Gobeklitepe'deki dikilitaşlara benzer dikilitaşlara sahip olduğu icin Gobeklitepe'nin kardeşi olarak da anılan Karahan Tepe'de ilk defa kazı calışmaları başlıyor. Peki heyecan veren Karahantepe nerede? Karahantepe'ye nasıl gidilir? Karahantepe kazıları... İşte detaylar...
[h=3]KARAHANTEPE KAZILARI[/h]Şanlıurfa kultur envanterinin tespiti icin başlatılan calışmalar sırasında, kent merkezine 46 kilometre mesafede bulunan Tek Tek Dağları Milli Parkı icerisindeki Kargalı Mahallesi yakınlarında araştırmacılar tarafından 1997 yılında yapılan yuzey araştırması sırasında Karahantepe'deki yapılar fark edildi.

Bolge halkı tarafından "Kecilitepe" olarak da bilinen alanda, Kultur ve Turizm Bakanlığının himayesinde İstanbul Universitesi Tarih Oncesi Arkeolojisi Ana Bilim Dalı ve Karahantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul başkanlığında 2 yıl once "Gobeklitepe Kulturu ve Karahantepe Kazıları" projesi kapsamında yuzey araştırma calışması başlatıldı.
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Salgın yayılıyor! Bakan Koca, vaka sayısı yuzde 100 artan 5 ili paylaşıp uyardıİran'ı sarsan saldırı! "Nukleer programın babası" suikasta uğradıYakalanmasalar bize bunu yedireceklerdi! Sağlığımızı hice sayan firma hak ettiğini bulduBu araştırmalarda UNESCO Dunya Mirası Listesi'nde yer alan Gobeklitepe'deki yapılara benzeyen ve ilk belirlemelere gore neolitik doneme ait "T" biciminde 250'nin uzerinde dikili taş tespit edildi.
[h=3]KARAHANTEPE'DE İLK 2019'DA BAŞLADI[/h]Kultur ve Turizm Bakanlığı Kultur Varlıkları ve Muzeler Genel Mudurluğunden alınan izinle İstanbul Universitesi tarafından Prof. Dr. Necmi Karul başkanlığında bolgede ilk kazı calışmalarına başlandı.
Karahantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Karul, AA muhabirine yaptığı acıklamada, bolgede Gobeklitepe ile aynı donemde olduğu tahmin edilen 12 noktanın bilindiğini bunlardan birinin ise Karahantepe olduğunu soyledi.
Karahantepe'de yaptıkları yuzey araştırması sırasında buradaki dikili taşların Gobeklitepe ile aynı donemde olduğunu belirlediklerini anlatan Karul, bolgenin topografik haritasını cıkararak, jeomanyetik olcumler de yaptıklarını ifade etti.
Prof. Dr. Karul, kazılara eylul ayının başında icerisinde akademisyenler ve işcilerin de bulunduğu yaklaşık 35 kişilik bir ekiple başladıklarını dile getirerek, şoyle devam etti:
"Hava fotoğraflarından bile burada yuzeyde gozuken dikilitaş sayısı 250'nin uzerinde. Bu donemin yapılarına baktığımızda 12 cevrede, 2 de merkezde olmak uzere icerisinde 14 dikilitaş bulunan ozel yapılar soz konusu. Boyle bir hesap yapıldığında yuzeyden gorulebilen dikili taşlar 30 civarında yapının olduğunu bize soyluyor. Kuşkusuz gorulebilenler bunlar ama toprak altına henuz acığa cıkarılmasını bekleyen daha fazla yapının olduğunu da on gormek gerekir. Dolayısıyla onlarca yapı olduğunu henuz kazıya yeni başlamış olmamıza rağmen rahatlıkla soyleyebiliriz."
Gobeklitepe'nin "T" bicimindeki dikili taşlarla ayırt edilen yerlerden bir tanesi olduğuna ve tek bir donemi ifade etmediğine vurgu yapan Prof. Dr. Karul, konuşmasını şoyle surdurdu:
"Gobeklitepe'deki yaşam 'T' bicimindeki taşlardan oluşan bir donemden de ibaret değil. Cok daha uzun bir sureci yansıtıyor, 700 - 800 yıllık bir yerleşim yahut kullanım soz konusu. Karahantepe'nin de bu surenin icerisinde bir yere oturduğu kesin. Daha uzun bir sureyi kapsayabilir, oncesinden başlayabilir. Butun bunları burada yapacağımız kazılar gosterecek ama en azından bu surecin icerisinde onemli bir zaman aralığıyla ortuştuğunu cağdaş (aynı donemde) olduğunu soyleyebiliriz. Bu da gunumuzden 11 bin 500 yıl oncesini ifade ediyor. Karahantepe'nin Tek Tek Dağları Milli Parkı icerisinde olmasının arkeolojiyle butunleşik farklı projeler yapmaya da fırsat sağlayacağını duşunuyoruz."
[h=3]KARAHANTEPE NEREDE? KARAHANTEPE'YE NASIL GİDİLİR?[/h]Karahantepe,Şanlıurfa'da yer alan arkeolojik sittir. Şehir merkezine 46 km uzaklıkta olan Karahantepe, ilk olarak 1997'de keşfedildi. Neolitik donemden kaldığı duşunulen 250 dikilitaşın bulunduğu alanda ilk kazı calışmaları Eylul 2019'da başladı.
Karahantepe uydu goruntusu Karahan Tepe'de tıpkı Gobeklitepe'de olduğu gibi her yapıda 12 taş, duvarda ve iki tane de merkezde bulunuyor.
İstanbul Universitesi Arkeoloji Bolumu Oğretim Uyesi ve Karahan Tepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, "Cıkarılan dikilitaşların bazılarının uzerinde kabartma hayvan betimleri var. Bunların uzerinde tilki ve yılanlara rastladık. Bu hayvanlar da birebir Gobeklitepe'deki sembolik dunya ile ortuşuyor" diyor.
Kazı işlemlerinin birkac 10 yıl surmesi beklenen Karahan Tepe, Tektek Dağları Milli Parkı icerisinde yer alıyor. Prof. Dr. Karul, "Biz oradaki projeyi Milli Park ile entegre bir şekilde duşunuyoruz. Koruma altındaki hayvan ve bitki turleri acısından duşunduğumuzde Karahan Tepe'deki o turlerin zaman icerisinde, 12 bin yıl oncesine giden yolculuğunu bize anlatacak bir yer" diyerek, projenin sadece arkeolojik bir yonu olmadığını aynı zamanda Milli Park ile entegre bir cevre boyutu olduğunu da belirtiyor.