ORDU'nun Aybastı ilcesine bağlı Sağlık Mahallesi'nde, 1,5 yıl once meydana gelen heyelanın izleri hala duruyor. 81 kişinin evsiz kaldığı heyelan nedeniyle mahalle, 'hayalet' kente dondu. Evsiz kalanların bazıları arazilerine yeniden ev inşa ederken, kimileri ise TOKİ'nin gelecek yıl teslim edeceği evleri bekliyor.
Aybastı ilcesine bağlı Sağlık Mahallesi'nde, 15 Mayıs 2019'da yaşanan heyelan nedeniyle 61 binadaki 80 konut tahliye edildi, 22 bina ile 1 cami ise yıkıldı. Heyelanın ardından Cevre ve Şehircilik Mudurluğu ile AFAD ekiplerince bolgede zemin etut calışmaları yapıldı. Heyelanın mahallenin ortasından gecen yağmur suyu, atık sular ve yer altı sularından meydana geldiği belirlenirken, tehlike nedeniyle mahalle yerleşim ve iskana kapatıldı. Evlerinden tahliye olan vatandaşlara ise konut başına 8 bin 500 TL kira yardımı ile 6 bin 900 TL nakdi yardım yapıldı. Bolgede afet konutu yapımı icin de arazi tespit calışması başlatıldı. Evsiz kalan 27 kişi, zemin etudu yapılan ve sağlam cıkan arazilerine yeniden ev inşa ederken, 43 kişi ise TOKİ'nin yapacağı evleri bekliyor. Evlerini kaybeden bazı vatandaşlar kirada, bazıları ise yakınlarının yanlarında kalıyor. Heyelanın ardından Sağlık Mahallesi'nin ust kısımlarında yer alan 12 donumluk araziye TOKİ tarafından ev yapılacak. Belirlenen alanda toplu konut icin imar calışmaları başlatılırken, 2021 yılında 43 kişiye evlerinin teslim edilmesi hedefleniyor.

'230 DONUMLUK ALAN ZARAR GORDU'Heyelan nedeniyle yaklaşık 230 donumluk bir alanın zarar gorduğunu belirten Aybastı Belediye Başkanı Beytullah Gectan, "Zeminde bir hareketlenme oldu. O donem hemen AFAD İl Mudurluğu'ne haber verdik. Bolgede incelemeler yapıldı ve bazı evlerin boşaltılmasına karar verildi. Bu kararın ardından zaten evler boşaltılmaya başlanmıştı. 15 Mayıs'ta ise tamamen bir hareketlenme oldu, bu hareketlenme yavaş yavaş olduğu icin vatandaşlarımız evlerini tahliye etti. Allah'a şukur can kaybı olmadı. Heyelanın ardından 27 kişi sağlam arazilerine yeniden ev yapmaya karar verdi. Bazıları evlerini tamamladı. Bu vatandaşlarımıza devlet, 120 bin lira kredi verecek. 43 kişi icin ise TOKİ tarafından belirlenen alana ev yapılacak. Kamulaştırılacak alan icin calışmalar yapıldı. En kısa surede vatandaşlarımız evlerine kavuşacak" dedi.'1 SENEDİR COCUKLARIMIN EVİNDE KALIYORUM'Heyelan nedeniyle evini kaybeden ve kendi arazisine yeniden ev yapan Adem Mergen (65), "O gun hayvanlarımı otlatıyordum, yolda bir yarık gordum ve 'hayvanlar buradan gecemez' diye duşundum, yolumu değiştirdim. 1 saat icinde yarık 2 metreyi buldu. Bir anda herkes telaş etmeye başladı, sağdan soldan araba cağırdık. Eşyalarımızı cıkardık. 1 senedir cocuklarımın evinde kalıyorum, başka arazimin zemin etudu sağlam cıktığı icin oraya ev inşa ettik" diye konuştu.'EVSİZ KALMAK COK ZOR'Evini kaybeden Fadime Mergen ise, "Evler bir anda gocmeye başladı, o anlar anlatılmaz yaşamak gerekiyor. Cok zor gunler gecirdik, evsiz kalmak daha zor. O eşyaları cıkarmak icin cırpındık, gece saatlerine kadar hem eşyalarımızı almaya calıştık hem de hayvanlarımızı guvenli bir alana goturduk. 1 senedir cok zorluk cektik, mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.