Avrupa Parlamentosu, Turkiye'nin Kuzey Kıbrıs'ta kapalı Maraş'ın bir kısmını acma kararının Kıbrıs sorununa kapsamlı cozum getirme olanaklarına zarar verdiği uyarısında bulunarak Avrupa Konseyi'ni, Turkiye'nin "yasadışı" faaliyetlerine karşı yaptırım uygulamaya cağırdı.
Avrupa Parlamentosu, AB uyesi Kıbrıs'ın AB liderlerine "Turkiye'nin yasadışı eylemlerine tepki olarak harekete gecilmesi ve katı yaptırımlar uygulanması" cağrısını, 631 lehte, 3 karşı ve 59 cekimser oyla kabul etti.

Yaptırımların yalnızca diyalog, samimi iş birliği ve sahada somut ilerleme olması durumunda uygulanmayabileceği ifade edildi.
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Koronadan vefat edenlerin yaptığı en buyuk yanlış! Prof. Ceyhan, ustune basa basa uyardıMaradona ve unlu modelle ilgili skandal sozler: Sabaha kadar cinsel ilişkiye girdilerErdoğan talimat vermişti! Turk gemisine yapılan baskınla ilgili "savaş gemisi" hamlesiKararın bağlayıcı ozelliği bulunmuyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahceli ile birlikte Kıbrıs'ta 46 yıl sonra acılan Maraş'ı 15 Kasım'da ziyaret etmiş, Yunanistan da buna sert tepki gostermişti. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, ziyaret icin "eşi gorulmemiş bir provokasyon" demişti.
Reuters haber ajansında yer alan habere gore bu karar, AB'nin Turkiye'ye yaptırım uygulaması yonunde Fransa'nın cabalarına desteği artıran bir işlev gorebilir.
Turkiye'nin Doğu Akdeniz'de doğal gaz arama faaliyetleri Yunanistan, Kıbrıs ve Fransa tarafından tepkiyle karşılanıyor.
Avrupa Parlamentosu kararında, Turkiye'nin bu faaliyetleri "yasadışı" olarak tanımlanıyor.
Ankara ise bu iddiaları reddediyor.
AB'nin Aralık zirvesinde Turkiye'ye yaptırımlar goruşulecek
Avrupa Birliği'ne uye ulkelerin 10-11 Aralık'taki zirvesinde Turkiye'ye yaptırımlar konusunun gundeme gelmesi bekleniyor.
Fransa, Turkiye'ye karşı uygulanmasını onerdiği yaptırımlar konusunda henuz acıklama yapmadı. Ancak diplomatlar bunların, gemicilik, enerji ve bankacılık gibi hidrokarbon aramalarını etkileyecek turden yaptırımlar olmasının beklendiğini soyluyor.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, bu hafta Fransa parlamentosundaki konuşmasında, "Turkiye yapması gerekenleri biliyor. ya karşı duracak ya işbirliği yapacak, bu onlara bağlı" ifadesini kullandı.
AB donem başkanı Almanya, AB ile Turkiye arasındaki ticari ilişkilerin onemine vurgu yaparak sorunların diyalog yoluyla cozumune vurgu yapıyordu.
Ancak son zirvede Almanya Başbakanı Angela Merkel, 10 Aralık'taki zirvede AB'nin Turkiye'ye yonelik yaptırımları konuşabileceğini soylemişti.
Almanya'nın Dışişleri Bakanı Heiko Maas da, "Turkiye, Aralık ayındaki AB zirvesinde kendisine yonelik yaptırımların gundeme gelmesini istemiyorsa Doğu Akdeniz'de provokasyonlara son vermesi gerekiyor" dedi.
Reuters'e gore, Turkiye'nin en buyuk ticari ortağı olan AB ile ticaret ilişkilerinin geliştirilmesi ve AB aday uyeliği de tehlikede olabilir.
Ajans ayrıca bir AB diplomatının "Turkiye bircok alanda onemli bir ortak, bu yuzden Konsey'de (AB hukumetleri) bu konuda fikir birliği yok. Kesin konuşmak icin henuz cok erken" değerlendirmesine yer veriyor.
Ust duzey bir diplomat ise "Yaptırımlar olacağı yonunde ortak bir kanaat oluştuğunu sanıyorum. Sorun, piyasanın ne kadarını kaldıracağıyla ilgili" dedi.
[h=3]Almanya'nın rolu[/h]Almanya, Atina ile Ankara arasında arabuluculuk cabalarının ardından, Turkiye'nin Kıbrıs acıklarında doğal gaz arama faaliyetlerine bir sure ara vermesinin ardından yeniden bu calışmaları başlatmasını tepkiyle karşılamıştı.
Turkiye ile Almanya arasındaki gerilim bu hafta biraz daha tırmandı.
Turkiye, Libya'ya gitmekte olan Roseline A adlı yuk gemisine AB'nin IRINI Operasyonu'nda gorev alan bir Alman fırkateyni tarafından yapılan mudahaleyi kınamıştı.
Alman fırkateyni,Turkiye'den Libya'ya giden bir yuk gemisini, gemide silah taşındığı şuphesiyle durdurmuş, Anadolu Ajansı, aranan gemide insani yardım dışında bir şey bulunmadığını yazmıştı.
Alman yetkililer ise Turkiye'nin gemideki aramanın tamamlanmasına izin vermediğini acıklamıştı.