Koronavirus salgını, dunya genelinde 1,4 milyondan fazla insanın hayatını kaybetmesine sebep oldu ve halen de can kayıpları yaşanmaya devam ediyor. Koronavirusun sebep olduğu COVID-19 hastalığıyla ilgili olarak ise halen kafalarda ceşitli soru işaretleri bulunuyor.
Bu soru işaretlerinden bir tanesi, COVID-19'a yakalanan bir kişinin bir daha bu hastalığa ne zaman yakalanacağı konusu. İşte Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Uyesi ve Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Gorevlisi Doc. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz bu sorunun cevabını verdi.
[h=2]COVID-19'a yakalanan birisini, bir daha bu hastalığa ne zaman yakalanır?[/h]
Doc. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, COVID-19'a yakalanıp atlatan birisinin belli bir sure gectikten sonra 2. kez de bu virusle karşılaşabileceğini ifade etti. Kayıpmaz, viruse tekrar yakalanma suresinin, kişinin geliştirmiş olduğu antikora bağlı olarak değiştiğini dile getirdi.
Kayıpmaz, konuyla ilgili olarak şunları soyledi: "COVID-19’u geciren bir kişi teorik olarak 3 ay kadar bu hastalıktan korunabilir. Ama bu, 'Covid-19’u gecirdiniz ve siz artık rahatca gezebilirsiniz' anlamına gelmiyor. Eğer siz yine her zaman soylediğimiz o kurallara riayet ederseniz yeniden bir virusle karşılaşma olasılığınızı en aza indirirsiniz."
Bu bağışıklık suresinin 45 gune kadar inebildiğini soyleyen Doc. Dr. Kayıpmaz, hastalık gecirilmiş olsa bile tedbirlere uyulması gerektiğini soyledi. Maske kullanımının, sosyal mesafenin, temizliğin ve kabalık ortamlardan uzak durmanın onemli olduğunu soyleyen Kayıpmaz, şoyle konuştu:
"Bunlar, aslında sizi teorik olarak guvende tutan ve sizi virus parcacıklarından uzaklaştıran kaba tanımlar. Karşılaştığınız virus miktarını aza indirmeyi de fiziki mesafe ve maske kuralı sağlıyor. Hastalığı geciren kişi 'Ben bu hastalığı gecirdim; nasıl olsa vucudumda antikor oluştu ve ben artık tedbirsiz bir şekilde dışarıya cıkabilirim, nasıl olsa ben artık guvencedeyim' diye duşunmemeli."