Antalya'nın Aksu ilcesinde modern tarım yontemleriyle 230 dekar alanda Kaliforniya biberi ureten iki kardeş, urunun tamamını yurt dışına ihrac ederek ulke ekonomisine katkı sağlıyor. Uretici bir aileden geldiklerini belirten Omer Akcan, "Biz Aksu'yu Turkiye'nin Hollanda'sı yapmak icin calışıyoruz" dedi.
Dede ve baba mesleğini kendilerine iş edinen Omer ve Ayşe Akcan kardeşler, hedeflerinin tarımda cok daha yol alarak, dunyanın en kaliteli urunlerini ureten ulkesi haline gelmek istediklerini ifade etti. Tarım sektorunun uretmek ve ulke ekonomisine katkı sağlamak olduğuna vurgu yapan Omer Akcan, "Uretici aileden geliyoruz ve cocuk yaştan bu yana toprağın icinde olmamızdan dolayı bu işi meslek edindik kendimize. 50 yıllık bir aile mesleğini biz goğusledik. Biz Aksu'yu Turkiye'nin Hollanda'sı yapmak icin calışıyoruz. İşimizi cok seviyoruz, emek veriyoruz. Genc ureticiler olarak tarıma sahip cıkıyoruz. Modern tarım yontemleriyle uretmek hem cok keyifli hem de iş yukumuzu hafifletiyor. Bu da bize guc veriyor. Tarımda iyi bir uretim ulkesi haline gelmek istiyoruz" dedi.

22 yıl once babalarının Aksu'da ilk Kaliforniya biberini 5 donum araziye ekerek başladığını kaydeden Omer Akcan, şunları soyledi:
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Hem suclu hem gucluler! Akıncı Ussu Davası'nın sanıklarından mahkemeye kustah tehditlerODTU'den heyecanlandıran buluş! Koklamak koronadan korunmaya yetiyorOrgutten kacan terorist tecavuz olaylarını boyle anlattı: Orada erkek kadın fark etmiyordu"O yıllarda 4-5 donum civarında seramız vardı. Yıllar icinde kademe kademe buyuyerek devam ettik. Şimdi 230 dekar alanda uretim yapıyoruz. Başlangıcta cok kucuk bir pazarı vardı bu urunun. Sadece Rusya'ya ihracat yapıyorduk. Antalya'da Aksu bolgesinde o zaman 20 donum ancak ekiliyordu. Turkiye'de pazarı olmamasına rağmen babam bunu yurt dışında gormuş ve tohumunu getirip ekmiş. Bolge olarak da cok uygun iklime sahip olduğumuz icin kaliteli verim aldık. Pazar bu şekilde buyuyerek gitti."
"AKSU'DA 3 BİN 500 DEKAR ALANA EKİLİYOR"
Aksu'da Kaliforniya biberinin yaklaşık her yıl 7 milyon TL civarında tohum olarak ekildiğinin altını cizen Omer Akcan, "Aksu'da 3 bin 500 dekar Kaliforniya biberi ekiliyor. Bu urunu Balkan ulkelerine, Avrupa ulkelerine ve Rusya'ya satıyoruz. Cok yakında İtalya'ya da urun ihrac edeceğiz. İtalya uzun suredir bizim ulkemizden urun almıyordu. Ama yakında bizden bunu talep edecekler. Bu urunun pazarı var, satışı yapılıyor ve uretici bu konuda rahat" dedi.
"KALİFORNİYA BİBERİNİN TAMAMI YURT DIŞINA İHRAC EDİLİYOR"
Kaliforniya biberinin pazarı hakkında goruşlerini aktaran Ayşe Akcan ise, "Kaliforniya biberinin yuzde 98'i ihrac ediliyor, yuzde 2'lik kısım da oteller ve İstanbul'da luks semtlere satışını yapıyoruz. Cunku ulkemizde bu biber cok bilinen bir ceşit değil. Mutfaklarımıza henuz girmedi. Lezzeti ve aroması cok guzel bir urun. Yurt dışında insanlar bunu bizim domatesi her şeye kullandığımız gibi bu biberi oğunlerinde her yemeğe kullanıyorlar. Bu bir kultur olmuş onlarda" ifadelerini kullandı.
"GENCLER URETİME KATILMALI, BİZ DANIŞMANLIK YAPARIZ"
Genclerin tarımda calışmalarını ve uretmelerini istediklerini ifade eden Ayşe Akcan, "Ulkemizde gecim cok rahat değil. Hem uretip hem de kazanc sağlamak istiyorlarsa gencler uretime yonelmeli, onlara seve seve danışmanlık yapabiliriz" dedi.
(İHA)
Kaynak: İhlas Haber Ajansı