
ABD'nin Tennessee eyaletinde yer alan St. Jude's Cocuk Araştırma Hastanesi'nden araştırmacılar, koronavirus hastalarının olumune yol acan sitokin fırtınasının nedenlerini anlamak icin fareler uzerinde bir araştırma gercekleştirdi.
'Sitokin fırtınası' ile tetiklenen yıkıcı akciğer iltihabı, koronavirus hastalarının olumundeki en onemli etken olarak kabul ediliyor.
[h=3]SİTOKİN FIRTINASI NEDİR?[/h]Bağışıklık sisteminin yaralanma veya enfeksiyona tepkisinde yer alan bir grup hucreye sitokin adı veriliyor. Stokinler problemin ortaya cıktığı yere gitmek icin yarışıyor ve vucudu yabancı bir istilacıya karşı savunmak icin daha fazla bağışıklık hucresi gondermesi icin sinyal gonderiyor.
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]İstanbul'da tedirgin eden goruntu! Uzun sure hafızalarınızdan silinmeyecekYerli korona aşısında bir kritik eşik daha aşıldı! Bakan Koca, "Umutluyuz" dediTalipleri artıyor! Ukrayna'nın kac adet SİHA alacağı netleştiVucudun kendini iyileştirmesinde onemli bir rol oynayan sitokinler bir sure sonra yıkıcı hasara yol acabiliyor. Bağışıklık hucrelerinin akışı kalıcı olduğunda, bağışıklık sisteminin korumaya calıştığı dokulardaki hucreleri oldurmeye başlayan iltihaplanma meydana geliyor. Sitokin hucrelerinin aşırı miktarda sinyal vermesi nedeniyle cok uzun sure iltihaplanma kontrol dışı kalabiliyor. Bu iltihap, ise koronavirus hastalarının akciğerlerine dolarak solunum yetmezliğine neden oluyor. Eğer iltihaplanma kontrol edilemezse hastaların bircoğu hayatını kaybediyor.
[h=3]SADECE BİR EŞLEŞME OLUMU TETİKLEDİ[/h]Calışmanın yoneticisi Doktor Thirumala-Devi Kanneganti ve ekibi araştırma kapsamında Kovid-19 hastalarında en sık gorulen sitokinlere odaklandı ve fareler uzerinde kontrollu deneyler yaptı.
Sonuclarda, yeni tip koronavirus hastalarında gorulen duruma tek bir sitokinin neden olmadığı ortaya cıktı. Araştırmacılar daha sonra sitokinleri birleştirmeye başladılar ve 28 farklı kokteyli denediler, sadece bir eşleşme olumcul tepkiyi tetikledi.
[h=3]3 AŞAMALI HUCRE OLUMU SURECİ[/h]Ardından Tumor Nekroz Faktoru (TNF) -alfa ve interferon (INF) -gamma adı verilen iki sitokin proteininin, hucreleri olduren 3 aşamadan oluşan Panoptoz adlı bir surece neden olduğu bulundu. Bu aşamalara piroptoz, apoptoz ve nekroptoz deniyor ve hepsi hucreleri oldurmek icin tasarlanmış ozel mekanizmalar meydana getiriyor.
Ardından araştırmacılar, koronavirus ile enfekte olmayan farelere hem TNF-alfa hem de IFN-gama kokteyli verdiler ve Kovid-19 vakalarında gorulene benzer hasara neden olduğunu ortaya koydu.
[h=3]"ARTIK HANGİ SİTOKİNLERİ HEDEF ALMAMIZ GEREKTİĞİNİ BİLİYORUZ"[/h]Araştırmacılar, durumu tedavi etmek icin ilacların artık hangi proteinleri hedef alması gerektiğini bildiklerini soyledi. Bilim insanları, soz konusu iki sitokini hedefleyen ve notralize eden antikorların halihazırda mevcut olduğunu ve diğer enflamatuar hastalıkların tedavisinde kullanıldığını belirtti. Doktorlar, soz konusu antikorları enfekte olmuş farelere verdi ve hayvanların olme olasılığının daha duşuk olduğunu buldu.
Calışmanın yoneticisi doktor Thirumala-Devi Kanneganti, konuya ilişkin yaptığı acıklamada, "Bulgular, TNF-alfa ve IFN-gama tarafından uyarılan iltihaplı hucre olumunu Kovid-19'a bağlıyor. Sitokin fırtınası neden olan mekanizmayı anlamak, etkili tedavi stratejileri geliştirmek icin kritik oneme sahip. Bu araştırma, bu konudaki gizemi buyuk olcude cozuyor. Ayrıca, Kovid-19'un ve sepsis de dahil olmak uzere diğer yuksek derecede olumcul hastalıkların tedavisi icin onemli potansiyele sahip spesifik sitokinleri de belirledik. Sonuclar ayrıca, bu sitokin kombinasyonunu hedefleyen tedavilerin, yalnızca Kovid-19'un değil, aynı zamanda sitokin fırtınası ile ilişkili diğer bircok olumcul bozukluklarda işe yarayabileceğini gosteriyor" ifadelerini kullandı.