Kayseri'de 9 yaşında bağlama calmasını oğrenen matematik oğretmeni 29 yaşındaki Tuğba Cimencan, halk muziği sanatcısı Musa Eroğlu ile yaptığı duetle 17 yıllık hayalini gercekleştirdi.
Erciyes Universitesinde matematik bolumunu bitirdikten sonra bu alanda yuksek lisans yapan Cimencan, bir yandan halk eğitim merkezlerinde oğretmenlik yaparken diğer yandan cocukluktan beri elinden duşurmediği bağlaması ile Anadolu ezgilerini seslendiriyor.
2003 yılında Kayseri'ye konsere gelen Musa Eroğlu'ndan once, henuz 12 yaşındayken sahneye cıkan ve bağlama calıp turku seslendiren Cimencan, o gun unlu sanatcı ile duet yapma hayaline "Bahcenin harımıyım" turkusunu birlikte yorumlayarak kavuştu.
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Dun gece iki kez Putin'i aradı! Savaşı kaybeden Paşinyan'ı şimdi de altın korkusu sardıGenc kızları tuzağa duşuren izdivacın damat adayı, son işinde kıskıvrak yakalandıAdeta kumdan kalelerde yaşıyorlar! Buyuk fay hattı uzerinde bulunan il icin deprem uyarısıCimencan, AA muhabirine, bağlama calmayı ailesinin kendisini kursa gondermesiyle oğrendiğini ve 21 yıldır sazını elinden duşurmediğini soyledi.
Zamanla annesinin teşviki ile hem calıp hem turku seslendirmeye başladığını belirten Cimencan, şunları belirtti:
"Kursa gidene kadar bağlama hakkında bir bilgim yoktu. Zamanla bağlamanın bana hitap ettiğini gordum. Boylece bağlama seruvenim başlamış oldu. Daha sonra annemin yonlendirmesiyle turku okumaya da başladım. Sonra bağlama ve turkuyu birlikte yapabileceğime inandım ve o gun bugundur okuyorum. Son uc yıldır bu alana yoğunlaştım, konserlerde sahne almaya başladım. Memleketimin 2 ilcesini tanıtan klip cektik."
Muziği ilk başlarda hobi olarak algıladığını ancak 2003'te Kayseri'de bir konserde Musa Eroğlu ile tanışmasının ardından turkulerin hayatının vazgecilmez bir parcası olduğunu ifade eden Cimencan, şunları kaydetti:
"Musa Eroğlu 2003 yılında Kayseri'ye konsere gelmişti. O gun tanıştım. O gun kendisinden once konserde ben de sahne aldım. Onun eseri 'Telli turnam' turkusunu seslendirmiştim. Musa Eroğlu hakkında cok bir bilgim yoktu, sadece birkac eserini biliyordum. Tanıştıktan sonra orada bir hayal kurdum, 'Ben ilerde Musa Eroğlu ile bir duet yapmak istiyorum.' diye. O kafamda yer edinmişti. Yıllar gecti, 2013 yılında Musa Eroğlu tekrar şehrimize konsere geldi. Beni sahnesinde ağırladı, beraber şarkı soyledik. Bana guzel bir anı bıraktı. Daha sonra Musa hocamla hayalimi paylaştım. Sağ olsun kendisi de beni geri cevirmedi, desteğini benden esirgemedi. Bir Uşak turkusu olan 'Bahcenin harımıyım' turkusune duet yaptık. Benim icin unutulmaz bir an, kendisine cok teşekkur ediyorum. Uzun yıllar sonra hayalimi gercekleştirmiş oldum."
"Notanın da bir matematiği var"
Cimencan, oğretmenlikten de muzikten de vazgecemediğini, ikisini de bir arada yurutmeye devam edeceğini belirtti.
Matematikle muziğin birbiriyle bağlantısı olduğunu dile getiren Cimencan, "Muzik sektoru zor bir kulvar, tabii album yapma hayalim var. Oğretmenliği de bırakmadım, onu devam ettiriyorum. Muzik de bırakılmıyor. Turkulerimiz toplumun ozeliğini, tarihini, geleneğini, goreneğini iyi yansıtıyor diye duşunuyorum. Duyguları bir kere iciresinde barındırıyor. Uzuntu, sevinc, aşk, ayrılık, her şey icinde var. Karşıya bu duyguları aktarabiliyorsak bizim icin tamamadır diyoruz. Matematikle muziğin birbiriyle bağlantılı olduğun duşunuyorum. Sonucta notalar var, onun da bir matematiği vardı. İki taraftan da vazgecemem."sozlerine yer verdi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Murat Asil