HERKES İcin Acil Sağlık Derneği Başkanı Uzm. Dr. Ulkumen Rodoplu, koronavirus hastasıyla aynı evde yaşarken dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı. Uzm. Dr. Rodoplu, "Koronaviruslu hastanın kaldığı odanın havalandırılması, mutfak ve tuvalet gibi ortak kullanım alanlarında mutlaka maske takılması gerekmektedir" dedi.
Koronaviruslu hasta ile aynı evde yaşarken dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda uyarılarda bulunan Herkes İcin Acil Sağlık Derneği Başkanı Uzm. Dr. Ulkumen Rodoplu, "Tum dunya koronavirus hakkında mucadeleyi surduruyor. Ozellikle, Turkiye'de vakaların artış gostermesiyle birlikte mahallemizde, apartmanımızda koronavirus testi pozitif cıkan cok sayıda yakınımız var. Bu yuzden ev icerisinde dikkat etmemiz gereken konular cok onemli" dedi.
'EN AZ 10 DAKİKA ODAYI HAVALANDIRIN'Virusun eşyalar uzerinde kalma surelerinin sınırlı olduğunu soyleyen Uzm. Dr. Rodoplu, koronaviruslu hastanın kaldığı odanın sık sık temizlenmesi gerektiğini soyledi. Uzm. Dr. Rodoplu, "Koronavirusun eşyaların uzerinde kalma sureleri cok sınırlı. Dolayısıyla evimizdeki eşyaları, dışarıdan getirdiğimiz eşyaları uzun uzun dezenfekte ediyorduk ya, buna artık ihtiyac duymuyoruz. Koronavirus, insandan insana bulaşıyor havada asılı kalıyor. Dolayısıyla, izolasyon surecinde hasta olan bir kişinin kendisine ozel bir odada kalmasında yarar var. Hasta olan kişinin dinlenmesi acısından, rahat etmesi acısından ve evdeki diğer bireylere hastalığı yaymaması acısından ayrı bir odada kalması fayda sağlayacaktır. Bu odanın her saat başı iklim koşulları izin verdiği muddetce en az 10 dakika sureyle havalandırılmalıdır. Boylece, ikinci bulaşma yolunu atmış oluyoruz" dedi.MUTFAK, BANYO GİBİ ORTAK ALANLARDA MASKE ŞARTEv icerisinde banyo, tuvalet, mutfak gibi ortak kullanım alanlarında mutlaka maske kullanılması gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Rodoplu, "Hasta olan kişi, tuvalete, banyoya evin başka alanlarına gececekse mutlaka maske kullanmaya devam etmesi gerekmektedir. Koronaviruse yakalanan hastayla tabak, bardak gibi kullandığımız ortak eşyalarımızı ayrı yıkamasına gerek yok. Bizim eşyalarımızla yıkanabilir. Yediğimiz yemeklerle, kullandığımız eşyalarla bu virus bulaşmıyor. Bu virus, havada asılı kalıyor ve kişiden kişiye yuz yuze bulaşıyor bu yuzden hem hasta olan kişinin hem de diğer aynı ev icerisinde yaşayan kişilerin ellerini sık sık yıkaması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.Yakın arkadaşının koronavirus testinin pozitif cıktığını ve kendisinin de izolasyon surecinde olduğunu ifade eden Feride Sokmen de, "Cok yakın arkadaşımın testinin pozitif cıktığını oğrendim. Kimseyle goruşmuyorum. Ben de izolasyon surecinde girdim. Sadece telefonla goruşuyorum. Alışverişimi internet uzerinden yapıyorum. Gelen poşetlerin uzerinde dezenfektan sıkıyorum. Yapacağım tum goruşmeleri iptal ettim. Pazartesi'nden bu yana kendimi karantinaya aldım" dedi.
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Borcu olanlar dikkat! 2021 yılında vergi ve cezalara yapılacak zam oranı belli olduYakalanmasalar bize bunu yedireceklerdi! Sağlığımızı hice sayan firma hak ettiğini bulduOnca uyarı, onca tedbir hepsi boşa! Gecenin bir yarısı bu şekilde basıldılar
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Gokce ADAR