macOS kullanıcıları, 10 yılı aşkın suredir kendi Apple bilgisayarlarında Microsoft'un Windows işletim sistemini kullanabiliyorlardı. Kullanıcılar, bunu Bootcamp veya sanallaştırma cozumu Parallels sayesinde gercekleştiriyorlardı. Bu sayede macOS kullanıcıları, Windows desteği olan geniş caplı yazılım ve oyun kutuphanesine erişim sağlayabiliyorlardı.
Ancak bu durum Apple'ın yeni M1 işlemcisiyle biraz aksadı. M1 işlemcisi, Apple'ın bilgisayarlarına inanılmaz bir performans artışı sunuyor olsa da henuz Windows desteği gelmedi. Bugunse bir yazılımcı olan Alexander Graf, ARM tabanlı Windows 10'u M1 işlemcili bilgisayarda calıştırmayı başardığını paylaştı.
[h=2]Windows 10, Apple'ın M1 işlemcisinde calıştırıldı:[/h]
Alexander Graf, Twitter uzerinden yaptığı paylaşımda acık kaynaklı QEMU'dan yardım alarak Windows 10'u M1 işlemcide calıştırdı. QEMU icin yapılan bir yama, ARM kodunun doğrudan Apple M1 işlemcisinde calıştırılmasını sağlıyor kodun ilk olarak x86'ya cevrilmesi şartını ortadan kaldırıyordu.
Tabii Alexander Graf'ın kullandığı bu cozum, normal şartlarda Bootcamp tarafından sağlanan donanım suruculerinden yoksundu. Ancak yine de işletim sistemi taban seviyede bir performans sunuyordu. Ayrıca Alexander Graf, x86 tabanlı uygulamaların da Windows ARM64 tarafından sorunsuz bir şekilde calıştırabileceğini belirtti.

Yeni M1 işlemcili Mac'lerde tam performanslı Windows 10 elde etmek icin biraz daha beklememiz gerekecek. Parallels gibi şirketler şu anda bunun uzerinde calıştıklarını acıklamışlardı. Bu cozumlerin onceki cozumler kadar iyi performans sunup sunmayacağını henuz bilmiyoruz.
Ote yandan bundan 1 hafta once Apple'ın Yazılım Muhendisliği Kıdemli Başkan Yardımcısı Craig Federighi konu hakkında acıklama yapmıştı. Frederighi, x86 uygulamaların desteklenmesi icin tum altyapıya sahip olduklarını, son kararınsa Microsoft'ta olduğunu belirtmişti.