
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "ABD gibi dunyanın cok onemli ulkelerinden birisinin başkanı olan kişinin, Turkiye'ye karşı tavırlarında daha ılımlı, dengeli, daha rasyonel adımlar atacağı kanaatindeyim." dedi.
Kurtulmuş, 24 TV canlı yayınında gundeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.
10-11 Aralık'ta yapılacak AB Zirvesi'nden beklentisi sorulan Kurtulmuş, Turkiye-AB ilişkileri bakımından zirvenin son derece onemli olacağını gorduklerini soyledi.
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Berat Albayrak bir gorevinden daha istifa etti! İşte yerine getirilen isimCumhurbaşkanı Erdoğan, yeni korona tedbirleri icin sinyali verdi: MecburuzCakıcı'dan Kılıcdaroğlu'na bir mektup daha: Sende beni oldurtecek yurek var mı?Turkiye-AB ilişkilerinin hicbir zaman doğrusal olarak hep aynı istikamette gitmediğini belirten Kurtulmuş, "Turkiye, kendisine cizilen rolu oynayacak bir ulke değildir. Turkiye, yeni donemde milletlerin bağımsızlığı, devletlerin egemenliği cercevesinde herkesle eşit ilişkiye vardır. Hem Avrupa'daki ulkelerle eşit bir ilişkiye varız hem de AB'nin kurumsal kimliğiyle ama eşit olarak oturmak, konuşmak şartı ile varız." ifadelerini kullandı.
Kurtulmuş, bazıları cok istekli olsa da kurumsal olarak Avrupa'nın Turkiye'ye karşı bir yaptırım cıkarmayacağını dile getirdi.
Turkiye-AB ilişkilerini eşitlik temelinde surdurmek noktasında olduklarını vurgulayan Kurtulmuş, "Turkiye, uzerine duşen sorumlulukların hepsini yerine getirmiştir. Şoyle bir haksızlık da var. Ekonomik, siyasi ve demokratik şartları bakımından Turkiye ile kıyas edilemeyecek ulkelerin cok basit surecler sonucunda AB uyesi haline getirilmiş olması, Turkiye'ye karşı haksızlığın, cifte standardın ve iki yuzlu bir tavrın, tarzın ortada olduğunu gosteriyor. Bunlar, Avrupa'nın on yargılı tavırlarının sonucu. Avrupa'nın bunlardan kurtulması lazım." diye konuştu.
"Turkiye, bunun altında kalmayacaktır"
İrini Harekatı kapsamında Turk gemisinde yapılan aramaya ilişkin değerlendirmesi sorulan Kurtulmuş, "Bu, bir korsanlıktır, bunu kabul etmek mumkun değildir." ifadesini kullandı.
21. yuzyılda Orta Cağ'ı andıran şekilde uluslararası sularda Turk bandıralı gemide yasa dışı, uluslararası hukuka aykırı arama yapıldığına dikkati ceken Kurtulmuş, "Bu durum Avrupa'daki bazı siyasetcilerin, bazı cevrelerin zihninin arkasında yer alan Turkiye karşıtlığının bir tezahurudur. Turkiye duşmanlığının uluslararası sularda ete kemiğe burunmuş yansımasıdır. Bunu şiddetle protesto ediyoruz, kabul etmiyoruz. Turkiye, bunun altında kalmayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
"Tac giyen baş akıllanır"
Yeni donemde ABD-Turkiye ilişkilerinin nasıl şekilleneceğinin sorulması uzerine Kurtulmuş, Turkiye-AB ilişkilerindeki durumun, Turkiye-Amerika ilişkileri icin de soylenebileceğini vurguladı.
ABD'nin goruş ayrılıklarına rağmen yeni donemde de Turkiye ile ilişkilerini daha iyi bir seyre getirmek icin caba sarf edeceğini duşunduğunu anlatan Kurtulmuş, "Sayın Biden'ın Turkiye karşıtı olarak algılanabilecek sozleri olabilir ama Turkiye'nin cok guzel bir atasozu var. Tac giyen baş akıllanır. ABD gibi dunyanın cok onemli ulkelerinden birisinin başkanı olan kişinin, Turkiye'ye karşı tavırlarında daha ılımlı, dengeli, daha rasyonel adımlar atacağı kanaatindeyim. Rasyonalite de bunu gerektirir." dedi.
Kurtulmuş, S-400 meselesinin Turkiye-ABD ilişkileri bakımından mazeret olarak kullanılmasının hakkaniyete uygun olmadığını dile getirdi.
"Turkiye'nin bir erken secime ihtiyacı yoktur"
Muhalefetin erken secim talebine ilişkin Kurtulmuş, "Turkiye'nin bir erken secime ihtiyacı yoktur. Muhalefet partileri erken secimi dile getirebilir, her zaman muhalefetin gundeminde bu olur. Siyasi şartların erken secime hicbir şekilde musaade etmediği bu şartlar icinde erken secimi gundeme taşımak, Turkiye icin bir zaman kaybıdır. Konuşmamız bile vakit israfıdır." ifadelerini kullandı.
Borsa İstanbul'un yuzde 10'luk hissesinin Katar'a devrine ilişkin soru uzerine Kurtulmuş, ne yaptıklarını iyi bildiklerini, Turkiye'nin mallarını, imkanlarını peşkeş cekmediklerini kaydetti.
Turkiye'de yabancı yatırımın kapısını actıklarını belirten Kurtulmuş, "Onlar da kazanacak, biz de kazanacağız. Boyle bir mutabakatın icerisindeyiz. Dolayısıyla bunu boyle gormek lazım. Katar'ın şu anda 250'ye yakın firması var. Turkiye'nin 500 tane firması var Katar'da. Katar'da 11 bin Turk vatandaşı calışıyor. İlişkilerimiz bu seviyede. Daha da ileri gitse kotu mu olur." diye konuştu.
"Oğretmenlik, siyaset alanı değildir"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıcdaroğlu'nun oğretmenlere yonelik ifadeleri sorulan Kurtulmuş, Kılıcdaroğlu'nun daha dengeli ve sozlerini tartarak konuşması gerektiğini soyledi.
Tehdit anlamına gelebilecek sozlerin soylenmemesi gerektiğine dikkati ceken Kurtulmuş, şunları kaydetti:
"Oğretmenlerimiz arasında farklı siyasi goruşte insanlar olacak. Oğretmenlik, siyaset alanı değildir. Hukumetin yanında olan oğretmenler, karşısında olan oğretmenler ne demek? Turkiye'yi yoneten bir tane hukumet var. Oğretmenlerimiz de hukumetin yonetimindeki Milli Eğitim Bakanlığının personelidir. Her bir oğretmenimizin bir tane vazifesi vardır, o da oğrencileri en iyi şekilde yetiştirmektir. AK Parti'nin oğretmenleri, CHP'nin oğretmenleri yoktur. Şiddetle kınıyorum, cok buyuk bir yanlıştır, haksızlıktır."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Mumin Altaş