MUĞLA'da, orduda yuzbaşı olarak gorev yaparken 1996 yılında gorev donuşu gecirdiği trafik kazası sonrasında belden aşağısı felc olan ve tekerlekli sandalyeye bağlı kalan Ozan Bahar (49), azmiyle hayata tutundu. Kazadan 4 yıl sonra malulen emekli olan Bahar, Muğla Universitesi Sıtkı Kocman Universitesi'nde yuksek lisans yaptıktan profesorluğe kadar yukselerek akademik hayatına başladı. Bahar, şimdi hem gorev yaptığı universitede hem de ordudaki subay adaylarına ders ve konferanslar veriyor.
Aslen Mersinli olan evli, 1 cocuk babası Ozan Bahar, 1992'de teğmen olarak Diyarbakır Ergani Jandarma Komando Boluk Komutanlığı'nda goreve başladı. 4 yıl sonra yuzbaşı rutbesiyle, Muğla İl Jandarma Komutanlığı Merkez Jandarma Boluk Komutanlığı gorevine atandı. Yuzbaşı Bahar, 2 Ekim 1996 tarihinde gorev donuşu Muğla'nın merkez ilcesi Menteşe'de trafik kazası gecirdi ve belden aşağı felc oldu. İzmir Ege Universitesi Hastanesi'ne kaldırılan Bahar, daha sonra Ankara Gulhane Tıp Akademisi'ne (GATA) sevk edildi.1 yıl boyunca burada tedavi goren Bahar'ın en buyuk destekcisi Muğla İMKB Ortaokulu Muduru eşi Hesna Bahar oldu. Yaşamını tekerlekli sandalye ile surduren Kara Harp Okulu mezunu Bahar, 2000 yılında Turk Silahlı Kuvvetleri'nden jandarma yuzbaşı rutbesiyle malulen emekli oldu. Bahar, emekli olmasını ardından ilk olarak evinin karşısında bulunan Muğla Sıtkı Kocman Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu İktisat Ana Bilim Dalı'nda yuksek lisansa başladı.

Yuksek lisansını başarıyla tamamlayan Bahar, 2005 yılında doktor, 2006 yılında yardımcı docent, 2007 yılında docent 2013 yılında da profesor unvanı aldı. Bahar'ın bu başarısı sonrasında universite yonetimi kendisini 2014 yılında Turizm Fakultesi'ne dekan olarak gorevlendirdi.ERDOĞAN TARAFINDAN ODULLENDİRİLDİBahar'ın bu Başarısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından odullendirildi. Bahar'ın dekanlığının 3'uncu yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Eğitim ve Akademi alanında Turkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk tekerlekli sandalye kullanan dekan sıfatıyla 'Engelleri Aşanlar' odulunu aldı. Hayatındaki donum noktasını DHA'ya anlatan Bahar, "Aldığım odulun farkındayım. Bircok engelli dekan var cumhuriyet tarihinde ama tekerlekli sandalye kullanan ilk dekan olarak Sayın Cumhurbaşkanımızdan bu odulu aldım ki o odulu aldığımda kazanın uzerinden 21 yıl gecmişti eşim ve benim yaptığım mucadelenin taclanması acısında cok anlamlı bizim icin o odul cok gurur verici bir oduldu bu odulun hikayesi beni mutlu etti" dedi.'KAYBETTİĞİMİ KİMLİĞİ AKADEMİK HAYATIMLA GERİ KAZANDIM'Bahar, sozlerine şoyle devam etti: "Universitede eğitime başladığım ilk surecte, satın aldığım iktisat kitabının uzerine 'Yaşamaya yeniden başlamanın mutluluğu iledir' diye yazdım. Bu sozu yazdım cunku kazayla birlikte, komando, taşı sıksan suyunu cıkartabilecek bir kişi olarak ben, 2 Ekim 1996 tarihli kaza ile birlikte kimliğimi kaybetmiştim. Artık kimse beni aramıyordu, kapımı calmıyordu. Uretimden, calışmaktan, sosyal hayattan kopmuştum. Hayatı tribunlerden seyretmeye başlamıştım. Hayatı tribunlerden seyretmeye başladıysanız sadece hayıflanırsınız sadece mac icinde olan olayları eleştirmekle yetinirsiniz. Ben ne yaptım, 'kendimizi nadasa bırakma sureci' dediğim o 2 yıllık surecte kaybettiğim kimliğimi akademik hayatımda geri kazandım."'ENGELLİ DOSTU UNİVERSİTEYİZ'Gorev yaptığı okulun Turkiye'deki 200 universite icinde yer aldığına dikkati ceken Bahar, "Bir engellinin gelip, eğitim alabileceği bir universite olarak bu konuda mutevazı olamayacağım cok emeğiniz var. Oğrenci olduğum donemde 9 katlı binanın 7'nci katına cok omuzlarda indim, cıktım. Universitedeki kot farkından dolayı duşup bacağımı ve diz kapağım kırdım. Cok olay yaşadık. Ancak, universitemiz gelinen surecte artık bir engelli kardeşimizin cok rahat gelip, eğitim gorebileceği bir yer haline geldi" dedi.SUBAYLARA EĞİTİM VERİYORCevresinden gelen istekler uzerine gecen yıl, hayat hikayesini konu alan 'Vazgecme' ismini verdiği kitabını cıkardığını belirten Bahar, dokuzuncu baskıyı yapan kitabında. 'Yuzbaşı Ozan Bahar'ın Prof. Dr. Ozan Bahara donuşumunu kaleme aldığını soyledi.Bahar, kitabının cıkmasından once ve sonra da bircok universite, firma, holding ve son olarak da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Guler'ın davetiyle Genelkurmay akabinde de Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Orgeneral Arif Cetin'in davetiyle de Jandarma Genel Komutanlığı karargahlarında seminerler verdiğini kaydetti.