
Bir yonetim şekli olarak siyasal gucun birkac kişiden oluşan kucuk bir grubun elinde bulunduğu yonetim bicimidir. Peki Oligarşi ne demek? Oligarşi ile yonetilen ulkeler hangileri? İşte detaylar...
[h=3]OLİGARŞİ NEDİR? OLİGARŞİ NE DEMEK?[/h]Oligarşi, kucuk ve ayrıcalıklı bir grubun iktidarda olduğu yonetim şeklidir. Genellikle bu grubun bencilce ve gorevlerini kotuye kullanarak gercekleştirdiği, despotca bir yonetim şeklidir. Oligarşinin uyesi ya da destekcisi olan kişi ya da grupları tanımlamak icin "oligark" terimi kullanılır.
[h=3]OLİGARŞİ'NİN KOKENİ[/h]Turkceye Fransızcadan gecen kavram Yunanca "oligo-" (az, birkac) ve "arkhein" (yonetmek) kelimelerinden oluşturulmuştur.
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]İmzalar atıldı! Turkiye ile Katar arasında 300 milyon dolarlık anlaşmaYuhalama seslerini duyunca jet hızıyla dışarı cıktı: Hanginiz yuhaladı?Karantinadaki oğluna ekmek gotururken, gordukleri karşısında ağladıYonetimdeki grup siyasî, askeri, dinî veya finansal gruplar gibi ulkenin onde gelen gruplarından birisi olabilir. Bazı siyaset bilimcileri, yonetim şekli ne olursa olsun, her devletin yonetiminde mutlaka bir oligarşi olduğunu belirtir.
[h=3]OLİGARŞİ OLARAK MODERN DEMOKRASİ[/h]Robert Michels, herhangi bir politik sistemin sonunda oligarşiye donuşuceğini ongormuştur. Bunu, Oligarşinin Tunc Yasası olarak adlandırmıştır. Bu okulun duşunce sistematiğinde modern demokrasiler, oligarşi olarak kabul edilmişlerdir. Bunun sebebi olarak, siyasi rakipler arasında gorulebilir ve uygulanabilir farklılıkların gercekten kucuk olması ve oligarşik elitlerin saygın siyasi makam ve mevkilere kendilerince sıkı sınırlamalar koymasını saymışlardır. Ozellikle bu sınırlandırmalar, politik kariyerleri sıkı bicimde, secilmemiş olan ekonomi ve medya patronlarının gudumune bırakmıştır. Buradan yola cıkarak şu yaygın terim ortaya cıkmıştır: "Tek bir politik parti vardır, o da hukûmet partisidir."
[h=3]OLİGARŞİ İLE YONETİLEN ULKELER[/h]Eski donemlerde Yunanistan ve Roma benzeri ulkeler oligarşi ile idare ediliyorken gunumuzde Suriye, Kuba, Cezayir, Suudi Arabistan, İran, Irak benzeri ulkeler oligarşi ile idare ediliyor. Bazı ulkelerin teokratik ozellikleri de yer alıyor.