İngilitere'de Astrazeneca tarafından geliştirilen korona aşısı, pandemiyle mucadelede umut vermişti. Ancak aşıya yonelik eleştiriler artıyor. İngiltere hukumeti de aşının tekrar incelenmesine karar verdi.İngiliz ilac ureticisi Astrazeneca tarafından geliştirilen koronavirus aşısıyla ilgili tartışmalar uzerine İngiltere'de hukumet aşının tekrar incelenmesine karar verdi. Oxford Universitesi ile birlikte geliştirilen aşının Covid-19'a karşı yuzde 70 koruma sağladığı acıklanmıştı.
İngiltere Sağlık Bakanlığından Cuma gunu başkent Londra'da aşıyla ilgili yapılan acıklamada, "Aşının guvenlik, etkinlik ve kalite standartlarını karşılaması, onaylanması icin ilk ve onemli bir adım" denildi. Bakanlığın acıklamasında, aşıyla ilgili incelemenin İngiltere İlac Denetim Dairesi tarafından yapılacağı kaydedildi.

Aşının klinik calışmaları ve acıklanan etkisiyle ilgili şupheler nedeniyle inceleme yapılacağını kaydeden İsvec ve İngiliz sermayeli Astrazeneca şirketinin sozcusu de Alman haber ajansı dpa'ya incelemeyle "aşıyla ilgili mevcut calışmalara ilişkin verilerin tamamlanacağını" soyledi.
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Hafta sonu sokağa cıkma kısıtlaması kacta başlıyor? İcişleri Bakanlığı detayları paylaştıSavaş cıkaracak sozler! Netanyahu'dan Orta Doğu'yu sarsan suikastle ilgili bomba itirafLafı eğip bukmedi! Cuneyt Ozdemir'den Ekrem İmamoğlu'na sert eleştiriŞirketten acıklamada, aşının testler sonucunda yuzde 70 olarak belirlenen etkisinin belirli bir dozla yukseltilebileceği belirtilerek farklı dozlarda iki klinik calışmadan elde edilen verilerin dikkate alındığı aktarıldı.
İkinci ve ucuncu faz kombine denemelerde, deneklere once yarım doz, bir ay sonra da tam doz aşı uygulandığı belirtilen acıklamada, buradan elde edilen ara sonuclara gore aşının etkisinin yuzde 90 olarak tespit edildiğine işaret edildi. İki tam doz uygulanan ucuncu faz denemelerde ise etkinin yuzde 62 olarak gorulduğu belirtilirken, ortalama etkinin boylece yuzde 70 olarak değerlendirildiği vurgulandı.
Neden eleştiriliyor?
Ancak uzmanlar deneklere farklı dozlar verilerek elde edilen sonuca gore etkinin acıklanmasını eleştiriyor. ABD'li araştırmacılar ayrıca aşının yuzde 90 etki sağlayan araştırmasında deneklerin 55 yaş altında olmasına tepki gosterdi. Uzmanlara gore yaşlıların ve ozellikle savunma sistemleri zayıf olanların da araştırma grubuna dahil edilmesi gerekiyor.
Aşının 2-8 derece arasında soğutma sağlayan buzdolaplarında muhafaza edilebilecek olması ise buyuk bir avantaj olarak goruluyor.
İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, İlac Denetim Dairesi'nden verileri değerlendirilmesi ve aşı calışmalarının sıkı guvenlik standartlarına uyup uymadığının belirlenmesini talep ettiklerini belirterek "Bağımsız denetim kurumu MHRA tarafından onaylandıktan sonra aşı elde etmede en iyi konumda olmak icin yorulmadan calışıyoruz" dedi.
Alman Biontech ve ABD'li ortağı Pfizer'in geliştirdiği aşı ile ABD merkezli Moderna'nın aşılarının etkinliğinin ise yaklaşık yuzde 95 olduğu belirtiliyor. Bu şirketler, şu ana kadar dunya genelinden milyarlarca sipariş aldı.
dpa/TY,HS
(c)
Kaynak: Deutsche Welle