Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgınının ilgili yerleşim yerindeki seyrine bağlı olarak, 4 Ocak'a kadar il veya ilce milli eğitim mudurlukleri tarafından, yuz yuze eğitim yapılan okul oncesi eğitim kurumlarında uzaktan eğitim kararı alınabileceği bildirildi.
Temel Eğitim Genel Mudurluğunce, il milli eğitim mudurluklerine, Genel Mudurluğe bağlı okul oncesi kurumlarda "Yuz Yuze Eğitime Ara Verilmesi" ve "Uzaktan Eğitim"e ilişkin iki yazı gonderildi.

"Okul Oncesinde Yuz Yuze Eğitime Ara Verilmesi"ne ilişkin yazıda, resmi ve ozel orgun eğitim ile hayat boyu oğrenme kurumlarındaki tum eğitim ve oğretim faaliyetlerine, 20 Kasım-4 Ocak arasında uzaktan eğitim yoluyla devam edileceği ancak anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıflarında haftada 5 gun yuz yuze eğitim yapılacağı anımsatıldı.
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]İran'ı sarsan saldırı! "Nukleer programın babası" suikasta uğradıYakalanmasalar bize bunu yedireceklerdi! Sağlığımızı hice sayan firma hak ettiğini bulduSalgın yayılıyor! Bakan Koca, vaka sayısı yuzde 100 artan 5 ili paylaşıp uyardıYazıda, şunlar kaydedildi:
"Sağlık Bakanlığınca hazırlanan Kovid-19 Salgın Yonetimi ve Calışma Rehberinde yer alan Okullarda Kovid-19 Pozitif Vaka Cıkması Durumunda Yapılması Gereken Uygulamalar doğrultusunda Kovid-19 salgınının ilgili yerleşim yerindeki seyrine bağlı olarak, gerektiğinde il veya ilce hıfzıssıhha kurullarının goruşunu de alarak 4 Ocak'a kadar il veya ilce milli eğitim mudurluklerince yuz yuze eğitim yapılan okul oncesi eğitim kurumlarında uzaktan eğitime gecme kararı alınabilecektir.
Diğer taraftan Kovid-19 salgın surecinde, cocukların okula devam etme durumları dikkate alınarak; taşıma merkezi okullar ve yatılı bolge ortaokulları bunyesindeki ana sınıfları ile koy ve benzeri seyrek nufuslu yerleşim yerlerindeki okul oncesi eğitim kurumları oncelikli olmak uzere, yuz yuze eğitim yapılamayacak okul oncesi eğitim kurumları ilgili il veya ilce milli eğitim mudurluklerince belirlenecek ve bu kuramlarda da uzaktan eğitime gecilecektir."
Yazıda, bir kurumdaki eğitimin tamamen yuz yuze ya da tamamen uzaktan olacak şekilde planlanacağı, bazı sınıflarda yuz yuze bazı sınıflarda uzaktan eğitim şeklinde bir planlama yapılamayacağı ifade edildi.
"Okul Oncesinde Uzaktan Eğitim" surecine ilişkin yazıda da cocukların, eğitim etkinliklerinde bir yetişkinin desteğine ihtiyac duymaları ve ekran karşısında uzun sure kalmanın onların gelişimlerine olan olumsuz etkileri de duşunulerek okul oncesi eğitim kurumlarındaki cocukların oğretmen rehberliğinde yuz yuze eğitime devam etmelerinin oncelikle tercih edildiği belirtildi.
Kovid-19 salgınının seyri ve diğer zaruri nedenlerle okul oncesi eğitim kurumlarında yuz yuze eğitim yapılamaması halinde, bu eğitim kademesine ozgu olacak şekilde uzaktan eğitim yonteminin belirlenmesine ihtiyac duyulduğu aktarılan yazıda, uzaktan eğitimde dikkat edilmesi gereken hususlar sıralandı.
Gunluk eğitim akışlarında bir etkinlik 20 dakikayı gecmeyecek
Buna gore, uzaktan eğitim yapılması halinde, oğretmenler, ailelerle bire bir, telefonla, cevrim ici gruplar kurarak veya mektup gibi bir yontemle iletişim kuracak.
Her oğretmen, gune başlama, oyun, beslenme, temizlik, etkinlik ve dinlenme surelerini de icerecek şekilde cocukların ev ortamında yapabileceği ozellikte gunluk eğitim akışlarını 6 etkinlik saati olarak hazırlayacak. Gunluk eğitim akışlarında bir etkinlik saati 20 dakikayı gecmeyecek.
Bunun yanı sıra ailelerin imkanlarına gore, gunluk eğitim akışlarının mumkunse gunluk, değilse haftalık olarak en uygun iletişim aracları (EBA, telefon, iletişim grupları, e-posta veya mektup) kullanılarak ailelere ulaştırılacak ve etkinliklerin yapılması konusunda ailelere rehberlik edilecek.
TRT EBA İlkokul kanalında yayınlanan okul oncesi etkinlik kuşağının cocuklar tarafından takip edilmesinin ve ailelerin Temel Eğitim Genel Mudurluğu internet sitesinde yayınlanan Erken Cocukluk Eğitim Takvimi ile diğer yayınlardan yararlanması sağlanacak.
Bazı etkinliklere ilişkin videolar hazırlanabilecek
Ailelerin imkanlarının uygun olması ve oğretmenin istemesi durumunda, gunluk eğitim akışlarındaki bazı etkinlikler (deney, oyku okuma, bilmece, tekerleme, jimnastik, şarkı, oyun, parmak oyunu gibi) video kaydına alınarak ailelere gonderilebilecek.
Oğretmenler, uzaktan eğitim surecine yonelik izleme ve değerlendirme calışmalarını her gun yapacak.
Ailelerin imkanları doğrultusunda, EBA uzerinden sağlanan canlı ders uygulamasının yanı sıra acık kaynaklı ve okul yonetimlerince denetlenebilir diğer guvenilir platformlar da kullanılarak, haftada en az uc kez olmak uzere cocuklarla grup halinde canlı iletişim kurulacak, etkinlikler yapılacak.
Grup halinde yapılan cevrim ici etkinliklere katılamayan cocuklarla haftada en az uc kez birebir goruntulu veya sesli iletişim kurulacak ve bunun icin gerekmesi durumunda okul imkanları (telefon, bilgisayar, internet) kullanılacak.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Yıldız Aktaş