Fatih'te banka calışanı 32 yaşındaki eşi Pınar Baykan'ı evinde bıcakla oldurduğu gerekcesiyle tutuklu yargılanan sanık Erhan Baykan, "eşe karşı kasten oldurme" sucundan ağırlaştırılmış muebbet hapis cezasına carptırıldı.
İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesindeki 4. duruşmaya, tutuklu sanık Erhan Baykan ile avukatı katıldı. Mudahil kardeş Fatih Umay ve anne Nimet Umay ile Aile, Calışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatları da duruşmada hazır bulundu.

Onceki celse acıklanan esasa ilişkin mutalaaya karşı savunması sorulan sanık Baykan, "Benim hayalim bir yuvamın, cocuğumun olmasıydı. Bu hayalime kavuşmuştum. Kendimi iradeli bilirdim ancak bir anlık ofke ile olay gunu eşimin bana soylediği sozler uzerine kontrolumu kaybettim. Şu an eşimi kaybettim, cocuğumu ne zaman gorurum belli değil. Cok pişmanım." dedi.
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]İmzalar atıldı! Turkiye ile Katar arasında 300 milyon dolarlık anlaşmaYuhalama seslerini duyunca jet hızıyla dışarı cıktı: Hanginiz yuhaladı?Karantinadaki oğluna ekmek gotururken, gordukleri karşısında ağladıMaktul Pınar Baykan'ın annesi Nimet Umay, kızını kaybettikten bir sure sonra eşinin de yaşamını yitirdiğini belirterek, "Kızım nasıl bir soz soylemiş olabilir ki olumu hak etsin? Evet kendi kızına hasret kalacak, oncelikle onun annesini koruması gerekirdi." diye konuştu.
Sanık avukatı, olayı savunmadıklarını ancak savunma hakkının kutsal olduğunu soyleyerek, en kotu insanın bile savunmaya değer hakları olduğunu kaydetti.
Medyadaki kadın katilleri ile sanığın durumunun bir benzerliği olmadığını one suren sanık avukatı, şunları kaydetti:
"Sanık evine bağlı, evinin gecimi icin calışan, sadakatli, eşine karşı kotu bir soz soylememiş, sesini dahi yukseltmemiştir. Her insanın ozunde iyilik, kotuluk, korkaklık, cesaret, merhamet ve zalimlik birlikte bulunmaktadır. Sanığın yaşantısındaki olay gunu olan 6 Mart'ta 06.00-11.00 saatleri arasındaki 5 saatlik bolum cıkarıldığında o gune kadar ki yaşantısında ideal bir eş ve baba, iyi bir insan olduğu gorulecektir. Sanık, olay gecesi de cocuğunu saat 03.00'e kadar uyutmaya calışmıştır. Ancak Adem ve Havva'dan gecen genler, sakin ve duzgun bir kişiliği olan sanığın saldırganlaşabileceğini gostermektedir. Şiddet bulaşıcıdır. Şiddeti onlemenin en iyi yolu merhamet ve şefkattir. Adalet icin sanığın lehine hukumlerin uygulanması gerekmektedir."
Yargılamanın sona erdiği hatırlatılarak son sozu sorulan sanık Baykan, "Yaptığımdan pişmanım. Bir omur boyu vicdan azabı cekeceğim." dedi.
Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanık Erhan Baykan'ı "eşe karşı kasten oldurme" sucundan ağırlaştırılmış muebbet hapis cezasına mahkum etti.
Sanığın olaydan sonraki tutum ve davranışları ile indirim yapılması halinde uzerinde uslandırıcı sosyal etkisinin olmayacağı yonunde kanaat oluştuğundan cezada indirime gitmeyen heyet, sanığın ayrıca tutukluluk halinin devamına hukmetti.
Duruşma sonrası acıklama
Duruşma sonrası Pınar Umay Baykan'ın ailesi ve avukatları duruşma salonu onunde basın mensuplarına konuştu.
Muştekilerin avukatı Mehmet Ruşen Gultekin, adaletin verebilecek en yuksek cezayı verdiğini, Turk yargısının hicbir indirim uygulamadığını ifade ederek, şunları soyledi:
"Yargı bu noktada kadına şiddeti asla affetmeyeceğini tum taraflara, Sayın İcişleri Bakanı'nın da soylediği gibi vurguladı. Şunu soylemek lazım sadece ağırlaştırılmış muebbet hapis cezası aldı ve icerdeki insan artık medeni bir olu. Hicbir erkek bir daha kadına el kaldırmaya, bir daha kadına şiddet uygulamaya cesaret etmemeli. Kadına şiddet uygulayan, bu şekilde cinayet işleyen her erkek artık bundan sonra cezaevinden cıkma şansı bulamayacak. Biz buna inanıyoruz. Turk yargısına da guveniyoruz."
Pınar Umay'ın annesi Nimet Umay ise adaletin yerini bulduğunu dile getirerek, "Benim kızım gitti, eşim gitti. O cezasını bu dunyada da cekecek. Kızına hasret yaşayacak. O benim kızımı benden aldı, ben de onun kızını ondan alacağım." dedi.
Maktul Pınar Umay'ın ağabeyi Fatih Umay da şunları dile getirdi:
"Bu karar emsal olsun bunun indirimi olmaz. Sacma sapan savunmalarla icerde indirim kovaladılar, pişmanlık denediler ama hicbir şey olmadığı ortada. Ağırlaştırılmış muebbetin, butun kadın cinayetlerinde, her davada, artık indirim olmadan cıkmasını istiyoruz. Biz sadece Pınar'ın adaleti icin değil, tum kadınların adaleti icin aylardır uğraştık."
Olayın gecmişi
Fatih'te Yavuz Sultan Selim Mahallesi Aşık Paşa Sokağı'ndaki 4 katlı binanın 3. katındaki dairede oturan Pınar Baykan'a ulaşamayan eşi, 6 Mart'ta yakınlarını aramış, eve gelen yakınları, Baykan'ın bıcaklanmış halde yerde yattığını gorunce polise haber vermişti.
Eve gelen ekipler, karın ve goğus bolgesinden bıcaklanan Pınar Baykan'ın hayatını kaybettiğini belirlerken, olayın faili olduğu ortaya cıkan Erhan Baykan tutuklanmıştı.
İstanbul Cumhuriyet başsavcılığı tarafından olaya ilişkin hazırlanan iddianamede, sanık Erhan Baykan'ın, "canavarca hisle tasarlayarak kasten oldurme" sucundan ağırlaştırılmış muebbet hapisle cezalandırılması isteniyordu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Başak Akbulut Yazar