CEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, inşaatlarda kullanılan betonların kalitesini olcmek icin 2 yıl once başlattığı cipli takip sisteminin ardından, karekodlu beton irsaliyesi ve etiket uygulamasını da başlatıyor. 30 Kasım'da devreye girecek yeni sistemle tum beton mikserlerine, beton santralından cıkmadan once beton sınıfı, cimento ve su miktarı, firma adı, katkı malzemesi gibi bilgileri iceren karekodlu etiket yapıştırılacak.
Cevre ve Şehircilik Bakanlığı, 4708 Sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun Kapsamında Denetimi Yurutulen Yapılara Ait Taze Betondan Numune Alınması, Deneylerinin Yapılması, Raporlanması Sureclerinin İzlenmesi ve Denetlenmesine Dair Tebliğ'de değişiklik yaptı. 14 Kasım'da yururluğe giren değişiklikle, tum mikserlerde santralden cıkmadan once icindeki betonun ozelliklerinin yer aldığı karekodlu irsaliye ve etiket yapıştırılacak. Mikser şantiyeye geldiğinde laboratuvar gorevlisi karekodu okutup Elektronik Beton İzleme Sistemine (EBİS) kaydedecek. Bu sayede mevzuata uygun gercek numuneler alınıp laboratuvarlara gonderilecek. Bu sistemle betonun inşaat sahasına gelişi, numune alınması, alınan numunelerin inşaat mahalinde saklanması ve laboratuvar koşullarında deneyinin yapılmasıyla sonucların bakanlığa aktarılması surecleri ciple izleniyor. Tum bu surecler EBİS kontrol merkezi tarafından kontrol ediliyor. Turkiye'nin herhangi bir yerinde kırım sureci başladığında EBİS izlemeye gecerek kırım sureclerini kontrol ediyor.

'KAYIP-KACAĞI SIFIRLADIK'Cevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Muduru Banu Aslan Can, 1999 depreminin ardından yapıların denetlenmesi icin yapı denetim kanununa ihtiyac duyulduğunu ve calışmaların başladığını belirterek, 2000 yılında bunun kanunlaştığını ve 2011'den sonra ise 81 ilde Yapı Denetim Sisteminin uygulamaya gectiğini ifade etti. Sektorun acıklarının kapatılması icin sektoru zinde ama guvenli tutacak sistemler geliştirdiklerini ve 2018 yılında burada bir revizyona gittiklerini anlatan Can, "30 Kasım'da beton taşıyan santrallerde ve mikserlerde karekod uygulaması devreye girecek. Şu anda elimizdeki verilere gore kayıp-kacak olabilecek her tarafı sıfırladık. İstemediğimiz olumsuz durumların yaşanması olasılığını şu an itibarıyla sıfıra indirdik; ama bu cok yaşayan bir surec. Arkadan dolanacak, farklı şeyleri uygulama yoluna giderse piyasa biz de elbette ki bunun onune gececek teknolojileri ve denetim sistemlerini geliştireceğiz" dedi.'TEDBİR ALINMASI İCİN VAKİT KAYBEDİLMİYOR'Can, şu anda 24 milyonun uzerinde bir nufusun guvenli yapılarda oturduğunu anlatarak, "2019 yılında EBİS sistemi sahaya indi, fiili olarak uygulanmaya başladı. 2019 yılından şu ana kadar da 9 milyon etiketle cipli beton numunesi alınmış oldu. Bu da yaklaşık 122 bin yapıya denk geliyor. Bu rakamlar an an değişiyor. Turkiye'nin neresinde, hangi ilinde, hangi ilcesinde, hangi ada parselinde bir şantiyede beton dokuluyorsa onların bilgileri bize geliyor ve o data guncellenmiş oluyor. Anlık olarak bunu gorduğumuz icin ve orada istemediğimiz, olmaması gereken bir mudahale ihtimali olursa anında bizim burada sistem bilgi veriyor ve o mesaj hem ilgili yapı denetimine hem bizim 81 ildeki il mudurluklerimize hem de belediyesine veriliyor ve bununla ilgili tedbir alınması icin saniye vakit kaybedilmemiş oluyor" dedi.BİRCOK ULKEDEN TALEP GELİYOR'Genel Mudur Can, Elazığ ve İzmir'de yaşanan depremlere değinerek, buralarda butun istatiksel calışmaların yapıldığını ve yapı denetimli hicbir yapının yapısal bir hasar almadığını ifade etti. EBİS ve Yapı Denetim Sistemine diğer ulkelerden de yoğun bir talep olduğunu kaydeden Can, hem sistem hem uretim bandı hem yazılım metodolojisi tamamlanan tamamen Turk muhendislerin geliştirmiş olduğu EBİS sistemi ve yapı denetim sistemi ile ilgili bircok ulkeden talep geldiğini ifade etti. Pandemi sureci ve tum dunyadaki seyahat yasakları gibi sebeplerden dolayı bazı ulkelerle goruşmelerin uzadığını, uzaktan toplantılarla, AB Dış İlişkiler Genel Mudurluğu ve buyukelciler aracılığıyla surecin yurutulduğunu kaydeden Can, bu kapsamda Azerbaycan ile onumuzdeki hafta protokolun imzalanacağını bildirdi.
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Basından kacmışlardı! Kendisinden 25 yaş kucuk unluyle yaşadığı ilişki yeniden gundem olduGenc kızları tuzağa duşuren izdivacın damat adayı, son işinde kıskıvrak yakalandıDun gece iki kez Putin'i aradı! Savaşı kaybeden Paşinyan'ı şimdi de altın korkusu sardıKaynak: Demiroren Haber Ajansı / Pelin UZEK KILIC