Pardus, gunumuzde devlet kurumlarında kullanılması icin ozelleştirilmiş, Linux tabanlı yerli bir işletim sistemi. Ancak projenin kokenlerinde yatan vizyon, Pardus’un Linux ya da herhangi bir acık kaynaklı işletim sistemi tabanında geliştirilmesi değildi. 2003 yılında TUBİTAK tarafından kurulan ekip 2005’te tamamen yerli bir cekirdek yazılımına sahip ilk Pardus surumunu ortaya cıkarmıştı.
2011 yılında TUBİTAK bunyesinde gercekleştirilen yapılandırma calışamaları kapsamında Pardus’un ilk ve tamamen ozgun surumlerini geliştirilen ekip tasfiye edilmişti. Donemin TUBİTAK ekibinde yer alan genc muhendisler, sektorde farklı şirketlerde onemli roller ustlendiler ya da kendi şirketlerini kurdular.
[h=2]Ana ekipte yer alanlardan birisi de Akın Omeroğlu'ydu, Pardus’tan ayrılışının yıl donumu nedeni ile bir fotoğraf paylaştı:[/h]
[h=2]Aynı ekipte yer alan ve ozgun Pardus’u geliştiren yazılımcılar da kendi fikirlerini paylaştı:[/h]
[h=2]Pardus'un ilk surumunu kullananlar da o gunlere dondu:[/h]
[h=2]Gunumuzun yeni yazılımcıları da Pardus'un akıbetini sorguladılar:[/h]
[h=2]Pardus bugun ne durumda?[/h] En başta da soylediğimiz gibi Pardus, artık Linux tabanlı bir dağıtım. Proje TUBİTAK bunyesinde desteklenmeye devam etse de 2000'li yılların başında hedeflenen vizyon kadar yuksek bir yerlilik oranı bulunmuyor. Donem donem devlet kurumlarının Pardus'a geciş yapmaları icin calışmalar başlatılıyor. Ancak modern yazılımlar ve gunumuz standartları, artık ne yazık ki Pardus'un Windows ve macOS gibi dev rakiplerine karşı bir adım geride kalmasına yol acıyor.
Eğer Pardus'un bugunku haline goz atmak isterseniz buradan 17.5 surumune goz atabilir, ucretsiz şekilde indirip deneyebilirsiniz.