SAMSUN'da koronavirus vaka sayısı yuzde 50 artınca hem Sağlık Bakanı Fahrettin Koca hem de İl Sağlık Muduru Muhammet Ali Oruc, vatandaşları uyardı. Ancak tum uyarılara rağmen Samsun'un cadde ve sokakları tıklım tıklım dolu olduğu goruldu. Kalabalığa rağmen maskesini cene altına indiren vatandaşlar ise gazetecilerin kameralarını gorunce maskesini duzgun taktı.Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı acıklamada Samsun'da vaka sayılarında ciddi artış olduğunu belirtti. Koca, acıklamasında, "Samsun, İzmir, Denizli, Balıkesir ve Corum İl Sağlık Mudurleriyle online toplantıda salgın seyrini ele aldık. Samsun'da vaka artıyor. Samsun, Corum ve İzmir'de ilac kullanımı duşuk. Vaka sayısına oranla hastaneye yatışlar gittikce artıyor. Fedakarlık sınavımız devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Bakan Koca'nın acıklamasının ardından bir uyarı da Sağlık İl Muduru Dr. Oğr. Uyesi Muhammet Ali Oruc'tan geldi. Oruc, Samsun'un artık kritik eşiği gecmeye başladığını belirterek, herkesin kurallara uyması gerektiğini ifade etti. Ancak tum uyarılara rağmen Samsun'un cadde ve sokakları tıklım tıklım olduğu goruldu. 'NEFES ALMAK İCİN MASKEMİ İNDİRDİM'İlkadım ilcesine bağlı Mecidiye Caddesi'nde, uyarılara ve kabalığa aldırış etmeyen bazı vatandaşlar, maskelerini ya cene altına indirdi ya da burnunu acıkta bırakacak şekilde taktı. Koronavirusle mucadelede en buyuk koruyucu olan maske kullanımını dikkate almayan bazı vatandaşlar, gazetecilerin kameralarını gorunce maskesini duzgun taktı. 'Neden maskenizi duzgun takmıyorsunuz, korkmuyor musunuz?' sorularına ise vatandaşlar, 'Simit yiyorum, o nedenle maskemi cıkardım. Nefes almak icin maskemi indirdim, unuttum' gibi yanıtlar verdi.'CEHALET EN BUYUK SORUNUMUZ'Sağlık calışanı olduğunu soyleyen Şeref Atalay, "1 bucuk milyar nufuslu Cin, bu hastalığı gunluk 3-5 vakaya duşurdu. Ama biz 83 milyon bu duyarlılığı gostermiyoruz. Maske takmak, ellerimizi yıkamak, sosyal mesafeyi korumak zor bir şey değil. Cezaların daha da etkili olması gerekiyor, cezalar az olduğu icin bunları cekiyoruz. Cadde ve sokaklardaki kalabalığı gorunce cok uzuluyoruz. İşi olmayan kişilerin sokağa cıkmaması gerekiyor. Maskesini duzgun takmayan hatta hic takmayan insanlar var. Bu hastalıktan haberi olmayanlar bile var. Cehalet en buyuk sorunumuz" dedi.İnsanların kurallara uyması gerektiğini ifade eden Cemal Aydemir, "Mumkun olduğu kadar kalabalıklardan uzak durmak gerekiyor. Kurallara uyacağız, yapacak bir şey yok. Cadde ve sokaklar cok kabalık, maalesef bizim insanlarımız kuralları dikkate almıyor. Hava guzel dolayısıyla dışarı cıkıyor" ifadelerini kullandı.'KRİTİK EŞİĞİ GECMEYE BAŞLIYORUZ'Samsunluları uyaran Sağlık İl Muduru Dr. Oğr. Uyesi Muhammet Ali Oruc, "İlimizde vaka sayısı artmaya devam ediyor ve artık kritik eşiği gecmeye başlıyoruz. Guclerinin son damlasına kadar her alanda, en on safta mucadele eden sağlık calışanlarımız yoruldu. Onları korumamız lazım. Samsun halkının viruse karşı hayatını ortaya koyarak kahramanca mucadele eden sağlık calışanlarımızın yanında olmasının zamanı hala gelmedi mi? Ev ziyaretlerine bir son vermenin; gerekmedikce dışarı cıkmamanın; sosyal mesafeye eş, dost akraba ayırımı yapmadan tavizsiz dikkat etmenin; maskesiz dışarı cıkmamanın zamanı artık gelmedi mi? Neyi bekliyoruz? Halen temaslı olduğu halde evde izolasyon koşullarına uymayan ya da temaslılarını bildirmeyen kişiler olduğunu gormek bizi uzuyor, bu vurdumduymazlık sağlık calışanlarımızın moralini bozuyor. Viruse ancak sizin onlemlere ve kurallara karşı duyarlılığınızla geri adım attırabiliriz. Yanımızda olun, hep beraber bu mucadeleyi kazanalım. Kimsenin hasta olmasına ya da hayatını kaybetmesine neden olacak bir rehavet icine girmeyin. Herkesin sadece kendisini değil, bir diğerini hastalıktan korumak icin mucadele etmesi, birlik olması, hastalıkla başa cıkmamızın formulu olacaktır" diye konuştu.
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni korona tedbirleri icin sinyali verdi: MecburuzKafalar yine karışık! Bu hafta sonu kısıtlama var mı, kacta başlayacak? İşte tum detaylarBir ay icinde hamile bıraktığı 6 kadınla yan yana gelip poz verdi
- OcalKaynak: Demiroren Haber Ajansı / Zeynep Irmak OCAL