. Her yer taş ve yeşil alan yok. Ama yuruyuş olarak guzel bir kazandırıldı, o acıdan olumlu buluyorum. Sadece bu kadar fazla direğin konulmasına gerek yoktu diye duşunuyorum" dedi.'SADECE IŞIKLANDIRMAYLA OLACAK İŞ DEĞİL'Ayhan Şeremet ise bolgenin oncelikli olarak yeşillendirilmesi gerektiğini soyledi. Şeremet, "Bildiğim kadarıyla buraya elektrik verilmiyor, guneş enerjisiyle alınıyor. Sadece direklerin fazla olduğunu duşunuyorum. Goruntu olarak guzel bir goruntu değil. Biraz daha azaltılırsa iyi olur. Ote yandan biraz daha cim ekilip etraf yeşillendirilirse guzel olacaktır. Bunlara ek olarak oturma yerleri de konulabilir. Yani sadece ışıklandırmayla olacak bir iş değil, biraz daha guzelleştirilmeli cevresi" diye konuştu.'DAHA FAZLA PEYZAJ CALIŞMASI YAPILMALI'Tayfun Kenar da bolgede daha fazla peyzaj calışması yapılması gerektiğini dile getirdi. Kenar, "Ben bu ışıklandırmayı gece de gordum, o kadar kotu bir goruntu yok. Sadece cevresinin biraz daha park havasında olması lazım. Ozellikle etrafına atılmış copler var cok fazla. Bunun yanında yeşilliği daha da arttırılmalı bolgenin. Bence şu anda goze kotu gelmiyor. Aslında eski goruntusu daha da kotuydu. Sadece biraz daha peyzaj calışması yapılmalı" dedi.