Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile gizli goruşmesinde "İsrail'le normalleşme" konusunda bir angajmana girmek istemediği ve ABD'de başkanlık secimlerini kazanan Joe Biden yonetimini beklemeyi tercih ettiği iddia edildi.
Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin Amerikalı ve Suudi yetkililere dayandırdığı haberinde Muhammed bin Selman ile Netanyahu arasındaki gizli goruşmeye ilişkin bazı detaylar yer aldı.
Habere gore ABD'li yetkililer, Muhammed bin Selman ile Netanyahu arasındaki gizli goruşmeden normalleşme anlaşmasının cıkmasını umuyordu ancak Suudi Veliaht Prens mevcut durumda bu tur bir anlaşmaya yanaşmak istemedi.
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Ucakta cesur fotoğraflarını paylaşıp, ucrette anlaştığı yolcularla cinsel ilişkiye girdiİcişleri Bakanlığı'ndan yeni genelge! Otellere iki yeni kısıtlama getirildiYuzde 95 etkili olan korona aşısı bir ulke icin yola cıktı! İlk kez onlar kullanacakDonald Trump yonetiminin İsrail ile Arap ulkeleri arasındaki "İbrahim Anlaşmaları" surecini gorev suresi dolmadan tamamlamak istediğine dikkat cekilen haberde, şu ifadelere yer verildi:
"Fakat buna karşılık Veliaht Prens Muhammed, Suudi danışmanlar ve ABD'li yetkililere gore, buyuk oranda ABD başkanlık secim sonucları nedeniyle anlaşmadan geri durdu. Yeni gelecek Joe Biden yonetimiyle ilişkiler kurmaya istekli olan Veliaht Prens, (İsrail'le normalleşme konusunda) şu anda bir adım atmak istemedi."
Haberde, Biden'ın da "İsrail ile Arap ulkeleri arasındaki normalleşme surecini desteklediği", ancak ozellikle gazeteci Cemal Kaşıkcı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda hunharca oldurulmesi ve diğer insan hakları ihlalleri dolayısıyla Riyad uzerinde daha sert bir politika izleyebileceği kaydedildi.
Ote yandan Muhammed bin Selman ile babası Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz arasında "Filistinlilerin hakları" konusunda nasıl bir yol izleneceği konusunda da ayrışma olduğu, ancak kralın sağlığının İsrail'le muzakere surecine tam olarak intibak etmesine izin vermediği de belirtildi.
İsrail basını, 23 Kasım'da Netanyahu'nun gizlice Suudi Arabistan'ın Neom kentine giderek Veliaht Prens Muhammed bin Selman ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile uclu goruşme yaptığını yazmıştı.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Al Suud ise Bin Selman'ın İsrail Başbakanı ile Neom'da bir araya geldiği haberini yalanlamış ancak İsrail Eğitim Bakanı Yoav Gallant doğrulamıştı.
Netanyahu da soz konusu haberlere ilişkin yorum yapmaktan kacınarak, "Buna benzer konularda yıllardır yorum yapmadım ve buna şimdi başlamayacağım. İsrail'i guclendirmek ve barış cemberini genişletmek icin yıllardır hicbir cabadan kacınmadım." ifadesini kullanmıştı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Hakan Copur