UNESCO, muze statusunden cami donuşturulen Ayasofya ve Kariye'de yapılan değişikliklerle ilgili incelemelerde bulunmak istiyor.Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kultur Orgutu (UNESCO), Dunya Kultur Mirası Listesi'nde bulunan Ayasofya ve Kariye'de muzeden camiye cevrilirken yapılan değişiklikleri yerinde incelemek istiyor. UNESCO Genel Direktor Vekili Ernesto Ottone, Turk hukumetinden UNESCO Ozel Danışmanı Mounir Bouchenaki'nin incelemelerde bulunmasına izin vermesini istedi.
Bouchenaki'nin Bizans doneminden kalma iki eski kilise olan Ayasofya ve Kariye'de yapılan mudahaleleri ve muhtemel değişiklikleri gozden gecirmesi ve bunları not etmesinin planlandığını vurgulayan Ottone, bu konudaki soylentileri ve dolaşan yanlış bilgilere atıfta bulundu. İki yapıda da Hristiyanlık icin değerli olan unsurlara mudahale edildiğine ilişkin soylentilerden rahatsız olduğunu ifade eden Ottone, UNESCO'nun bu iki muzenin camiye donuşturulmesini onaylayacağı yonundeki yanlış haberlerin de endişe verici olduğunu vurguladı.

Ayasofya ve Kariye'nin camiye donuşturulmesi 86 yıl boyunca muze olan, 1985 yılından bu yana da UNESCO Dunya Kultur Mirası listesinde yer alan Ayasofya'nın camiye donuşturulmesine yonelik adımlar gecen Haziran ayında atılmaya başlandı. Ayasofya'ya muze statusu veren 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararı Danıştay tarafından iptal edildi. Bunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ibadete acılması icin Diyanet'e devredilmesini ongoren karara attığı imza izledi. 1500 yıllık bir tarihi gecmişi olan, Ayasofya boylelikle yeniden cami statusune alındı. 24 Temmuz'da 86 yıl aradan sonra Ayasofya'da ilk cuma namazı kılındı. İstanbul Buyukşehir Belediyesi Meclisi de imar planlarında muze olarak işlenmiş olan yapıyı, "Ayasofya Kebir Camii Şerifi ve Kulliyesi" olarak değiştirdi.