İngiltere ile Arjantin arasında oynanan, futbol tarihinin unutulmaz maclarından 1986 Dunya Kupası ceyrek finalinin Tunuslu hakemi Ali Bin Nasır, Arjantinli efsanenin attığı ikinci golde oyunu durdurmadığı icin kendisiyle gurur duyduğunu soyledi.
Carşamba gunun 60 yaşında hayatını kaybeden Maradona'nın kendi yarı sahasından aldığı topla 4 oyuncuyu calımlayıp attığı gol FIFA tarafından daha sonra "Yuzyılın Golu" olarak da secildi.
Bugun 76 yaşında olan emekli hakem, "Tanrı'nın Eli" olarak adlandırılan mactaki ilk golu vermekten başka caresinin olmadığını da sozlerine ekledi.
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Hafta sonu sokağa cıkma kısıtlaması kacta başlıyor? İcişleri Bakanlığı detayları paylaştıSavaş cıkaracak sozler! Netanyahu'dan Orta Doğu'yu sarsan suikastle ilgili bomba itirafKoronavirus salgınında en korkunc gun! Vaka ve vefat sayısı bir kez daha rekor kırdı
Bin Nasır ikinci goluyse şoyle anlattı:
"Orta sahadan topu aldı, onu yakından takip ediyordum. Maradona gibi birinin oynadığı macı yonetiyorsanız, gozlerinizi ondan ayıramazsınız"
"Uc kere duşurmeye calıştılar ama zafer arzusuyla ilerliyordu. Kale sahasına girene kadar her seferinde 'avantaj' diye bağırdım."
"Kale sahasının dışından izliyordum ve bu oyuncunun uc savunmacıyı ayıp, yaklaşık 50 metre nasıl hızla koştuğunu merak ediyordum. 'Şimdi savunmacılar onu duşuremey calışacak' diye duşudum. Bunun olmasını bekliyordum ve penaltı duduğunu calmaya hazırdım"
"Şaşırtıcı bir şekilde bir defans oyuncusunu ve kaleciyi de gecip 'yuzyılın golunu' attı."
"Bir insan ve bir hakem olarak bu tarihi başarıda rol oynadığım icin gururlu ve onurluyum"
"İlk uc temastan herhangi birinde faul calsaydım, bu kadan muhteşem bir şeye tanıklık edemeyecektik. Avantaja oynatmam en gurur duyduğum başarılarımdan biri"
Bin Nasır, Mexico City'deki Azteca Stadyumu'nda 115 bin taraftarın onunde oynanan 1986 ceyrek finalinin, ilk goldeki tartışmalı kararına rağmen, kariyerinin "en ust duzey noktası" olduğunu belirtti.
"Top İngiliz defans oyuncusundaydı (Steve Hodge) geriye oynadı ve Maradona, Peter Shilton ile birlikte topa yukseldi, her ikisi de benim ters tarafıma bakıyordu"
"Bulgar yarımcı hakem Bogdan Docev'e donuklerdi"
"Başta tereddut ettim, sonra Docev'e baktım, orta cizgiye doğru koşuyordu. Elle oynama işareti vermemişti'
"O zaman FIFA'nın talimatları acıktı, yardımcım daha iyi pozisyondaysa, onun kararına uymalıydım"
2017'de 80 yaşında hayatını kaybeden Docev ise daha sonra "Fifa yardımcı hakemlerin kararlarını orta hakemle tartışmasına izin vermiyordu" demişti.
Docev "Fifa bu kadar onemli bir maca Avupalı bir orta hakem verseydi, Maradona'nın golu sayılmazdı" diye de ısrar etmişti.
Ancak Bin Nasır, İngiliz oyuncuların gosterdiği centilmenliğin "guzel" olduğunu soyledi.
Bin Nasır olanları "Gary Lineker bana gelip, 'lutfen hakem, el var' dedi. Ben de "Lutfen oynamaya devam edin' diye yanıt verdim" diye hatırlıyor.
"Bana gore FIFA talimatları uyarınca yuzde 100 goldu" diye konuştu.
Daha sonra Lineker macın bitmesine dokuz dakika kala bir gol attı ve beraberlik golune de cok yaklaştı.
Bin Nasır "İngiltere gol attığında, gizlice bir gol daha atmalarını istedim."
"Mactan 30 dakika daha keyif almak istiyordum. Başlangıcından bitişine tam bir keyifti."
"O gunku sıcağa karşın, devam etsin istedim. İki buyuk takım arasında guzel bir mactı."
Ali Bin Nasır, 2015'te Maradona'yla tekrar karşılaştığı gunu de hatırlıyor.
Maradona Tunus'u ziyaret ettiğinde, Bin Nasır'ın evine de gitmişti.
"Ona, o yıl Dunya Kupasını kazanının Arjantin değil, Maradona olduğun soyledim"
"Bana 'Sen olmasaydın yuzyılın golunu atamazdım' diye yanıt verdi."
"Bana imzalı bir formasını verdi. Uzerinde 'Para Ali mi Amigo Eterna- Ebedi dostum Ali icin' yazıyodu.