Engelliler Haftası -takvimlerde Sakatlar Haftası olarak da gecer-, Beyaz Baston Gunu ve 3 Aralık Engelliler Gunu benim icin onemli gunlerdir. Konuyla ilgisi olan kurumlar ve kişiler senenin hep bu gunlerinde cıkar karşımıza. Etkinlik teklifleri, konuşma teklifleri, gosteri teklifleri… Ayrıca sosyal medyada ve televizyonda bizimle vakit gecirip yaptıklarımızı konuşurlar, eh biraz da kendi reklamlarını yaparlar ve bir sonraki seneye kadar kimseyi bulamazsınız etrafınızda… Ama bizim hayatımız aynı engelle devam eder. Aralık ayının 4'unde ya da 2'sinde farklı değiliz. Tum o ozel gunlerin oncesinde ve sonrasında da varız.
Sadece o gun gelince mi benim anlattıklarım daha değerli oluyor, oysa herhangi bir gun de yapabiliriz engelli konulu bir programı sizinle…
Bu tur gunler neden benim en cok calıştığım gunler oluyor? Oysa benim normalden daha mutlu olacağım bir gun olması gerekmiyor mu bana atfedilen gunun?
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Ucakta cesur fotoğraflarını paylaşıp, ucrette anlaştığı yolcularla cinsel ilişkiye girdiSağlık Bakanı Koca, mujdeyi verdi: Koronavirus aşısı icin imzalar atıldıTam karantina mı geliyor? Emniyet, sosyal medyada yayılan iddialara yanıt verdiAyrıca 'Engelliler Gununuz kutlu olsun' turu mesajlar alıyoruz... Şahsi fikrim bunun kutlanacak bir gun olmadığıdır. Benim gibi sonradan bir uzvunu kaybetmiş kişiler icin bu 'kutlama' nasıl algılanır bir duşunmek ister misiniz? Tabii ki yas da tutmayalım. Yaratıcılığınıza guveniyorsanız, gayet guzel bir ozel gun tertipleyebilirsiniz.
Bir de bizim yerimize gecmeye kalkışanlar var… Gozunu bağlayanlar, tekerlekli sandalyeye oturup dolaşmaya cıkanlar. Yapmayın! Empati bu kadar basit değil. Bu yaptıklarınızı kamera olmadan denediniz mi hic? Gozunuzu bağlayıp cay icmek korluk olmuyor. Mesela ben şu an ekrana bakıyorum, parlak bir ışık var, parmaklarım klavyede, aklımdan gecenler... Gozunuzdeki bandı cıkarıp attığınız gibi korluğu cıkarıp atamam. Bunu duşunup bu duyguyu yaşama ihtimaliniz var mı? İşte empati boyle olur ve işte o zaman sizinle gercekten doğru iletişim kurabiliriz.
Korum ama yuruyebilirim!
Engelliler Haftası'nda yaşadığım bir anıyla bitireyim… Engellilerle ilgili konuşma yapmak icin Trabzon'a davet edilmiştim. Havalimanındayım, THY gorevlisi "Sizi buradan alacağız" dediği icin kıpırdamadan bekliyorum. Zaman tukeniyor, endişeliyim. Tam o sırada "Trabzon ucağını mı bekliyorsunuz?" dedi. Yanıt vermeden once, hangi kurumdan geldiğini sorup oğrendim. Tekerlekli sandalye getirmiş. İtiraz ettim. Yuruyebilirim! O ısrar etti, ben inat ettim. Munakaşaya dondu. Başka bir gorevli geldi, haklı olduğumu soyleyip koluma girdi, beni ucağa goturdu. Sadece 5 dakika surdu yerime gecmem. Bu tantanadan sonra oturdum, yanımdaki amca "Uşağum hoş geldin, Trabzon'a mı yolculuk" demez mi! Sadece baktım, sinirim gecene kadar da bir şey demedim. İyi ki dememişim. Amca Trabzon'dan sonra gideceğim yeri soruyormuş meğer... Ucaktan inerken gorevlinin yardımını reddedip amcayla cıktım havaalanından...
Kaynak: Hurriyet