Gumruk vergileri, idari para cezaları, faizler, gecikme faizleri, gecikme zammı alacaklarının yeniden yapılandırılması ve tahsiline ilişkin detaylar belli oldu.
Ticaret Bakanlığının "7256 Sayılı Kanun Kapsamında Gumruk Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yururluğe girdi.

Tebliğle ilgili kanun kapsamında yapılandırılan gumruk alacaklarının turu, tutarının tespiti, taksitlendirilmesi, tahsilinden vazgecilen alacakların kapsamına ilişkin hususlar duzenlendi.
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Koronadan vefat edenlerin yaptığı en buyuk yanlış! Prof. Ceyhan, ustune basa basa uyardı"Bir tek cumle soyleyeceksiniz" diyen Soylu'nun isteği HDP'li vekilleri zora soktuMaradona ve unlu modelle ilgili skandal sozler: Sabaha kadar cinsel ilişkiye girdilerYapılandırma icin yapılacak başvurunun şekli ve suresi, başvurulara yonelik gumruk idarelerince yapılacak işlemler, odeme suresi ve suresi icinde odenmeyen taksitlere ilişkin yurutulecek işlemler, tecil edilen alacakların yapılandırılması, daha once yapılandırılan alacakların yeniden duzenlenmesi gibi konular da tebliğde yer aldı.
Buna gore, kesinleşmiş alacakların ilgili kanunda belirtilen şekil ve surelerde tamamen odenmesi şartıyla gumruk vergilerine bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı ve idari para cezalarının bir kısmının tahsilinden vazgecilecek.
Kanun hukumlerinden yararlanmak isteyen borcluların, 31 Aralık'a kadar ilgili gumruk idaresine gerekli belgelerle başvurması gerekiyor.
Belgelerin tam olması durumunda başvurular kabul edilecek ve borclu tarafından tercih edilen taksitle odeme seceneğine gore odeme planı hazırlanacak.
En cok 18 taksitte odenecek
Kanun hukumlerine gore hesaplanan tutarlar peşin veya taksitler halinde odenebilecek. Taksitle odeme yapmak isteyen borclular, 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitle odeme seceneklerinden birini tercih edecek. Bu kapsamdaki ilk taksitin 31 Ocak 2021'e kadar odenmesi şart olacak.
Taksitlerin belirlenen sure ve şekillerde odenmemesi durumunda kanun hukumlerinden yararlanma hakkı kaybedilecek.
Kanundan yararlanılarak suresinde odenen alacaklara, 17 Kasım'dan sonraki sureler icin faiz, gecikme zammı ile gecikme cezası gibi feri amme alacakları hesaplanmayacak.
Tebliğde hukum bulunmayan ozel ve istisnai durumları inceleyip sonuclandırmaya Ticaret Bakanlığı yetkili olacak.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Sevgi Ceren Gokkoyun