Uzmanı uyardı, "dijital kolelik kapıda"
Doc. Dr. Tuncay Dilci, Dijital kokaine dikkat cekip, dijital koleliğin kapıda olduğunu belirterek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "dijital faşizm" uyarısının buyuk onem taşıdığını soyledi

SİVAS - Doc. Dr. Tuncay Dilci, Dijital kokaine dikkat cekip, dijital koleliğin kapıda olduğunu belirterek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "dijital faşizm" uyarısının buyuk onem taşıdığını soyledi.
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Basından kacmışlardı! Kendisinden 25 yaş kucuk unluyle yaşadığı ilişki yeniden gundem olduGenc kızları tuzağa duşuren izdivacın damat adayı, son işinde kıskıvrak yakalandıDun gece iki kez Putin'i aradı! Savaşı kaybeden Paşinyan'ı şimdi de altın korkusu sardıDijitalizmin zararlarına yonelik uzun suredir mucadele veren Dijital Bağımlılıkla Mucadele Derneği Genel Başkanı ve Sivas Cumhuriyet Universitesi Eğitim Fakultesi Eğitim Bilimleri Bolumu Oğretim Uyesi Doc. Dr. Tuncay Dilci, yağmurdan kacarken doluya tutulduklarını belirtip, "Yoğun dijitalleşmeye bağlı olarak son zamanlarda bir Dijitalizm cağına erken geciş yaptık. Aslında yağmurdan kacarken doluya tutulmak demek daha doğru olur. Soz konusu durum giderek başımızı ağrıtacak gibi gorunuyor cunku dunyanın bircok yerinde yapılan araştırmalarda bunu tehdit etmektedir" dedi.
Dijital diyet zamanı
Dilci, dijital diyetin onemine değinerek, "Biz artık şu noktada toplumumuza, insanlarımıza, milletimize dijital diyet zamanı diyoruz. Dijital diyet yapmak durumundayız aksi halde bu bireysel kimlikten milli kimliğe evirilen bir donuşumle ipotekli beyinlere donuşmuş. Beraberinde ipotekli beynin otesinde tuketim kulturumuzden yaşam doyumumuza ahlaki yapımızdan değer yargılarımıza kadar bircok noktada bizi rahatsız edecek gibi gorunmektedir" dile getirdi.
Dijital kokain
Dijital bağımlılığının uyuşturucu etkisi yaptığını belirten Dilci, "Akıllı cipler aracılığıyla Korona virus sonrası insanların bir nevi tutum ve davranışlarının Big data dediğimiz tum verilerin kaydedildiği hatta insanların ozgurluk adına her şeyinin en ince detaylarına kadar DNA, RNA, Kromozom yapısına kadar kişilik ile karakter olculeri ve tuketim alışkanlıklarından benlik algısına karakter yapısına kadar orada analiz edilebilecek ve bir toplumun bir milletin yaşam bicimine mudahale noktasına kadar gelebilecektir. Bu şekilde ipotekli yaşam bicimi globalleşmenin, kureselleşmenin bu cağdaş kavramlar etrafında aslında bizim hayatımıza sirayet eden belki de son hali Covid-19 sureci diyebiliriz. Bunun icin veri kontroluyle beraber aslında Dijitalizm cağının getirdiği siber zorbalığın beraberinde siber kokaine donuşmesiyle yani adrenalin, serotonin hormonunun eşliğinde yoğun dijital temas surecinin artması insanları artık insanlıktan uzaklaştırmakta, yalnızlaştırmakta, yabancılaştırmakta hatta ve hatta koleleştirmektedir diyebiliriz" diye konuştu.
Dijital kolelik kapıda
Dilci acıklamalarında dijital koleliğin kapıda olduğuna dikkat cekip, "Yani dijital kole cağını yaşamaya yakın bir zamanda başlayacağız. Şunun altını iyice cizmekte fayda var. Dijitalizmin getirdiği sanal kişilik, sanal kimlik, sanal karaktere donuşmesiyle beraber insanlığın bu gune kadar uretmiş olduğu tum medeni ve maddi kulturu ortadan kaldıracak bir tehlikeyi de icermektedir" şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanın uyarısı dikkate alınmalı
Dilci Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "dijital faşizm" acıklamasının onemine değinip şunları soyledi. "Sayın Cumhurbaşkanımızın uyarısını ben oldukca manidar goruyorum ve onemli yerinde bir uyarı. Biz bunu 1 yıl oncesinde de gundeme getirmiştik. Her şeyden once milli varlığımızı milli kulturumuzu ve değerlerimizi tahrip edecek icerik barındırmakta. Şahıs ve kimlik sorunu yaşayacağımız beraberinde gudumlu ipotekli belki de bir takım dijital frekanslar 5G, 5.5G gibi aracılığıyla ceşitli uygulamalar uzerinden insanlık yaşam bicimi tehlikeye girecek durumda. Cunku burada 5G uzerinden bir takım viruslerin transferi de dile getirilmektedir. Bizim ise milli yazılımlar uzerinde 5G teknolojisi ya da diğer teknolojiler olsun, yerli icerikler olsun her konuda milli yazılımcılara ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / DEMET KARAKUŞ