İstanbul Buyukşehir Belediyesinin (İBB) desteğiyle duzenlenen Kara Hafta İstanbul Festivali'nin "Bir Kahraman Yaratmak" başlıklı oturumunda "Simya Savaşları" serisiyle tum dunyada ilgi goren ABD'li yazar Ian Tragellis ile yazar Michael Kardos konuşma yaptı.
Moderatorluğunu Nazlı Berivan Ak'ın ustlendiği oturum, İBB Kultur AŞ'nin YouTube kanalı Kultur İstanbul'dan yayınlandı.

Bu yıl altıncısı duzenlenen "Kara Hafta İstanbul Festivali"nin teması, polisiyenin mihenk taşlarından biri olarak gosterilen unlu İngiliz yazar ve şair Edgar Allan Poe olarak belirlendi.
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Erdoğan talimat vermişti! Turk gemisine yapılan baskınla ilgili "savaş gemisi" hamlesiMaradona ve unlu modelle ilgili skandal sozler: Sabaha kadar cinsel ilişkiye girdilerMerve Boluğur'un dekoltesi olay oldu! Yine ic camaşırsız poz verdiIan Tragellis, son kitabında insan olmayı tek bir gun icin deneyimlemek isteyen mekanik bir bireyin hayatını yazdığını belirterek, "Bunun icin boyle bir adamın yaşayacağı dunyayı hayal etmem gerekiyordu. Simya yoluyla buyuyle var olan bir karakter yarattım. Karakter yaratmak icin o karakterin yaşadığı, yaşayabileceği her şeyi olcup bicmek gerekiyor." dedi.
Yeni okurların kitaplarıyla tanışmasından buyuk memnuniyet duyduğunu ve heyecanlandığını vurgulayan Tragellis, roman yazmanın ve romanda bir karakter yaratmanın puf noktasının "Ben orada olsam ne yapardım?" sorusunu sormak olduğunu soyledi.
Karakterlerin okur icin ikna edici olması gerektiğine dikkati ceken Tragellis, şunları kaydetti:
"İnsanlar karmaşık ve bu karmaşıklık iyi de olabilir, kotu de olabilir. Ben gri karakterleri cok severim. Cunku hepimiz bence biraz griyiz. Hic kimse tam iyi ya da kotu değil. Ben geriye donuk calışıyorum. Once kucuk bir dunya yaratıyorum, sonra belli sorular soruyorum. 'Bu dunyada kimin buyuk problemleri olur?', 'Bu dunyada en guzel hikayeyi hangisi yaşar?' gibi sorular soruyorum. Karakterlerle tanışmak biraz zaman alıyor. Tam istediğiniz yere geldiğiniz noktada yazdığınız karakter doğal bir şekilde işliyor. Hem istediğiniz hikaye ilerlemeli hem de karakteriniz icin hikayedeki eylemler doğal olmalı. Bunun icin ben karakterin kim olduğunu ne istediğini cok onemsiyorum. Arthur Conan Doyle'n hikayeleri cok carpıcı buluyorum. Mesela onun yarattığı karakter olan Sherlock Holmes'u herkes biliyor ama Arthur Conan Doyle onun kadar tanınmıyor maalesef."
Michael Kardos ise roman yazarken konunun spesifik olmasını onemsediğine vurgu yaparak, "Spesifik bir konuda yazmak icin de butun detayları araştırmak ve ayrıntılı bir şekilde yazmak gerekir. Bu da cok fazla calışma gerektirir. Karakter yaratmak adım adım olan bir şey. Ben hazırlık icin cok fazla zaman geciriyorum. Fakat benim icin en onemli şeylerden biri romanın ortamını guzel bir şekilde tasarlamak." ifadelerini kullandı.
Kardos, romanlarının ilk taslağını yazarken acele etmediğini ve hazırlık yapmaya onem verdiğini aktararak, Edgar Allan Poe'nun oykuculuğunden cok fazla ilham aldığını dile getirdi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Fatih Turkyılmaz