Korona virus nedeniyle universitelerin kapalı olması, aylardır evini kiraya vermeyen ev sahiplerini ilanlarla sokağa indirdi.
Eskişehir'in her yerinde artık "sahibinden kiralık" ilanları goze carpıyor. Dunyayı etkisi altına alan Korona virus nedeniyle universitelerde uzaktan eğitime devam edilmesi, oğrenci kenti olarak bilinen Eskişehir'deki ev sahiplerini zor duruma duşurdu. Oğrencilerin memleketlerine gitmesi nedeniyle yuzlerce ev boş kalırken, ev sahipleri evini biran once kiraya vermesi icin emlakcılara gitmeden kendileri ilan asmaya başladı. Normal surecte ilanlarda daha cok "emlakten kiralık" yazısı dikkat cekerken, bu surecte asılan ilanların coğunda "sahibinden kiralık" yazısı oldukca yaygın bir şekilde goze carpıyor. Ev sahipleri; Universite cevresi, Universite caddesi, carşı, Bağlar, Şirintepe, Bahcelievler, Buyukdere mahalleleri olmak uzere şehrin bircok yere ilan asarak evine kiracı bulmaya calışıyor.
"Bence sahibinden kiralık oranı yuzde 90 arttı"
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Asgari ucretlinin heyecanla beklediği tarih netleşti! Maaş zammı icin ilk raunt başlıyorOlumuyle tum dunyayı yasa boğan Maradona'nın son sozleri ortaya cıktıSon secim anketinde buyuk surpriz! Sadece 4 parti barajı gecebiliyorEvini kiraya vermek icin ilan asan ev sahibi Ahmet Kahveci, Korona virusten dolayı sahibinden kiralık oranının cok arttığını anlattı. Kahveci, "Allah'a şukur ben sahibinden kiralık diye ilan astıktan sonra kiracı buldum. Ama aylardır kiracı bulamayan ev sahiplerini tanıyorum. Virus dolaysıyla zaten kentte yuzlerce ev boş kaldı. Oğrenciler yok. Bu surecte kimse ek bir masraf ederek emlakcılardan ev kiralamak istemiyor. Biz ev sahipleri evimizi biran once kiraya vermek icin ilan asmaya başladık. Bizim astığımız ilanı goren emlakcılar bizi arıyor. 'Biz kiraya verebilir miyiz?' diye soruyor. Ben de 'eğer bulabiliyorsanız, verin ama binada 'emlakcıdan kiralık' diye ilan astırmam' diyorum. Bu yana kadar arayan cok emlakcı oldu ama kimse kiracı bulamadı. Ben buldum ve kiraya verdim. Tabi hem evin konumu hem de kira ucreti de bu surecte kiraya verip vermemesini belirliyor. Benim gorduğum kadarıyla kentin her yerinde artık 'sahibinden kiralık' evler var. Sahibinden kiralıklar ilanları cok arttı yani. Bunun oranı hemen hemen yuzde 90 olduğu duşunuyorum" şeklinde anlattı.
"Ben emlakcıyı guvenilir bulamadığım icin sahibinden veriyorum"
İsmini belirtmek istemeyen diğer bir ev sahibi ise, ilan astıktan sonra bircok emlakcının aramasına rağmen hem hızlı kiraya vermesi hem de guvenilir bulamadığı icin henuz kiralayamadığı dile getirdi. Ev sahibi vatandaş, "Ben yatırım amacıyla evimi yeni satın aldım. Ancak satın aldıktan sonra henuz kiraya veremedim. Aslında bakmaya gelenler cok oldu, ancak guvenilir olacağı duşunemedim. Emlakcılar arıyor, izin istiyor. Ancak ben asla emlakcıya vermeyeceğim. Cunku gecmişte yaşadığım kotu hatıralar beni bu karar almama mecbur bıraktı. Emlakcının verdiği kiracının yasa dışı işlerinden tutarak fuhuş bile yaptığı gordum. Dolaysıyla kendim ilan bastırıp gerekli yerellere astım. Gelen kiracıyı de kendim kontrol edilip guvenilir haldeyse kiraya vereceğim. Zaman alsa da umarım beklediğim kiracıyı bulurum" diye konuştu.
"Ev sahipleri de haklı"
Ote yandan emlakcılardan daha cok sahibinden kiralama arttığı belirterek, Eskişehir Emlak Komisyoncular Odası Başkanı Gazi Celik, icinde bulunduğumuz donem dolayısıyla sahibinden kiralayan ev sahiplerini de hak verdiğini anlattı. Başkan Celik, "Genellikle Eskişehir'de kiraya ev verme oranı diğer şehirlerden fazla. Bunun da sebebi universite oğrencilerin cok olmasıdır. Ama bu donem pandemi dolayısıyla universitelerin acılmaması, yuzlerce evin boş kalmasına sebep oldu. Bu durumda ev sahipleri evlerini biran once kiraya vermek icin cabalıyorlar. Tabi meslektaşlarımıza gelenler de oluyor, ama bu surecte daha cok sahibinden kiraladığı goruyoruz. Ev sahipleri de kışın gelmesiyle birlikte bir telaşa kapıldılar. Cunku kış geldiği icin artık dairelerin yakıt giderleri başladı. Daha once kiraya vermemekten en azından zarar edemezse de artık zarar ediyor. Bu nedenle şimdi telaşe kapılarak otobus duraklarına, merkezi yerine, dukkanlarına, evlerine, mahalle koşelerine ilan asıyorlar. Onlar da haklı tabi, cunku kışın harcamaları kendilerinden yapmaması icin ellerinden geleni yapacaktır. Diğer yandan vatandaşlar da emlakcılardan kiralamak yerine mantıklı olarak sahibinden kiralamayı tercih ediyorlar" diye ifade etti.
Sahibinden kiralarken de dikkat
Başkan Celik, sahibinden ev satın alma veya kiralarken dikkat edilmesi noktalarına da değindi. Celik, "Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ev satın alma veya kiralama olaylarında dolandırıcılık da soz konusu oldu. Ayrıca pandemi doneminde vatandaşlar her şey internetten halletmek ister. Bu durumda yıllardır bıraktırmış olduğunuz parayı birine vermeden once gerekli evraklarını kontrol edin. Sormadan, araştırmadan, hareket etmek alıcıların zararına olur. Bu nedenle de bu işi yapan gayrimenkullere başvurmakta fayda var diye duşunuyorum. Gayrimenkullerden alırken de onların ofislerine gitmeniz, belgelerini kontrol etmeniz, gerektiği zaman bize gelerek bu kişi hakkında bilgi almakta fayda var. Evi kiralarken de aynı şekilde evin tapusunu gormek, ev gercekten bu kişinin uzerine olduğu konusunda emin olmak gerekiyor. Yoksa size sahte bir anahtar verdikten sonra paralarınızı alıp kacanlar olabiliyor" diye uyardı. - ESKİŞEHİR
Kaynak: İhlas Haber Ajansı