Turk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistin Multecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East-UNRWA) ve Sağlık ve Medeniyet Derneği işbirliğinde gercekleştirilen "COVID-19 ile Mucadele Yontemleri Eğitimi" başarıyla tamamlandı.
TİKA Başkanlığınca yurutulen Acil Tıp Kapasite Artırma Programı (ATKAP) kapsamında Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistin Multecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı-UNRWA bunyesinde 4 ulkede gorevli 31 aile hekimine, Turkiye'nin ceşitli universite ve hastanelerde gorevli 10 uzman hekim tarafından "COVID-19 ile Mucadele Yontemleri" cevrimici eğitim programı duzenlendi. Programın başında konuşma yapan UNRWA Hastalık Onleme Kontrol Programı Sorumlusu Dr. Yousef Shahin salgınla mucadelenin bilgi ve tecrubelerinin paylaşılmasının onemine vurgu yaparak eğitimin organizasyonunda yer alan herkese teşekkurlerini ifade etti ve katılımcı aile hekimlerine faydalı bir eğitim gecirmeleri temennisinde bulundu.
TİKA Dış İlişkiler ve Ortaklıklar Daire Başkanı Uğur Tanyeli, yaptığı acılış konuşmasında, programın amacı Turk doktorların sahada edindikleri tecrubelerin paylaşmasıyla katılımcı aile hekimlerin daha fazla hayat kurtarmalarına katkıda bulunması olduğunu ifade etti. TİKA, dunyadaki 62 ofisi vasıtasıyla salgınla mucadele eden kurumlarına destek sağlayarak bugune dek 1.4 milyon kişiye ulaştığını ifade eden Tanyeli, maske ve dezenfektan uretimi destekleyerek solunum cihazı ve ambulans aracları hibe ederek cok sayıdaki ulkenin sağlık altyapısını guclendiren projelerin gercekleştirildiğini altını cizdi.
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Berat Albayrak bir gorevinden daha istifa etti! İşte yerine getirilen isimYakalanmasalar bize bunu yedireceklerdi! Sağlığımızı hice sayan firma hak ettiğini bulduCumhurbaşkanı Erdoğan, yeni korona tedbirleri icin sinyali verdi: Mecburuz23-25 Kasım 2020 tarihleri arasında gercekleştirilen eğitimde Filistin, Urdun, Lubnan ve Suriye'deki kamplarda gorev yapan 31 aile hekimine COVID-19'un ortaya cıkma sebepleri, yayılma şekilleri, hastalarda gosterdiği klinik ozellikleri ve radyolojik bulguları, tanı konulma sureci, erişkin ve cocuk hastalarına yonelik tedavi uygulamaları, korunma yontemleri ve temaslı hasta takibi ile salgın surecinde hastane yonetimi konularında ulkemizdeki uygulamalar hakkında kapsamlı eğitim verildi.
Eğitim kapanış toreninde konuşan UNRWA Bolgesel Ortaklık Danışmanı Mehmet Kose, Turkiye Cumhuriyeti'nin UNRWA ve Filistinli multecilerine desteğini hicbir zaman esirgemediği hatırlatarak duzenlenen eğitimden dolayı TİKA, Sağlık ve Medeniyet Derneği ve projede katkı sunan uzman doktorlara teşekkurlerini ifade etti.
TİKA Eğitim Projeleri Koordinatoru Mustafa Haşim Polat, yaptığı konuşmasında, salgınla mucadelede kritik bir donemde duzenlenen eğitimin faydalı olmasını temennisinde bulunarak sunum yapan uzmanlara teşekkur etti. UNRWA ile birlikte onumuzdeki donemde benzer eğitim projelerin gercekleştirilmesinde, Turkiye'nin uluslararası işbirliğinin koordinasyonu ustlenen kurum olarak calışmaya hazır olduğunu ifade etti.
ATKAP programı ile TİKA, Turkiye'nin sağlık sektorunde elde etmiş olduğu kazanımları Dunya'nın bircok farklı yerine taşıyor. Bu kapsamda, "COVID-19 ile Mucadele Yontemleri" eğitimi şimdiye kadar Mozambik, Kosova'da gercekleştirildi. Ulkelerin Covid-19 ile mucadele kapasitesini artırmaya yonelik bu eğitimin onumuzdeki donemde Ortadoğu ve Afrika, Orta Asya, Balkanlar ve Latin Amerika'daki ceşitli ulkelerde duzenlenmesi ongorulmektedir. - ANKARA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı