SİVAS'ta 1926 yılında Vakıflar İşhanı'nın giriş katına kurulan Talas Kahvesi'nin urunleri, 94 yıldır aynı taş değirmende oğutulerek satılıyor. Kurulduğu gunden beri aynı yerde hizmet veren Talas Kahvesi'ni dedelerinden devralan Nuri Talas, geleneği bozmadan işini surduruyor. Kent icinde ve diğer şehirlerde yaşayan Sivaslıların mudavimi olduğu kahve, talep uzerine yurt dışına da gonderiliyor.
Cumhuriyetin ilk yıllarında Abdullah ve Nuri Efendi tarafından Osmanlı zamanında Han olarak kullanılan mekan, kahveci dukkanına cevrildi. Zaman icinde dukkan şehrin kahve ihtiyacını karşılayan en onemli mekan haline geldi. Kahve dukkanını dedelerinden devralan Nuri Talas geleneği hic bozmadan aynı taş değirmende aynı lezzeti bugune kadar taşımayı surdurdu. Yurt dışından getirilen cekirdekler makinelerde kavrulduktan sonra soğutulup daha sonra kurulduğu ilk yıllarda kullanılmaya başlayan ve bugun de halen aktif olarak calışan taş değirmende oğutulerek satışa sunuluyor.
'BİRİ TAM KIVAMINDA KAVURUYOR, DİĞERİ TAM KIVAMINDA OĞUTUYOR'İşletmelerinin kurulduğu tarihin Cumhuriyetin ilk yıllarına dayandığını soyleyen ve babasının doğum tarihini kuruluş yılı olarak belirleyen Nuri Talas (60), "Burası, Cumhuriyetin ilk yıllarında Abdullah ve Nuri Efendi tarafından kurularak o gunden bugune devam eden bir işletme. Biz 1926 diye bir rakam soyledik. Yılını oyle tayin ettik fakat, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren kesin bir tarih yok. Şu anda Osmanlı'nın son donem yapısındayız. Burası Osmanlı zamanında han olarak kullanılmış. Bulunduğumuz yer ise Osmanlı zamanında bineklerini bağladıkları yermiş. Cumhuriyetin ilk yıllarında buralar iş yerlerine cevriliyor. O gunden bugune burada Turk kahvesi yapılıyor. Kullandığımız kavurma makinesi o yıllardan dedelerimin babalarımın kullandığı makine. Kahveye oğuttuğumuz değirmen ise yine aynı şekilde o yıllardan itibaren kullanılan değirmen. Birinin son derece kaliteli celiği var. Kahveyi tam kıvamında kavuruyor. Bir diğeri ise taş olduğu icin kahveyi yine tam kıvamında oğutuyor. İstediğimiz verimi alıyoruz. Zamanla surtunen taşın dişleri duzleşiyor. Biz taşın kontrollerini sağlayıp tekrar cekicle dişlerini onarıyoruz" diye konuştu.'KAHVE, BENİM EVLADIM GİBİ'Dukkanı 20'li yaşlarda aldıktan sonra markasını tescillettiğini anlatan Talas, şoyle konuştu: "Kahve benim hucrelerime işlemiş. Evladım gibi. Satmasını da seviyorum icmesini de. Sivas'a gelip kahvemizin lezzetini alan muşterilerimiz telefon aracılığıyla sipariş veriyorlar. Turkiye'nin bircok yerinden boyle istekler oluyor. Oğlum bir internet sitesi kurdu. Oradan ulkenin tum isteklerini karşılamaya calışıyor. Yabancı ulkede yaşayan vatandaşlarımız da var. Onların cok yoğun istekleri var. Her yıl buraya geldiklerinde bizler kahveyi vakumlayarak en uzun kullanabilecekleri sureyi hesap ederek paketliyoruz. Cok ciddi miktarlarda alıp yurt dışına goturuyorlar ve oradaki insanlara alıştırdıklarını soyluyorlar."3 cocuk sahibi olan Nuri Talas severek yaptığı işini kendisinden sonra cocuklarının devam ettireceğini soyledi. Uzun yıllardır Talas Kahvesi muşterisi olan Guler Demirok (65) ise kalite ve tadından cok memnun olduklarını belirterek, "40 yıldır kahvelerimizi Talas'tan alıyoruz. Fevkalade, kahveleri zevkle iciyoruz. Kahve almak isteyen mutlaka Talas'a gelsin" dedi.