ESKİŞEHİR, koronavirus vakalarının artış gostermesi nedeniyle son 1 ayda 'Hayat Eve Sığar' mobil programındaki risk haritasında 'cok riskli bolge' anlamına gelen kırmızı boyandı. Sadece son 10 gunde 125 kişinin hayatını kaybettiği şehirde 780 kişi hastanede, yaklaşık 5 bin 800 kişi ise evlerinde tedavi goruyor.
Eskişehir'de koronavirus vakalarındaki artış endişeye neden olmaya devam ediyor. Yaklaşık 875 bin nufuslu kentte mart ayından bu yana 125'i son 10 gunde olmak uzere toplam 427 kişi koronavirus nedeniyle hayatını kaybetti. Koronavirus tedavisi yapılan Yunus Emre Devlet, Şehir Hastanesi ve Osmangazi Universitesi Tıp Fakultesi hastanelerinin pandemi servislerinde 185'i yoğun bakım olmak uzere yaklaşık 780 kişi koronavirus tedavisi goruyor. Test sonucları pozitif olmasına karşı ciddi belirtisi olmayan 5 bin 800 kişi ise evlerinde tedavi ediliyor.
HES RİSK HARİTASI KIZARDIEskişehir'deki koronavirus vakalarındaki artış Sağlık Bakanlığı'nın HES mobil uygulamasına da yansıdı. Eskişehir'in risk haritası son 1 ayda kentin neredeyse tamamında 'yuksek risk' anlamına gelen kırmızı renge boyandı. Eskişehir'de genel olarak maske zorunluluğuna uyulduğu gozlenirken, ozellikle tramvay ve halk otobusleri gibi toplu taşıma araclarında sosyal mesafe kuralına dikkat edilmemesi ise endişe yaratıyor.'İYİCE RENKLİ OLMUŞUZ, KOTUYE DOĞRU GİDİYORUZ'HES mobil programı uzerindeki risk haritasını gorenler ise bu durumu tedbir almayanların bir sonucu olarak değerlendiriyor. Hasan Yılmaz, risk haritasında kentin tamamının kırmızı olmasını "İyice renkli olmuşuz, kotuye doğru gidiyoruz" diyerek yorumlayıp, "İnsanların dışarı cıkmaması lazım. Bu cumartesi gecen haftaya gore biraz daha iyi. Eskişehir'in haritasını Doktorlar ve Hamamyolu caddelerinden gorursunuz. Ama manzara cok kotu. Dediğim gibi felaket" dedi.'RİSKİN BİLİNCİNDEYİZ AMA HAYAT DA DEVAM EDİYOR'Ozel şirkette calışan Gurkan Tomsuk da riskin farkında olduklarını ancak ister istemez insanlarla temas halinde bulunduklarını kaydederek, "Uzuluyorum. İnsanların bu virusle savaşması kotu bir şey. Aslında evde oturmamız gerekiyor ama şu an dışarı cıkmak zorundayız. Hayat devam ediyor. Ben ozel sektorde calışan bir insanım. Sadece bir gun iznim var. Bu gunde de kendi ihtiyaclarımı sağlamak zorundayım. İşe gidip gelirken zaten dışarı cıkıyoruz. Bir suru insan ile zaten temas halindeyiz. Şu goruntu gercekten icler acısı bir durum. Yeri geliyor bizlerin de kurallara uymadığı anlar oluyor. Tam uyuyoruz, diyen yalan soyler. Cunku ister istemez bir yerler dokunuyoruz. Şu an elimde bir poşet tutuyorum ama 1 dakika once bunu başkası tutuyordu. Bana bunu veren insan tutuyordu. Ben şu an elimi dezenfekte etmedim, risk altındayım. Bunun bilincindeyiz ama hayat da devam ediyor. Yapabileceğimiz en savunmalı şekilde kendimizi korumaya calışıyoruz. Allah'a şukur başımdan boyle bir şey gecmedi, inşallah da boyle bir hastalığa yakalanmam" diye konuştu.'HARİTA, İNSANLARIN İHMALKARLIĞINI HATIRATIYOR'Haritayı gorunce insanların ihmalkarlığını hatırladığını kaydeden Gozde Tunca ise "İnsanların ihmalkarlığını one suruyorum. Biz de evimizde Covid-19'a yakalandık. Bunyesi sağlam olan insanlar bunu grip gibi atlatıyor. Kendi babamdan ornek verirsem bunu 5 gunde atlattı. Kendinize iyi bakın, sigara icmeyin ve olabildiğince C vitamini alın. İki hafta boyunca mumkun olduğunca dışarı cıkmayın. Bu hastalığı bu şekilde atlatırsınız. Bu kadar kırmızılık olmaz. Bu ihmalkarlıktan oluyor. Erken teşhis de cok onemli. Babam olduğundan bir gun sonra hastaneye yollayıp test yaptırdık. 5 gun icerisinde atlattı. Patronu ya da cevresindeki insanlar ise hala daha atlamadı. Bu hastalık icin erken teşhis cok onemli" dedi.
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Ucakta cesur fotoğraflarını paylaşıp, ucrette anlaştığı yolcularla cinsel ilişkiye girdiCol tozları geliyor ama bu kez uyarı cok ciddi! "Vaka sayıları tahminden fazla artabilir"Sağlık Bakanı Koca, mujdeyi verdi: Koronavirus aşısı icin imzalar atıldı
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Engin OZMEN