Edip Akbayram Aldırma Gonul, Hasretinle Yandı Gonlum gibi şarkıların sahibidir. Edip Akbayram kimdir? Edip Akbayram kac yaşında, nereli? Edip Akbayram şarkıları!
[h=3]EDİP AKBAYRAM KİMDİR?[/h]Ahmet Edip Akbayram, ya da bilinen adıyla Edip Akbayram,29 Aralık 1950, Gaziantep doğumlu Turk muzisyen. 29 Aralık 1950'de Gaziantep'te doğdu. Henuz dokuz aylıkken cocuk felcine yakalandı. Bu hastalığın pencesinde cocukluğunu geciren Edip Akbayram'ın muziğe tutkusu da cocukluk yıllarında başladı. Akbayram o yıllar icin "Haftalığımdan biriktirdiğim paralarla unlu pop şarkıcılarının konserlerine gider, eve donduğumde aynanın karşısında onların taklitlerini yapardım." demiştir. Cocukluk yıllarında bir orkestra kurdu ve amator olarak evlerinin yakınındaki bir duğun salonunda calıştı. Lisede kurdukları orkestrada Pir Sultan'ın, Karacaoğlan'ın deyişleri uzerine yaptıkları besteleri calıp soylediler. İlk plağı Kendim ettim kendim buldum'u da lise yıllarında yaptı. İlk plağını cıkardığı grubun adı Siyah Orumcekler'di. Plak da "Siyah Orumcekler-Gaziantep Orkestrası" ve "Edip Akbayram ve Siyah Orumcekler" başlıkları altında iki farklı baskıyla cıktı. Gaziantep'ten sonra Adana ikinci adresi oldu. Adana, Akbayram'ın kurduğu orkestrayla ilk sahneye cıktığı kenttir. Daha sonra burada "Beyaz Saray" adlı bir gazinoda calışmaya başladı. 1968 yılında liseyi bitirip İstanbul'a gitti. Liseyi bitirdiği zaman hep oğrenmeyi istediği mesleğin, doktorluğun, eğitimini almak icin universite sınavlarına girdi ve diş hekimliğini kazandı. Fakat muzik ağır bastı ve bu meslekten vazgecerek kendini muziğe verdi. İstanbul'a geldikten sonra 1971'de Altın Mikrofon Yarışması'na katıldı. Aşık Veysel'in bir şiirinden esinlenerek gercekleştirdiği ilk bestesi olan "Kukredi Cimenler" ile birinci oldu. 1974'te Dostlar Orkestrası'nı kurdu ve Anadolu pop muziğinin onde gelen isimlerinden biri oldu. Daha sonra "Kara Kuzu", "Deniz Ustu Kopurur" ve "Garip" adlı 45'liklerle oduller aldı ve unu yurt capında duyulan bir sanatcı oldu. "Aldırma Gonul" ve "Eşkiya Dunyaya Hukumdar Olmaz" adlı parcalarıyla satış rekorları kıran ve altın plak kazanan sanatcının ceşitli kuruluşlar tarafından verilen 250 kadar odulu mevcuttur. 80'ler Edip Akbayram ve benzeri muzik yapanlar icin zor yıllardı. 1981-88 arasında bestelerinin TRT'de calınması yasaklandı. Ama 90'ların ortasından itibaren, ozellikle Turkuler Yanmaz albumuyle yeni bir cıkış yaptı ve kendi cizgisinde sapmadan yurumeye devam ettiğini gosterdi. Akbayram bu albumu Sivas Katliamı'nda yaşamını yitirenlere ithaf etmiştir. Bu albumde Can Yucel'in, Oktay Rifat'ın, Ahmed Arif'in, Vedat Turkali'nin yapıtlarından bestelediği şarkılar vardı.

Edip Akbayram başlangıctan itibaren ne yapmak istediği şoyle acıklıyordu: "Kalıcı bir şeyler yapmak istiyordum. Fikret Kızılok ve Cem Karaca'nın Anadolu ezgilerini pop cizgisinde soylemelerini ornek olarak aldım. Renk ve cizgide tamamen bir Edip Akbayram olarak geliştirdim. Toplumcu muzik yapmak istedim. Muziğimde geniş halk kitlelerinin yaşamı, sorunları olmalıydı. Ancak sivri, ucuz kahramanlıklardan da uzak durmaya calıştım. İnanclarımdan, duşuncelerimden, politikamdan taviz vermeden, muzik tekniğinden yararlanarak, sorunlu, yoksul, geniş halk kitlelerine ulaşmak, daha cağdaş bir şeyler yapmak istiyordum." 1979 yılında Ayten Hanım ile evlenen sanatcının bu evliliğinden Turku ve Ozan adlarında bir oğlu ve bir kızı vardır.