
Otomotiv Satış Sonrası Urun ve Hizmetleri Derneği'nin (OSS) hazırladığı, Ekim Ayı Sektorel Değerlendirme Anketi'nin sonuclarına gore, ic pazardaki satışlar bir onceki aya kıyasla yuzde 2,9 artarken, bir onceki yılın aynı donemine gore toplam yuzde 20'lik artış kaydedildi
Otomotiv Satış Sonrası Urun ve Hizmetleri Derneği (OSS), Kovid-19 sureciyle birlikte sektordeki guncel verileri paylaşmak uzere hazırladığı anket calışmasının ekim ayına ait sonuclarını acıkladı.
Turkiye genelinde uretici ve dağıtıcı olarak 200'u aşkın uyesi bulunan derneğin duzenlediği Ekim Ayı Sektorel Değerlendirme Anketi'ne gore, sektordeki; satış, uretim ve ihracat kalemlerinde bir miktar artış gozlemlendi.
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Basından kacmışlardı! Kendisinden 25 yaş kucuk unluyle yaşadığı ilişki yeniden gundem olduGenc kızları tuzağa duşuren izdivacın damat adayı, son işinde kıskıvrak yakalandıDun gece iki kez Putin'i aradı! Savaşı kaybeden Paşinyan'ı şimdi de altın korkusu sardıUyelerin ic pazardaki satışları gectiğimiz aya kıyasla yuzde 2,9 oranında artarken, bir onceki yılın aynı donemi gore toplam yuzde 20'lik artış kaydedildi. Yine gecen yıl ile kıyaslandığında dağıtıcı uyelerin satışlarındaki artış oranı yuzde 19,4 uretici uyelerin satışlarındaki artış da yuzde 21,2 oldu.
Kasım ayına yonelik ic pazar satış beklentileri sorulduğunda ise uyelerin yuzde 31'inin kayda değer bir değişim beklentisi icine girmediği goruldu. Bununla birlikte ankete katılan tum uyelerin ortalama beklentisi, gecen yılın kasım ayına gore yuzde 14'luk bir artış olacağı yonunde oldu.
OSS uyeleri yılın ilk 10 aylık doneminde de gecen yıla kıyasla satışlarında yuzde 18'lik bir artış kaydetti. Dağıtıcı sınıftaki uyelerin artışı yuzde 20'ye yakın olurken ureticiler ise satışlarını yuzde 15 artırdı.
Ankette tahsilat surecleri de değerlendirildi ve uyeler bu konuda gectiğimiz ayların gerisinde kalsa da, yine de sureclerde pozitif bir seyir goruldu.
Ozellikle uretici uyelerin tahsilat sureclerinin dağıtıcı uyelere nazaran daha iyi olduğu gozlemlendi. Uyelerin personel istihdamı Ekim ayında da devam etti ve dağıtıcı uyelerin yuzde 40'ı ile uretici uyelerin yuzde 35'i personelini artırdı.
Uretim ve ihracat artışını surdurdu
OSS'nin uretici uyeleri, uretim kapasitelerini ekim ayında da yuksek tutmayı başardı. Eylul ayında yuzde 84 olan uretici kapasite kullanımı, ekim ayında yuzde 82 olarak gercekleşti. Bu orana rağmen uyeler eylul ayına gore uretimlerini yuzde 4,6 artırdı.
Ankete katılan uretici uyeler, bir onceki yılın ekim ayına gore ise uretimlerini yuzde 5,5 artırdı. İhracata bakıldığında ise uretici uyelerin bir onceki aya gore yuzde 2,3 oranında ihracatlarını artırdıkları, bu artışın bir onceki yılın ekim ayına gore de yuzde 8 oranında sağlandığı goruldu.
Urun bulunabilirliği zorlaşıyor
Konuyu değerlendiren OSS Derneği Yonetim Kurulu Başkanı Ziya Ozalp, sağlık ve ekonomi alanlarında dunyanın ve Turkiye'nin zor bir surecten gectiğini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Ekim ayının geneline baktığımız zaman, sektorumuzun hem bir onceki aya hem de bir onceki yılın aynı ayına gore buyumeye devam ettiğini gozlemliyoruz. Kış aylarının gelmesiyle Koronavirus etkisinin gozle gorulur şekilde arttığını, salgının seyrinin ve bunun sonucu mevcut ile olası kısıtlamaların kapsamının satış sonrası pazarının da kısa ve orta vadedeki gidişatında onemli rol oynayacağını soyleyebiliriz.
Tedbir amaclı bireysel arac kullanımının artması, hem de kamuya hizmet veren araclara ihtiyacın bu donemde artış gostermesi, bizlerin yaptığı işin onemini bir kat daha artırıyor. Zaruri ihtiyaclar icin kullanılan aracların yedek parca ihtiyaclarının giderilmesi, kimi zaman hayati bir onem taşıyabiliyor. Ekim ayında, gumrukler ve TSE sureclerinde yaşanan gecikmeler urun bulunabilirliğini gunden gune zorlaştırmaya devam etti. Yakın vadede tedarik zincirinde bir kırılma yaşanması endişemiz devam etmekte."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Musab Turan