
KAHRAMANMARAŞ'ta dondurma firması, universite ile iş birliği yaparak, dondurmanın olmazsa olmazı olan salep ve keci sutunun verimliliğini artırmak adına bilimsel calışmalar yapacak. Calışmalar kapsamında sezonun ilk salebi topakla buluşturulurken, firmanın Yonetim Kurulu Başkanı Mehmet Sait Kanbur, keci sutu ve salep uretmek isteyen ciftcilere cağrıda bulunup, 10 yıl alım garantisi verdiklerini soyledi.
Turk Patent ve Marka Kurumu'nca da tescillenen dunyaca unlu Maraş dondurmasına kıvamını veren salep, dondurma firmasının ciftliğinde Yonetim Kurulu Başkanı Mehmet Sait Kanbur, Yonetim Kurulu uyesi Erdal Kanbur tarafından Kahramanmaraş Sutcu İmam Universitesi (KSU) Rektor Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Saltalı, KSU Ziraat Fakultesi Zootekni Oğretim Uyesi Prof. Dr. Galip Bakır'ın katılımıyla toprakla buluşturuldu. Mehmet Sait Kanbur, Kahramanmaraş'ta salep markasını geliştirip dunyaya pazarlamaya calıştıklarını ve bunu yaparken de ciftcilere destek olmak istediklerini soyledi.
CİFTCİLERE EKONOMİK DESTEK SOZUBu yılki salep ekimi KSU ile iş birliğinde gercekleştirdiklerini belirten Yonetim Kurulu Başkanı Kanbur, "Universitemizden de ekimle alakalı bilimsel bir destek istedik. Bu anlamda da universitemizle bir işbirliği icerisindeyiz. Universite ile işbirliği kurarak salepteki verimliliği arttırmaya calışıyoruz. Bu anlamda da bolgedeki ciftcilere daha fazla nasıl destek olabiliriz, istihdamı nasıl genişletebiliriz bunun gayesi icerisindeyiz. Ekonomik destek olarak ciftcilerimize soz veriyorum. Salep eken ciftcilerimize 10 yıl alım garantisi sozu veriyorum. Biz Kahramanmaraş'ta salep markasını geliştirip dunyaya pazarlamaya calışıyoruz. İyi bir salebiniz olmazsa iyi bir dondurma yapmanız mumkun değil. Salep dondurmanın ham maddesidir ve aynı zamanda şifalı bir icecektir. Salebi dunyada tıpkı kahve gibi populer bir icecek haline getirmeye calışıyoruz. Dondurmacılıkta ozellikle keci sutu cok onemli. İyi bir dondurma yapabilmeniz icin cok iyi bir keci sutune ihtiyacınız var. Kahramanmaraş'ta artık bu konu ihtiyac haline geldi. Sut getirenler kalmadı. Biz Kahramanmaraş'taki ciftcilere istihdam konusunda biz keci sutu icin 10 yıl alım garantisi veriyoruz diyoruz. Ureticilerimize aynı zamanda maddi destekte veriyoruz. Her zaman soylediğim bir şey var; malı yapan değil, satan ustadır. Siz uretin biz alalım. Biliyorsunuz bizim kapasitemiz cok yuksek. Şu anda 40 ulkede yerimiz var. Bu ulkelere sadece dondurma değil aynı zamanda kulturumuzu de beraberinde satıyoruz. O zaman kaliteli urunler vermemiz lazım. Bizim sute ihtiyacımız var. Biz de burada istihdam icin ureticilerimize, siz uretin biz 10 yıl boyunca alalım diyoruz" diye konuştu.KSU Rektor Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Saltalı da yaptığı acıklamada, "Mehmet Sait Kanbur beyin davetiyle gelmiş bulunuyoruz. Burada salep calışmaları var. Bu calışmalar burada gercekleştiriliyor. Mehmet bey bu calışmaların bilimsel bir ayağının da olmasının onemli olduğunu vurguladı. Biz de bu bağlamda buraya geldik ve calışmaları inceledik. Ciftlikte var olan salep ceşitleriyle ilgili universitemize dondukten sonra yuksek lisans ve doktora yapan oğrencilerimize saleple ilgili tez verilmesi konusunda oğretim uyelerimizle goruşeceğiz. Mehmet bey tez calışmalarının kendi ciftliklerinde yapılması konusunda destek vereceğini ve denemelerin burada yapılması konusunda her turlu ciftliğin kapılarının acık olduğunu ifade ettiler. Biz de bu nazik davet nedeniyle bundan sonra salebin bilimsel yonden geliştirilmesiyle ilgili calışmalarımızın burada yurutmeyi planlıyoruz. Boylece hem bilimsel bakış acısının hem de uygulama bilim acısını birleştirerek daha iyi sonuclar elde edilmesi gayreti icinde olacağız" dedi.