Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ticaret yapısının ağırlıklı olarak katma değerli uretim ve ticarete donuşturulmesi gerektiğini belirterek, "Birbirimizle ne kadar guclu ekonomik bağlara ve gelişmiş ticarete sahip olursak, dış şoklara ve zorluklara o kadar guclu direnebiliriz." dedi.
Oktay, yeni tip koronavirus (Kovid-19) nedeniyle cevrim ici duzenlenen 36. İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Toplantısı'nın Bakanlar Calışma Kapanış Oturumu'na canlı bağlantıyla iştirak ederek, katılımcılara hitap etti.

2019'da İslam ulkelerinin toplam ticaret hacminin 4 trilyon dolara yaklaştığını aktaran Oktay, bunun dış ticaret hacminin yıllar icinde artmasının işareti olduğunu soyledi.
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Arac sahiplerine kotu haber! Benzinden sonra bir buyuk zam da motorineYuhalama seslerini duyunca jet hızıyla dışarı cıktı: Hanginiz yuhaladı?İmzalar atıldı! Turkiye ile Katar arasında 300 milyon dolarlık anlaşmaOktay, petrol fiyatları nedeniyle ihracat gelirlerinde donemsel dalgalanmalar ve duşuşler de yaşandığını vurgulayarak, şoyle devam etti:
"Ticaret hacminin artması ve ticari iş birliğimizin derinleştirilmesi gercekten de kuresel ekonomik belirsizlikler icin etkili cozumlerdir. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dun vurguladığı gibi, ticaret yapımızı ağırlıklı olarak ham veya yarı işlenmiş mallardan katma değerli uretime ve ticarete donuşturmek zorundayız. Birbirimizle ne kadar guclu ekonomik bağlara ve gelişmiş ticarete sahip olursak, dış şoklara ve zorluklara o kadar guclu direnebiliriz."
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Uyesi Ulkeler Arasında Tercihli Ticaret Sistemi'nin (TPS-OIC), İİT ici ticareti artırmak icin en onemli araclardan biri olduğuna inandığını kaydeden Oktay, şu anda bu sistemin uygulama aşamasında olduğunu soyledi.
Bu alanda ilerleme kaydetmek ve TPS-OIC uygulamasına ilişkin konuları tartışmak amacıyla 27 Ekim'de Sanal Danışma Toplantısı duzenlediklerini anımsatan Oktay, "Ticaret Muzakere Komitesi'nin de TPS-OIC'nin 1 Temmuz 2021'e kadar uygulanmasını başlatmak icin en kısa zamanda toplanmasını umuyoruz. İnanıyorum ki TPS-OIC uygulandığında ve faaliyete gectiğinde, İİT'nin diğer kardeş ulkeleri de sisteme katılmaya başlayacak." diye konuştu.
Oktay, İSEDAK'ın bir diğer onemli projesinin de ticaret ve yatırım uyuşmazlıklarını guvenilir, hızlı ve verimli şekilde cozume kavuşturmayı sağlaması beklenen "İİT Tahkim Merkezi" olduğunu dile getirdi.
Tahkimin, uluslararası ticaretin dayandığı temel dayanaklardan biri olduğuna dikkati ceken Oktay, Tahkim Merkezinin uye ulkeler arasındaki sınır otesi iş ilişkilerinin geliştirilmesine de katkıda bulunacağını soyledi.
Oktay, 3 yıllık bir surenin ardından bu onemli merkezin yasal dayanağını tamamladıklarını belirterek, 35. İSEDAK Bakanlar Toplantısı'nda imzalanan Ev Sahibi Ulke Anlaşması'nın 18 Ocak'ta TBMM tarafından onaylandığını, Tahkim Merkezinin faaliyete gecirilmesi icin yalnızca bazı idari hazırlıklar kaldığını ifade etti.
"İİT Altın Borsası projesi, İİT ile ilgili onemli projelerden biri"
İİT'nin onemli bir projesine daha dikkati ceken Oktay, "İİT Altın Borsası projesi, yakında başarmak istediğimiz İİT ile ilgili onemli projelerden biridir. İİT Borsaları arasında altın ticaretini mumkun kılacak altyapıyı geliştirmemiz gerekiyor." dedi.
Oktay, bunun altının yanı sıra diğer iş birliği alanlarına dayalı yeni urun ve hizmetlerin geliştirilmesinin de yolunu acacağını vurguladı.
İSEDAK calışma grupları kapsamında yurutulen faaliyetlere de değinen Oktay, "yeterli ayrıntıya girilmeden formule edilen politikaların" nadiren başarılı olacağını soyledi.
Oktay, İSEDAK calışma gruplarının calışma metodolojisinin her sektorel temadaki mevcut durumu ve en iyi uygulamaları ortaya cıkarmayı amacladığını ve sonrasında ilgili politika onerileri sunduğunu belirtti.
Calışma gruplarının politika onerilerinin zorlukların ustesinden gelmek icin kendilerine "eşsiz bir fırsat" sunduğuna işaret eden Oktay, "İSEDAK Proje Finansmanı mekanizması, politika tavsiyelerinin uygulanmasında yararlı bir arac olduğunu kanıtladı. Uye ulkelerin bu onemli mekanizmaya artan ilgisini gormekten mutluluk duyuyoruz." ifadesini kullandı.
"Muslumanlar nefret soylemine maruz kalıyor"
İslamofobiye de değinen Oktay, "Dunyanın ceşitli yerlerinde Muslumanlar, nefret soylemine maruz kalıyor. Hala saldırıya ve hakarete uğramakta, inanclarından dolayı hor gorulmekte ve hatta her gun oldurulmekteler. İslam dunyası olarak bu hayati konuya dikkat cekmeye devam etmemiz bizim icin cok onemli ve gorevimizdir." diye konuştu.
Oktay, bu "tehlikeli retorik ve eylemlere" karşı uyanık kalınması gerektiğini belirterek, "Kırmızı cizgilerimizle ilgili tum dunyaya net bir mesaj gondermeliyiz. Boylece diğer ulkelerin sorunun ciddiyetini fark etmelerini sağlayabiliriz." ifadesini kullandı.
Toplantılarda yapılan goruşmelerin, muzakerelerin ve kararların verimli sonuclar vermesini ve İslam ummeti olarak iş birliğini geliştirmesini umduğunu vurgulayan Oktay, "Ortaklaşa benimsediğimiz politika ve projelerimizin kağıt uzerinde kalmamasını, İslam toplumunun yararına eyleme gecmesini diliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Milli Koordinasyon Komitesi yardımıyla kararların uygulanmasını yakından takip edeceklerini belirten Oktay, "Değerli kararlarımızın uygulanmasını bizzat takip edeceğim." dedi.
Oktay, "ornek liderliği ve tum İslam dunyasına verdiği surekli destek" dolayısıyla İSEDAK Başkanı olan Turkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkurlerini ileterek, İİT uye ulke heyetlerine, İİT Genel Sekreterliğine, İİT kurumlarına ve diğer uluslararası kuruluşlara da "aktif ve değerli" katkılarından dolayı şukranlarını sundu.
(Bitti)
Kaynak: Anadolu Ajansı / Muhammet Tarhan