Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ???"Gayretlerimizin dayanağını oluşturan butce surecinde buyuk ve guclu Turkiye'nin inşası icin azim ve gayretle caba sarf eden herkesle birlikte calışmaktan ozellikle memnuniyet duyuyorum." dedi.
2021 Yılı Merkezi Yonetim Butce Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Butce Komisyonunda kabul edildi.
Komisyonda, Cumhurbaşkanlığı ile bağlı ve ilgili kuruluşların butcelerinin goruşulup kabul edilmesinin ardından butce kanun teklifinin maddelerine gecildi.
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Dunyanın umut bağladığı korona aşısından kotu haber! Eleştiriler uzerine harekete gecildiHafta sonu sokağa cıkma kısıtlaması kacta başlıyor? İcişleri Bakanlığı detayları paylaştıSavaş cıkaracak sozler! Netanyahu'dan Orta Doğu'yu sarsan suikastle ilgili bomba itiraf16 maddeden oluşan 2021 Yılı Merkezi Yonetim Butce Kanunu Teklifi ile 7 maddeden oluşan 2019 Yılı Kesin Hesap Kanunu Teklifi de komisyonda kabul edildi.
Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Konaklama Vergisi'nin uygulanması 1 Ocak 2022'ye ertelenmişti.
Komisyonda kabul edilen onergeyle, bu kapsamda Konaklama Vergisi'ne yonelik 1 milyar lira olarak ongorulen 2021 yılı butce gelir tahmini cetvelden cıkarıldı.
Diğer taraftan beyana dayanan KDV ile dahilde alınan KDV gelir tahminleri, ekonomide meydana gelebilecek canlanmaya bağlı olarak 1'er milyar lira artırıldı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Plan ve Butce Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz ve siyasi partilerin temsilcileri, butcenin kabul edilmesinin ardından kısa birer teşekkur konuşması yaptı.
205 saatlik butce mesaisi
Komisyon Başkanı Yılmaz, 38 gun suren, 20 birleşim yapılan butce surecinin sonunda komisyonun 205 saat mesai yaptığını soyledi.
Goruşmelerin, Kovid-19 salgını nedeniyle TBMM Toren Salonu'nda yapıldığını hatırlatan Yılmaz, "Bu sureci kazasız belasız atlattığımız icin sevincliyiz, mutluyuz." dedi.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop'a, bu imkanı verdiği icin teşekkurlerini ileten Yılmaz, "Kovid-19 surecinde bir olumsuzluk yaşamadıysak bu salonunun buyuk etkisi var." diye konuştu.
Yılmaz, 30'u komisyon uyesi toplam 202 milletvekilinin 2021 yılı butcesi uzerinde konuşma yaptığını belirterek, Meclis'teki milletvekili sayısının ucte birinden fazlasının, komisyona gelerek katkı sağladığını belirtti.
Butce goruşmelerinde 1200 civarında konuşma yapıldığına dikkati ceken Yılmaz, "Gercekten yorucu bir mesai. Bir gun değil, uzun bir mesai. Herkese teşekkur ediyorum." dedi.
Yılmaz, butcenin, vatandaşların refahına, huzuruna, milletin birliğine ve kardeşliğine, Turkiye'nin gelişme surecini dunyada en ust sıralarda devam ettirmesine katkıda bulunmasını diledi.
"Eleştirilerinizi not ettim"
Oktay, komisyonda, bugune kadar yapılan ozverili calışmalar icin katkılarını esirgemeyen milletvekillerine teşekkur etti.
Milletvekillerinin goruş ve eleştirilerini not ettiğini dile getiren Oktay, Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıl donumune yaklaşırken toplumsal refahı her gecen gun daha da artırmak ve teknoloji başta olmak uzere her alanda bağımsızlığı pekiştirmenin, en onemli oncelikleri arasında yer aldığını belirtti.
Turkiye'yi, bu kapsamda bugune kadar olduğu gibi bundan sonra da kamunun tum erkleriyle dayanışma icinde daha mureffeh seviyelere taşıyacaklarını vurgulayan Oktay, "Gayretlerimizin dayanağını oluşturan butce surecinde buyuk ve guclu Turkiye'nin inşası icin azim ve gayretle caba sarf eden herkesle birlikte calışmaktan ozellikle memnuniyet duyuyorum." dedi.
"Aldıkları ucretlerin coğunu katkı olarak verdiler"
Konuşmasının sonunda, salgın surecinde duzenlenen bağış kampanyasına da değinen Oktay, 'Biz Bize Yeteriz' kampanyasıyla toplanan her şeyin ihtiyac sahiplerine dağıtıldığını bildirdi.
Oktay, şunları soyledi:
"Cumhurbaşkanlığı ve kabine uyeleri olarak daire başkanı ve uzerindeki tum yoneticiler hatta calışanlarımızın yuzde 80'ine yakını, aldıkları ucretlerin coğunu katkı olarak verdiler. Kabine uyeleri, yıllık gelirlerinin en az yuzde 60'ını, bu yuzde 100'e varıyor, bağışladı. Bunu ifade etmedik, etmek istemedik ama 'Bir başka ulke şunu yapıyor?' derken, bunun kendi ozumuzde olduğunu ozellikle ifade etmek istedim. Bunu sadece biz yapmadık, Turkiye'deki herkes yaptı. 'Biz Bize Yeteriz' kampanyasıyla toplanan her şey ihtiyac sahiplerine dağıtıldı. 'Başka bir ulke yaptı da biz yapmadık.' değil, aynı şeyin cok daha fazlasını biz de yaptık. Zorunlu olduğumuz icin değil, gonulden yaptık."
Butce goruşmelerinin komisyon aşamalarının tamamlanmasının ardından komisyon uyeleri, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'a cicek takdim etti, hatıra fotoğrafı cektirdi.
2021 Yılı Merkezi Yonetim Butce Kanunu Teklifi ile 2019 Yılı Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin goruşmeleri, 7 Aralık Pazartesi gunu TBMM Genel Kurulu'nda başlayacak.
Kaynak: Anadolu Ajansı