TRABZON'da, Alaattin Aydın (61), atolyesinde kaynak kullanmadan, percin civi yontemiyle 'kuzine' olarak bilinen, icinde fırın olan demir soba imalatı yapıyor. 40 yıldır demire şekil veren Aydın'ın ozel uretim kuzineleri, ozelikle koronavirusten korunmak icin şehre donmeyip, koylerinde kalanlardan, yoğun talep goruyor.
Akcabat ilcesine bağlı Durbinar Mahallesi'nde oturan Alaattin Aydın, 40 yıldır atolyesinde demire şekil verip, gunlerini calışarak geciriyor. Ustasından oğrendiği ve Ruslardan kalan yontemle bolgede 'kuzine' olarak bilinen icinde fırın da olan demir soba imal eden Aydın'ın percin civi yontemiyle urettiği kuzineler, muşterilerince ozel olarak sipariş ediliyor. Ozel uretim kuzineler, ozelikle koronavirusten korunmak icin şehre donmeyip, koy evlerinde kalanların yanı sıra kent dışından da yoğun talep goruyor. Karadenizliler, koy evlerinin olmazsa olmazı kuzunilerde cay demliyor, ekmek yapıp, yemeklerini pişiriyor. Yılda yaklaşık 200 kuzine imal eden Aydın, siparişlere yetişmek icin yoğun caba sarf ediyor. İlerleyen yaşına rağmen yaz- kış demeden calışan Aydın, 40 yıl daha kuzine sobası yapmayı hedefliyor. Aydın'ın 10 yılı aşkın kullanım garantisi verdiği kuzineleri; bin ila bin 500 liradan alıcı buluyor.

'USTAMA DA RUSLAR'DAN KALMIŞTI'Kuzine sobası uretmeye 40 yıl once başladığını belirten Alaattin Aydın, "Allah omur verse de 40 yıl daha soba yapmaya devam etsem. Mesleğimi cok seviyorum. Soba yaptıkca yapasım geliyor. Usanmadım. Bu meslek benim calıştığım ustama Ruslardan kalmıştı. Yaptığım sobaların planları cok değişiktir. Sobalarım tuğlalı, yanması ve ekmek pişirmede cok iyidir. Urettiğim sobaları Turkiye'nin her bir yerine gonderiyorum. Vatandaşlar sobalarımızdan cok memnun, siparişlere yetiştiremiyoruz. Yılda yaklaşık 200 tane kuzine sobası uretiyoruz. Malzemenin iyisini kullanıyoruz. Yaptığımız sobalar en az 10 yıl dayanıyor. Bu kuzine sobalarında yemeğinizi, ekmeğinizi, aklınıza gelebilecek her şeyi pişirebilirsiniz. Bu sobalarda pişen yemekler cok daha lezzetli oluyor. Bu sıralar sobalarımız, yoğun talep goruyor" dedi.'KUZİNE KARADENİZ'İN VAZGECİLMEZİDİR'Evinde kuzine sobası kullanan Nebahat Kalyoncu, "Kuzine Karadeniz'in vazgecilmezidir. Uzerinde suyumuzu kaynatıyoruz, fırınında yemeğimizi yapıyoruz, pişen yemeklerimizi sıcak kalması icin uzerinde bekletiyoruz. Ekmeğimizi, pasta ve boreklerimizi de yapıyoruz. Kuzine bizim icin avantajlı, her şeyimizi pişiriyoruz, ekonomik olarak da bize tasarruf sağlıyor" diye konuştu.Kuzine sayesinde gaz tasarrufu sağladıklarını soyleyen Şukran Altuntaş ise, "Kuzinenin cok faydalarını goruyoruz. Fırınında guvec yaparız, patates haşlarız, mısır ekmeği pişiririz, yemeklerimizi pişiririz. Tupten tasarruf yapmak icin kuzine sobalarını kullanıyoruz. Bunları yaparken evimizi de ısıtıyoruz" ifadelerini kullandı.
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Koronadan vefat edenlerin yaptığı en buyuk yanlış! Prof. Ceyhan, ustune basa basa uyardı"Bir tek cumle soyleyeceksiniz" diyen Soylu'nun isteği HDP'li vekilleri zora soktuMaradona ve unlu modelle ilgili skandal sozler: Sabaha kadar cinsel ilişkiye girdiler
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / İnan KALYONCU