
Alman yazar Volker Kutscher, Kara Hafta İstanbul Festivali'nin cevrimici etkinliğine katıldı.
İstanbul Buyukşehir Belediyesinin (İBB) desteğiyle duzenlenen festivalin "Savaş ve Polisiye" başlıklı oturumu, Kultur AŞ'nin YouTube kanalı Kultur İstanbul'dan Turkce cevirisiyle canlı yayınlandı.
Etkinliği yoneten Tanıl Bora, Kutscher'in "Islak Balık", "Sessiz Olum", "Vaterland Dosyası" ve "Goldstein" kitaplarının Tukce tercumesiyle yayınlandığını, beşinci romanının da gelecek aylarda yayınlanmasının planlandığını soyledi.
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Hafta sonu sokağa cıkma kısıtlaması kacta başlıyor? İcişleri Bakanlığı detayları paylaştıSavaş cıkaracak sozler! Netanyahu'dan Orta Doğu'yu sarsan suikastle ilgili bomba itirafLafı eğip bukmedi! Cuneyt Ozdemir'den Ekrem İmamoğlu'na sert eleştiriAlman yazar Kutscher ise siyasi polisiye romanlar kaleme almayı duşunerek yazmaya başlamadığını fakat ilgilendiği konuların politik olduğunu belirterek, "Temel ilke olarak romanların belli bir duruş sergilemesi gerektiğine inanıyorum. Siyasete, topluma ilişkin bir goruşu ve duruşu olmalı. Şahsi goruşum polisiyle kitapların bunu cok iyi başarabildiği yonunde." dedi.
Yan dal olarak tarih eğitimi aldığını aktaran Alman yazar, "Tarihi unutmanın cok tehlikeli olduğunu duşunuyorum. Tarih bizim icin bugun neden boyle yaşadığımızı anlatan ve acıklayan bir şeydir. İnsanların birlikte yaşama, toplumsal bir yapı kurma gibi konularda bir duzen kurmaları gerekiyor. Ama bu tarihin ilerleyişiyle paralel gorduğumuz bir surec. Dolayısıyla tarih burada işe yarıyor." ifadesini kullandı.
"Tarih bize hataları tekrarlamama şansı verir"
Tarihten oğrenecek cok şey olduğunu, romanlarında tarihi olayları doğrudan kullanmasa da dolaylı olarak yer verdiğini anlatan Kutscher, şunları kaydetti:
"Cunku tarih, bize hataları tekrarlamama şansı verir. Ama bugun tam da boyle şeyler yaşanıyor. Şu anda Almanya'daki siyasi tartışma icerisinde, gundem icerisinde mesela zamanında nazi terimleri olan ifadeler kullanılmaya başlandı. Pek bir şey duşunmemiş de olabilirler bunu yaparken. Ama bu kelimeler ve ifadeler duşuncelerin dışa vurumudur."
Romanlarında bahsi gecen olaylara değinen yazar, okuyucunun romanlarda okudukları şeyleri merak ederek tarihi olaylara daha yakından bakmak ihtiyacı hissettikleri goruşunu paylaştı.
Kutscher, tarihle ilgilenmenin onemine dikkati cekerek, "Benim romanımda tarihcilerin yapamayacağı bir şey var. Tarihciler olgulara sıkı sıkıya bağlı olmak zorundadır. Bense bir roman yazarı olarak bunu bir empati aracı kullanıyorum. Gercek insanlar dahi olsa, romanın icine girdiklerinde kurmaca oluyorlar. Dolayısıyla onların bakış acısından o donemin nasıl yaşandığını anlatmak istiyorum. Bu insanlarda bir duşunceyi tetikleyebilir ve bu benim icin cok onemli." değerlendirmesini yaptı.
Yazarın aynı adlı roman serisinden uyarlanan "Babylon Berlin" dizisine ilişkin bir soru uzerine Kutscher, eserin filme uyarlanmasının onemli olduğunu, Turkiye'de de kitaplarının dizi sayesinde biraz daha fazla okuyucuya ulaşmış olabileceğini soyledi.
Kitabın okunmasıyla filminin izlenmesinin ayrı şeyler olduğunu fakat filmden sonra kitabı okumanın da cok şey kazandırabileceğini aktaran Alman yazar, şunları ekledi:
"Film her zaman romanın birebir aynısı şeklinde olmamalıdır. Bu şekilde amacına da hizmet etmez. Cunku hikayeyi sinematografik etkilerle ve oğelerle anlatmak gerekir. O nedenle yazar olarak da kitabın filme alınması ve uyarlanması sırasında 'Kahramanların imajına sadık kaldığınız olcude istediğiniz gibi ozgurce yorumlayın.' dedim ve hakikaten ozgurce yorumlandı. Babylon Berlin, buyuk bir başarı kazandı ama romanlarımın sinemaya uyarlanmış olan başka ornekleri de var. Benim eserlerim sayesinde başka sanatcılara ilham verdiysem ne mutlu bana."
Bu yıl altıncısı duzenlenen polisiye edebiyat organizasyonu "Kara Hafta İstanbul Festivali" 29 Kasım Pazar gunune kadar cevrimici etkinliklerle devam edecek.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ahmet Esad Şani