
KUALA Tayland'da bir suredir Başbakan Prayut Can-oca'nın istifası ve anayasal reformlar icin protesto gosterileri duzenleyen hukumet karşıtı gruplar, ulkede darbe yapılacağı iddialarına tepki gostermek icin sokaklara cıktı.
Başkent Bangkok'taki Lat Phrao kavşağında akşam saatlerinden itibaren toplanan binlerce protestocu, "Darbe Karşıtı Tatbikat" adını verdikleri gosteride, darbelere karşı sloganlar atarak Başbakan Prayut'un istifasını istedi.
Olası bir darbeye karşı tepkilerinin sert olacağını vurgulayan gostericilerin sozculerinden Panupong Jadnok, "Ulkemizde şimdiye kadar 13 darbe oldu. 14'uncu darbe asla başarılı olamayacak." dedi.
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]İran'ı sarsan saldırı! "Nukleer programın babası" suikasta uğradıYakalanmasalar bize bunu yedireceklerdi! Sağlığımızı hice sayan firma hak ettiğini bulduBerat Albayrak bir gorevinden daha istifa etti! İşte yerine getirilen isimCok sayıda gosterici, polisin tazyikli su mudahalesine karşı kendilerini korumak icin şişme ordekleri kalkan olarak kullandı.
Protesto gosterilerinin 14 Ekim'den bu yana hemen hemen her gun surduğu Tayland'da hukumetin, karışıklığa son vermek icin orduyla anlaşarak darbe yapacağı iddiaları uluslararası basına yansımıştı.
Başbakan Prayut ve Tayland Genelkurmay Başkanı Narongpan Jittkaewtae, salı gunu yaptıkları basın acıklamasında, darbe iddialarını yalanlamıştı.
Hukumet karşıtı protestolar
Tayland'da hukumet karşıtları, tartışmalı 2019 genel seciminin ardından muhalefetteki İleri Gelecek Partisinin kapatılarak meclisten ihrac edilmesi uzerine 14 Aralık 2019'da protestolara başlamıştı.
14 Ekim'den itibaren kitlesel hale gelen protestolar, başkent Bangkok'ta daha kalabalık sayılarda yapılmaya başlamıştı.
29 Ekim'de Başbakan Prayut, protestocuların taleplerinden bazılarına olumlu cevap vererek, hukumetin atadığı senato uyelerinin genel secimlerden sonra parlamentodaki başbakanlık oylamasına katılmasını sağlayan duzenlemenin kaldırılacağını acıklamıştı.
Siyasette askeri vesayet ve monarşinin baskılarına karşı cıkan farklı muhalif gruplar, kendi oluşturduğu anayasal değişiklikler sayesinde iktidarını surduren askeri cunta hukumetinin istifasını, adil secimler icin anayasada reform yapılmasını ve monarşinin dokunulmazlığının kaldırılarak hukukun ustunluğune tabi kılınmasını talep ediyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Omer Faruk Yıldız