Kafatası ile 4 bin yıl onceki akrabalar belirlenecek
Kultepe'de cıkan insan kafatasları donemin akrabalık ilişkilerine ışık tutacak

Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu:
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Basından kacmışlardı! Kendisinden 25 yaş kucuk unluyle yaşadığı ilişki yeniden gundem olduGenc kızları tuzağa duşuren izdivacın damat adayı, son işinde kıskıvrak yakalandıDun gece iki kez Putin'i aradı! Savaşı kaybeden Paşinyan'ı şimdi de altın korkusu sardı"Hedefimiz, burada kazısı yapılmış evlerde kimlerin oturduğunu anlamak"
KAYSERİ - Kultepe-Kaniş-Karum Oren Yeri'nde yapılan kazılarda cıkarılan insan kemikleri ve kafatasları analiz edilerek yaklaşık 4 bin yıl once Anadolu'da yaşayan insanların koken ve akrabalık ilişkileri tespit edilecek.
2014 yılından bu yana UNESCO'nun Turkiye'deki Dunya Mirası Alanları Gecici Listesi'ndeki Kayseri - Sivas karayolu uzerinde bulunan Kultepe-Kaniş-Karum Oren Yeri'nde kazı calışmaları devam ediyor. Calışmalar kapsamında TUBİTAK tarafından kabul edilen proje ile, kazılarda elde edilen insan kemikleri analiz edilerek yaklaşık 4 bin yıl once Anadolu topraklarında yaşayan insanların kokenleri ve akrabalık ilişkileri belirlenecek. Proje hakkında bilgiler veren Kultepe - Kaniş - Karum Oren Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, kemiklerin izotop analizleri, azot analizleri, genomik analizleri yapılarak buradaki insanların birbirleri ile olan ilişkilerinin belirleneceğini kaydetti. Prof. Dr. Kulakoğlu; "2020 yılı Kultepe kazı calışmaları halen devam ediyor. Hava şartlarından dolayı dışarı calışmak cok zor olduğundan dolayı depodaki malzemeleri değerlendirmeye devam ediyoruz. 2019 yılında TUBİTAK'dan bir proje aldık. Bizim antropolog ve biyolog arkadaşlarımız ile birlikte Kultepe'deki insan iskeletlerinden alınacak orneklerle ve yapılacak analizler ile burada yaşayan insanların kokenleri, birbiri ile olan ilişkileri ve hatta akrabalık ilişkilerini anlamaya yonelik bir proje sunmuştuk. Bu proje kabul edildi. Şimdi onun calışmalarını surduruyoruz. Antropolog Handan Ustundağ hocamız, bize bu koloni cağından, ozellikle de Asurlu tuccarların yerleştiği aşağı şehirden ceşitli mezarlardan cıkartılmış olan kemiklerden ornekler hazırlamamızı istedi. Biz de bu ornekleri şuan hazırlıyoruz. Bunlar daha sonra TUBİTAK'da değerlendirilecek. Aynı şekilde yine ODTU'deki laboratuvarlarda bunların izotop analizleri, azot analizleri, genomik analizleri yapılacak ve ona gore buradaki insanların birbirleri ile olan ilişkileri, ozelliklede bizim hep sorduğumuz Mezopotamya'dan gelen Asurlu tuccarların kokeni, geldikleri yerler ve Asurlular buraya geldiklerinde yerli kadınlarla evleniyorlar. Bunlardan cocukları oluyor ve burada iki karışık bolgenin insanı bir arada yaşıyor. Bizim hedefimiz, burada kazısı yapılmış evlerde kimlerin oturduğunu anlamak. Yani Asurlumu oturdu, yerli Anadolulu insanlar mı oturdu bunları anlamak. Cunku Arkeoloji her zaman bunları aydınlatamıyor. Antropolojik calışmalarda, kemikler uzerinde yapılan direk incelemeler bunları yansıtmıyor. Bu nedenle bizim daha hassas laboratuvarlarda bu tur analizler yaptırmamız gerekiyor. Bu ozellikler de gunumuzden 4 bin yıl onceki Anadolu merkezlerinde oturan insanların birbirleriyle olan akrabalık ilişkilerine yakınlık, uzaklık ilişkilerini gosterecek. Bu bizim alanımız da ilk defa yapılan bir proje, bundan iyi sonuclar bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / TURAN BULUT