İSTANBUL Buyukşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı İETT, Ozel Halk Otobusu şirketleri ile "donuşum" anlaşması imzaladı.
Torene İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İETT Genel Muduru Alper Bilgili, İstanbul Ulaşım A.Ş. Genel Muduru Tarık Safi, İstanbul Ozel Halk Otobusleri Esnaf Odası Başkanı Goksel Ovacık, Mavi Marmara Ulaşım A.Ş. Başkanı Ramazan Gurler, Oztaş A.Ş. Başkanı Mehmet Tekin ve Yeni İstanbul Halk Otobusleri A.Ş. Yonetim Kurulu Başkanı Yalcın Beşir katıldı.
Halk otobuslerinin donuşumu projesini hayata geciren ekipte yer alanlara teşekkurlerini ileten İmamoğlu, "Halk otobuslerimizin, tek bir sistem icerisine girip, sistemin icerisinde hizmet vermesini sağlamak, bu yatırımı yapan her arkadaşımızın aslında işine gelmelidir. Sizler, İstanbul taşımacılık sisteminin, gecerli, denetimli ve aynı zamanda guvenli birer parcası haline geldiniz. Birincisi bu. İkincisi; aslında biz, maddi olarak baktığınızda risk alıyoruz. Ancak esas olan; biz, vatandaşımızın en iyi hizmeti almasını sağlamakla yukumlu olduğumuzun altına imza atmış oluyoruz. Bir başka boyutu; ozel halk otobusu yatırımı yapan şirketlerin ve kişilerin de yine kendi icerisinde de adaletli bir sistemi yonetme bicimine katkı sunmuş oluyoruz. Cok değerli bir işe imza attık hep beraber" dedi.Donuşumun tam olarak gercekleşmesinden sonra İstanbul'da aynı renkte ve hizmet kalitesinde otobuslerin dolaşacağını belirten İmamoğlu, "İnanıyorum ki sizin gibi kıymetli yoneticilerimiz, her biriniz, gozunuz, kulağınız gibi sistemi denetler olacaksınız. Aslında her biriniz; bizim kıymetli yoneticimiz, mufettişimiz gibi davranacaksınız. Ben, buna inanıyorum. Dolayısıyla biz istiyoruz ki, 16 milyon insanımız, otobusunde huzurlu, guvenli, butun ahlaki kurallara uygun seyahat edebilsin. Bunu da sizler bizler el birliği ile sağlayalım. Cok mutlu oldum, başarılar diliyorum. İnşallah bu iş birliği, farklı meslek kuruluşlarına, dallarına ya da farklı ulaşım araclarına da ornek olur. Gercekten sistemi butunleştirmek, entegre etmek ve bir butun gibi sureci yonetebilmek, buyuk bir kabiliyet olacak İstanbul adına" diye konuştu. "COK FAZLA YOLCU ALMAMIZA GEREK KALMAYACAK"İETT Genel Muduru Bilgili de, "Yaklaşık 1 yıldır uzerinde calıştığımız ozel halk otobuslerinin donuşumu projemizde, bugun bir sonuca vardık. Şirketlerimizle karşılıklı anlaşarak, onumuzdeki gunlerde İstanbul'da hizmet veren tum otobuslerin İETT catısı altında, esnek bir planlamayla yonetilmesine dair bir anlaşma imzalayacağız bugun. Hayırlı olmasını diliyorum hem İstanbul'umuza hem de kurumumuza, belediyemize ve şirketlerimize" şeklinde konuştu. Bilgili'nin ardından konuşan İstanbul Ozel Halk Otobusleri Esnaf Odası Başkanı Ovacık ise ozel halk otobusu taşımacılığında 40-50 yıllık geleneği değiştirdiklerini belirterek, "Yolcu hasılatına dayalı ucret toplama sistemini, yolcunun turevine veya ceşitliliğine bakmaksızın, İBB ve İETT ile yaptığımız anlaşma gereği, bunu kilometre başı bir ucret odemeye donuşturuyoruz. Bu, ne kazandıracak? İBB ve İETT'ye esnek planlamayı kazandıracak, her yere, her aracın gidebilmesini kazandıracak, her şekilde calışmasını kazandıracak. En onemlisi, yolcuya ne kazandıracak? Yolcunun kaliteli toplu taşıma yapmasını, daha guvenilir toplu taşıma yapmasını sağlayacak, kendi cebimize calışmadığımız icin araclarımızın cok fazla hızlı gitmesine gerek kalmayacak, cok fazla yolcu almamıza gerek kalmayacak" diye konuştu.
CANLI DENETİM SİSTEMİ OLUŞTURULACAK Yeni sistemle, ozel halk otobusleri ile iştirak şirketlerine ait otobusler, İETT catısı altında birleşti. Toplu ulaşım otobuslerin mevcut kapasitesinin en verimli şekilde kullanılması amacıyla işletme modelinin yeniden yapılandırılmasını iceren kararla, 3 bin 41 ozel halk otobusu ve 930 İstanbul Ulaşım AŞ otobusu, hizmet alımı ve arac kiralama sistemiyle İETT tarafından işletilmeye başlanacak.
Yeni sistemde tum araclara, bilgisayarı ve takip sistemi takılacak. İETT, butun otobusleri canlı olarak denetleyebilecek. "Mobiett" ve "Atayol" yazılım sistemiyle vatandaşlar arac doluluklarını onceden gorebilecek. Arac icerisinde yaşanan sorunlar, anında İETT filo takip sistemine bildirilecek ve otobuse canlı bağlanılarak mudahale edilebilecek. Yeni nesil otobuslerde, yalnızca İstanbul Ulaşım Akademisi'ndeki tamamlayan şoforler calışabilecek. Her şofore belirli bir puan sistemi getirilecek. Vatandaş memnuniyeti, guvenli suruş ve diğer teknik kriterler ile puanını yukselten şoforlere, ilave oduller verilecek. Vatandaştan yoğun şikayet alan, trafik guvenliğini ihlal eden, yolcuyu tehlikeye atan şoforler ise, belli bir puanın altına duştuğunde, sistem dışına cıkarılacak.
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Vaka sayısının patladığı kentte hastanelerin otoparkları yoğun bakıma donuşturuluyorAsgari ucret ne kadar olmalı? Meclis'teki partilerden ilk oneri HDP'den geldi"İntihar etti" dediği eşi kurtulunca gercekler ortaya cıktı! Tecavuz edip başından vurmuş
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı