Bir olayın olması icin adanan ve gercekleşince de kesilen kurbandır. Kimsenin ibadet maksadıyla yukumlu olmadığı halde, mubah olan bir işi yapmayı kararlaştırması, kendisine vacip kılması. Kişinin adağını yerine getirmek uzere kestiği hayvan adak kurbanı olur. Peki, Adak kurbanı nedir, dindeki hukmu nedir? Adak kurbanını kimler yiyemez? Adak kurbanını kimler yiyemez? Adak ile ilgili şartlar neler? Guc yetirilemeyecek bir şey adamak gecerli olur mu? Adak kurbanı duğun vb. toplantılarda ikram edilebilir mi? Adak kurbanı ne zaman kesilmelidir? Adak kurbanında bulunması gereken nitelikler nelerdir? Şartları nelerdir? Kurban kesmeyi adayan bir kimse bu adaktan vazgecebilir mi?İşte Adak kurbanı ile ilgili tum ayrıntılar...
[h=3]ADAK KURBANI NEDİR, DİNDEKİ HUKMU NEDİR?[/h]Adak kurbanı Arapca'da nezir (nezr) diye ifade edilen adak, fıkıh dilinde, "bir kimsenin dinen yukumlu olmadığı halde ibadet cinsinden bir şeyi kendisi icin vacip kılması"nı anlamına gelir.

Diğer bir deyişle "kişinin sorumlu olmadığı halde farz veya vacip cinsinden bir ibadeti yapacağına dair Allah TeÂla'ya soz vererek o ibadeti kendisine borc kılması"dır. Kur'an-ı Kerim'de, verilen sozde durulması, ahde ve akitlere bağlı kalınması, Allah'a verilen sozun tutulması emredilir ve yapılan adakların yerine getirilmesi istenir. Ayrıca kişinin yaptığı adağa uygun davranması iyi kulların vasıfları arasında sayılır. Hadislerde de Hz. Peygamber (s.a.s.), Allah'a itaat kabilinden adakların yerine getirilmesini emretmiş, Allah'a isyan veya mÂsiyet kabilinden olan konularda adakta bulunulmamasını, şayet yapılmışsa buna uyulmamasını istemiştir. Dolayısıyla adağın yerine getirilmesi Kitap, Sunnet, icma ve akıl deliliyle sabittir.