RİZE'nin Ardeşen ilcesinde, Zeki Done (66) sokak sokak gezip, keci kılından iplikle orduğu kıl corapları satarak gecimini sağlıyor.
Ardeşen ilcesinde yaşayan Zeki Done, dedesinden gorup oğrendiği keci kılından kıl corap orme geleneğini yaşatıyor. Caddelerde corap orerek gezen Zeki Done, hem kıl corapları tanıtıyor, hem de satışını yaparak gelir elde ediyor. Done, keci kılından kendi urettiği iple dokuduğu corapların ciftini ise 500 TL'den satışa sunuyor. Kışın sıcak, yazın serin tutan ve terletmeyen ozelliğe sahip kıl coraplar tercih ediliyor:
Kucukken dedesinden bakarak oğrendiği geleneği yaşattığını belirten Zeki Done, "Dedemden gordum, bakarak oğrendim. Once keci yununden ip yaptım, sonra yine bakarak corap ormesini oğrendim. Yaklaşık 60 yıldır ip yapıyor, corap orup satıyorum. Bu coraplar sağlık icin cok faydalı, romatizmaya iyi geldiği soylenir, kışın sıcak, yazın serin tutar, ayaklarını terletmez. Eskiden bu bolgede kıl corap giyilirdi. Şimdi gunluk hayatta kullananların sayısı azaldı, ama cobanlar hala kullanıyor ya da sus icin alıyorlar" dedi.'KIL CORAP OREN NESİL KALMADI'Sokaklarda corap orerek gezdiğini soyleyen Zeki Done, "Sokaklarda yururken corap oruyorum. Hem oyle zaman geciriyorum hem de ilgisini cekenler olursa satıyorum. Bakıyorum sokakta insanlar ellerindeki telefonunla uğraşarak geziyor, onlar tuhaf gelmiyor, ben tuhaf geliyorum. Artık kıl corap oren neredeyse kalmadı, artık son temsilcisiyiz diyebilirim. Bizden bunu oğrenmek isteyen hic kimse de yok. Bizimle birlikte bu gelenek yok olacağı benziyor" diye konuştu.
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Sokağa cıkma kısıtlaması saat kacta başlıyor? İcişleri Bakanlığı detayları paylaştıYakalanmasalar bize bunu yedireceklerdi! Sağlığımızı hice sayan firma hak ettiğini bulduVaka sayısı rekor kırıyor! Bilim Kurulu uyesi, hastanelerle ilgili acı gerceği anlattı
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Adem AKATİN