
Sağlık iletişimi alanında calışan akademisyenleri, uzmanları, araştırmacıları bir araya getiren Uluslararası Katılımlı 6. Sağlık İletişimi Sempozyumu (SİS), Yeditepe Universitesinin ev sahipliğinde başladı.
Pandemi nedeniyle bu yıl cevrim ici duzenlenen ve iki gun surecek sempozyumda, yurt ici ve dışından bilim insanları, uzmanlar, araştırmacılar sağlık iletişimi ile ilgili guncel konularda sunumlarını gercekleştirecek.
Sempozyum, Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Muduru Prof. Dr. Mustafa Taşdemir, Yeditepe Universitesi Avrupa Calışmaları Enstitusu Muduru ve SİS Organizasyon Komitesi Eş Başkanı Prof. Dr. Suat Gezgin, Anadolu Universitesi İletişim Bilimleri Fakultesi Oğretim Uyesi ve SİS Organizasyon Komitesi Eş Başkanı Prof. Dr. Erkan Yuksel ve Yeditepe Universitesi Rektoru Prof. Dr. Canan Aykut Bingol'un acılış konuşmalarıyla başladı.
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Korona verilerinde vahim artış! Vefatlar rekor kırdı, 29 bin 132 vaka varİstanbul'da tedirgin eden goruntu! Uzun sure hafızalarınızdan silinmeyecekTartışmalı koronavirus aşısıyla ilgili bomba itiraf: Calışmalarda hata yaptıkProf. Dr. Suat Gezgin, dunyanın oldukca onemli ve zor bir surecten gectiğini anlatarak, pandemi doneminde sağlık iletişiminin onemine değindi.
Dunyayı tehdit eden bir salgınla, bilim kurgu filmlerini aratmayan bir tabloyla karşı karşıya kalındığını belirten Gezgin, "Sağlığımızı tehdit eden boyle zor bir zamanda iki kavram on plana cıktı. Sağlık ve iletişim. Toplumsal duyarlılığın geliştirilmesinde de en onemli aracın iletişim olduğu acık bir gercekliktir. Kuresel bir soruna karşı dayanışmanın sağlanması, birlikte hareket edebilme becerisinin 'sağlıklı iletişimle' geliştirilmesi gerekir." dedi.
Prof. Dr. Erkan Yuksel, Turkiye'nin ve dunyanın en buyuk probleminin iletişim sorunu olduğunu ifade ederek, "Hangi sorunu ele alırsanız alın, insanlar arasında sağlıklı bir iletişim olmadan hicbir sorunu cozemezsiniz. Sağlık İletişimi Sempozyumu, iletişim ve sağlık akademisyenleri arasında iletişimi sağlamak uzere onemli bir işlev goruyor. İletişim demek anlamak, anlaşılmak ve anlaşmaktır." diye konuştu.
"Sağlık iletişimi sorunlarımızı cok yonlu bir şekilde ele alıyor"
Rektor Prof. Dr. Canan Aykut Bingol, katılımcıları yuz yuze ağırlayamadıkları icin uzgun olduğunu belirterek, şoyle devam etti:
"Bir noroloji profesoru olarak cok ilgi cekici bulduğum bu toplantı, bugunlerde cok yoğun hissettiğimiz sağlık iletişimi sorunlarımızı cok yonlu bir şekilde ele alıyor. Doğru bilginin aktarılması ve bu aktarımın akıl suzgecinden gecmesinin onemini hepimiz daha fazla hissediyoruz. Sempozyum, icinde bulunduğumuz gunlerde onemini daha da artırdı. Psikolojik ve sosyal olarak adapte olmaya calıştığımız bu yeni donemde bu konuların ele alındığı bilimsel toplantılar ayrıca onem taşıyor. Herkese verimli bir toplantı ve sağlıklı gunler diliyorum."
Manisa Celal Bayar Universitesi Tıp Fakultesi Oğretim Uyesi Prof. Dr. Erol Ozmen, sağlık iletişimi anlamında sağlık calışanı-hasta, kurum ve sistem kaynaklı sorunlara değindi.
Ozellikle icinde bulunulan donemde sağlık calışanlarıyla empati kurulmasının onemini vurgulayan Ozmen, sağlıkcıların tukenmişlik durumuna girebileceklerini, bu şekilde ideal bir iletişim gercekleştirme kapasitesinin duşeceğini, hasta ve hasta yakınlarının buna dikkat etmesi, yoneticilerin de buna karşı tedbir alması gerektiğini anlattı.
"Vatandaşlara doğru yonlendirme sağlamaya gayret ediyoruz"
Sempozyuma davetli olarak katılan Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Muduru Prof. Dr. Mustafa Taşdemir ise Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi'nin calışmalarını anlattı.
Prof. Dr. Taşdemir, SABİM bunyesinde gercekleştirilen faaliyetlere yonelik bilgi vererek, SABİM'e 2020'nin ilk 11 ayında sadece telefon yoluyla 3,5 milyonun uzerinde başvuru olduğunu ve bunların yuzde 80'inin ilk 24 saat icinde cozume kavuşturulduğunu soyledi.
Taşdemir, "Pandemi oncesi donemde gunluk 6 bin cağrı karşılayan SABİM, pandemi suresince iki katından fazla artan sayıya eksiksiz şekilde yanıt verdi. Kovid-19 konusunda vatandaşlara guvenilir, guncel bilgi sunmaya ve riskli vatandaşlara yapılması gerekenler ile ilgili 7/24 kesintisiz hizmet vermeye calışıyoruz. Onlara, doğru yonlendirme sağlamaya gayret ediyoruz." dedi.
Yarın yapılacak oturum ve panellerin ardından sona erecek sempozyumda 48 bildiri sunulacak. Canlı olarak YouTube uzerinden de izlenebilen sempozyumda, Maryville University of St. Louis'den Doc. Dr. Olaide Oluwole-Sangoseni, University of Vienna'dan Prof. Thomas Bauer ve Prof. Juergen Grimm de sağlık iletişimi uzerine konuşma yapacak.
Kaynak: Anadolu Ajansı / İlyas Kacar