Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Yonetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış, son 2 yılda tarımsal hasılanın yuzde 47 artışla, 277,5 milyar liraya ulaştığını belirtti.
Tarım sektoru 2 yıldır tum ceyreklerde buyume gosterdiğini belirten Başkan Bağlamış, "En son acıklanan 2020 yılı 3. ceyrek buyume rakamlarında, tarım yuzde 6,2 buyume ile onemli bir gelişme gosterdi" dedi. Bircok uluslararası kuruluşun yaptığı araştırmalarda, 21. yuzyıl icin 3 sektorun stratejik mucadele alanı olarak on plana cıktığını ifade eden Başkan Bağlamış, "Bunlardan ikisi, tarım-gıda ve sudur. Tarım ve gıda hepimiz icin vazgecilmezdir. Tum dunyayı etkileyen pandemi surecinde de bunu cok iyi anladık. Bu surecte tarımda bazı konular daha fazla on plana cıkmaya başladı. Bunlardan ilki, yerli uretim ve kendine yeterlilik. Tarım ve gıdada bağımsızlık bu kavramlardan geciyor. Gıda tedarik zincirlerinde daha basit bir sistemin oluşturulması ve sozleşmeli uretimde, gelecekte gundemde olacak konulardan birisidir. Gunumuzde ve gelecekte tarımda teknoloji kullanımı ve bilgiye hızlı erişimin uretime daha fazla katkı sağlayacağı bir gercektir. Yine, eldeki kaynaklar, yeterli ve karlı uretim yapmak, yani optimizasyon gelecekte oncelikli konular arasındadır. Topraksız tarım, dikey tarım, kent tarımı konuları da tum dunyada giderek yaygınlaşmaya başladı" dedi. Tarım sektorunun her gecen gun buyumeye ve gelişmeye devam ettiğini belirten Başkan Bağlamış, "Tarım sektoru 2 yıldır tum ceyreklerde buyume gosteriyor. TUİK tarafından en son acıklanan 2020 yılı 3. ceyrek buyume rakamlarında, tarım yuzde 6,2 buyume ile onemli bir gelişme gosterdi. İnşallah bu yılı, onemli bir buyume rakamı ile kapatarak, ulke ekonomimize guc katmaya devam edeceğiz. Son 2 yılda bitkisel uretimimiz 8,7 milyon ton ilave artışla 124 milyon tona ulaştı. Tarım ve Orman Bakanlığımız bu yıl, yuzde 75 tohum hibesi ile boş arazileri uretime kazandıracak projeleri başlattı. Hazine arazilerinin uretime acılması, bitkisel uretimi daha da yukarılara taşıyacaktır" ifadelerini kullandı. - KAYSERİ