Elazığ'da 24 Ocak'ta meydana gelen depremde Dilek Sitesi'nde oturan 14 kişinin yaşamını yitirmesine ilişkin 23 zanlı hakkında "taksirle olume ve yaralanmaya neden olma" sucundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava acıldı.
Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığınca, tutuksuz yargılanan 23 zanlı hakkında hazırlanan iddianame 1'inci Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, 24 Ocak'ta merkezi Sivrice ilcesi olan 6,8 buyukluğundeki depremde Sursuru Mahallesi'ndeki Dilek Sitesi'ne ait binanın yıkılarak, can ve mal kaybına sebep olduğu bildirildi.
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Korona verilerinde vahim artış! Vefatlar rekor kırdı, 29 bin 132 vaka varTartışmalı koronavirus aşısıyla ilgili bomba itiraf: Calışmalarda hata yaptıkYuhalama seslerini duyunca jet hızıyla dışarı cıktı: Hanginiz yuhaladı?Meydana gelen depreme ilişkin bilirkişi raporunun da yer aldığı iddianamede, şu ifadeye yer verildi:
"Yapılan inceleme neticesinde taşınmaza ait onaylı betonarme projesinde, taşınmazın beton sınıfını ve celik sınıfını belirtilmemiştir. Yururlukteki 1975 deprem yonetmeliği dikkate alındığında, alınan beton ve karot numunelerinden elde edilen beton basınc değerlerinin BS16 değerlerinin bir miktar altında kalmıştır. Taşınmaz projenin duzenlendiği tarihteki yururlukteki deprem yonetmeliği dikkate alınarak duzenlenmesi nedeniyle deprem oluş tarihindeki yonetmeliği karşılamadığı anlaşılmıştır."
Kooperatif ile ilgili işlemler kağıt uzerinde prosedur gereği yapılmış
Zanlı Saim Barata, iddianamede yer alan savunmasında, "Tamamen formaliteden yonetim kurulu uyesi olarak gorunuyordum. Diğer uyeleri tanımıyorum. O tarihte yapılan işlemler tamamen kağıt uzerinde usul yerine getirilmesi amacıyla yapılıyordu. 1992'da hissemi sattığım icin işlerin takibini Mehmet Sonmez yapıyordu. İnşaatın yapımı ile ilgili hicbir faaliyetim olmadı." ifadesini kullandı.
Zanlılardan Zulkuf Aksagan ise 1987 ve 1988 yıllarında kooperatife dahil olduğunu iddia ederek, uye olduğu donemde Raif Yılmaz ve Şukru Ozer'in yonetimde olduğunu one surdu.
Zanlı Bulent Yılmaz ise vefat eden kooperatif kurucu uyesi Raif Yılmaz'ın oğlu olduğunu, kendisinin kooperatifle ilgili hicbir alakasının olmadığını savundu.
Yılmaz, babasının "uye sayısı dolsun" diye adını yazdırmış olabileceğini belirterek, hakkındaki suclamaları kabul etmedi.
Hazır beton bulunmadığından el yordamıyla beton elde edilmiş
Zanlılardan teknik uygulama sorumlusu Mehmet Sonmez de hazırladığı projeyle Raif Yılmaz'ın inşaat yapım ruhsatını aldığını, gerekli kontroller yapılarak inşaatın temellerinin oluşturulduğunu, yapım suresi bitene kadar resmi olarak muhendis olarak gorulduğunu one surdu.
Sonmez, "Sadece 1 blokun yapımında bulundum, diğer bloklar ile alakam yoktu. Hazır beton bulunmadığından el yordamıyla inşaat işcilerinin karmasıyla beton elde ediliyordu. İnşaatın yapımında bir kusurum yoktur. Teknik bir hatam soz konusu değildir." ifadesini kullandı.
İddianamenin değerlendirme ve sonuc kısmında ise şunlar kaydedildi:
"Dilek Yapı Kooperatifinin inşaatına 1987'de başlanarak 1994'te tamamlanmıştır. İnşaata yapı kullanma izni verilmiştir. 1987'de kurulan kooperatif, 1996'te feshedilmiştir. Meydana gelen olay sebebiyle alınan bilirkişi raporuna gore inşaatın teknik uygulama sorumlusu (TUS) Mehmet Sonmez ve kooperatifin yonetim kurulu uyelerinin 'asli kusurlu' oldukları tespit edilmiştir. Bilirkişi raporu doğrultusunda şuphelilerin birden fazla kişinin olumune ve yaralanmasına sebebiyet vererek, uzerlerine atılı sucu işledikleri anlaşılmıştır."
İstenilen ceza
İddianamede, tutuksuz yargılanan 23 zanlı hakkında "taksirle olume ve yaralanmaya neden olma" sucundan ayrı ayrı 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / İsmail Şen