ANKARA'da Alman BionTech firmasının geliştirdiği Covid-19 aşısının Faz 3 calışmalarında gonullu olan Ankara Universitesi Tıp Fakultesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Necmettin Unal, "Hangi aşıyı bulursanız yaptırın, elinize ne gecerse olun. Cok iyi bildiğimiz inaktif virus aşısı da olabilirsiniz. 'O aşı, bu aşı, şu aşı' tartışmasına girecek lukse sahip değiliz" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aralık ayında koronavirus aşısının uygulanmasına başlanacağını acıklarken, aşı guvenliği ve aşı tercihi tartışma konusu oldu. Bazı vatandaşlar, aşının zorunlu olarak yapılması gerektiğini duşunurken, hangi aşının yapılacağının tercihinin de vatandaşlara bırakılması gerektiğini soyledi. Bazı kişiler, uzmanların onerdiği aşının yapılması gerektiğini savundu. Turkiye'de yaygın uygulamaya en yakın aşılar, Cin menşeli aşı ile Turk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in başında olduğu Alman BioNTech firmasına ait aşı bulunuyor.
'HANGİ AŞIYI BULURSANIZ OLUN'[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]İstanbul'da teror operasyonu! Şişli Belediye Başkan Yardımcısı da gozaltındaBu skandal cok konuşulacak! Selin Ciğerci'nin eşini aldattığı goruntuler ortaya cıktıVahim tablo! Gercek vaka sayıları acıklandı, Turkiye dunya sıralamasında zirveye cıktı
BioNTech'in ABD'li Pfizer ile işbirliğinde geliştirdiği Covid-19 aşısının Turkiye'deki calışmalarında gonullu olan Ankara Universitesi Tıp Fakultesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Necmettin Unal, aşı guvenliği ve tercihi tartışmalarını değerlendirdi. Pro. Dr. Unal, "Hangi aşıyı bulursanız yaptırın, elinize ne gecerse olun. Aşılar değişik teknikler ile uretiliyor. 2021 yılında uretileceği belirtilen aşıların, dunya ihtiyacını karşılayabilme olasılığı yok. 20 milyon Cin aşısı geldi, iki dozda 10 milyon kişiyi aşıladınız; 25 milyon da BioNTech aşısı geldi, 12,5 milyon kişiyi aşıladınız. Toplam 22,5 milyon kişiyi aşıladınız, bu salgını kontrol etmeye yetecek sayı değil; ama bu,Turkiye'ye cok ciddi salgında frene basmayı sağlayacak sayı. O aşı, bu aşı, şu aşı tartışmasına girecek lukse sahip değiliz. Gelen aşılar uygun uluslararası şartlarda uretilmişse, butun sonuclar şeffaflığı ile dunya ile paylaşılmışsa, etkinlik potansiyeli yuzde 50'nin uzerindeyse ne bulursanız o aşıyı uygulamanızı oneriyorum. Bu aşılardan hangisini olursak olalım etki suresi ile ilgili bilgi yok. Tahminen 6 ay ile 1 sene olacağı duşunuluyor" diye konuştu.[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]İstanbul'da teror operasyonu! Şişli Belediye Başkan Yardımcısı da gozaltındaBu skandal cok konuşulacak! Selin Ciğerci'nin eşini aldattığı goruntuler ortaya cıktıVahim tablo! Gercek vaka sayıları acıklandı, Turkiye dunya sıralamasında zirveye cıktı
'AŞI MUTLAKA UYGULANMASI LAZIM'[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]İstanbul'da teror operasyonu! Şişli Belediye Başkan Yardımcısı da gozaltındaBu skandal cok konuşulacak! Selin Ciğerci'nin eşini aldattığı goruntuler ortaya cıktıVahim tablo! Gercek vaka sayıları acıklandı, Turkiye dunya sıralamasında zirveye cıktı
Prof. Dr. Unal, toplumda aşılanmayanlar ile ilgili bir onlem alınması gerekip gerekmediğine ilişkin, "Aşılama her halukarda olumlu. Şu anda toplumun cok kucuk grubunu bile aşılasak, onların korunmasını sağlayacağız, toplumdaki hastalık oranını bir miktar aşağıya cekmiş olacağız. Dolayısıyla aşı az da olsa mutlaka uygulanması lazım. Toplumun yuzde 70- 80'ine aşı yaptığınızda toplumun yuzde 80'i bağışık oluyor. Bunların arasında bir tane hasta cıktığı zaman kendisindeki virusu bulaştıracak kişi bulamıyor. O hasta iyileştikten ya da hayatını kaybettikten sonra o virus de onunla birlikte yok oluyor. Burada hassas bir konu var; diyelim ki yeterli aşı geldi yuzde 70'i aşıladık. Diyelim ki İngiltere, Almanya bunu yapamadı, siz bunu yapamayan ulkeler ile gidiş gelişinizi devam ettirirseniz o hastalık bir gun size yine gelecektir. Cunku bu aşıların bizi ne kadar koruyacağını sure olarak bilmiyoruz. Dolayısıyla butun vatandaşlarınıza aşı yapsanız bile diğer ulkeler bunu yapmadığı surece o aşının suresi bittikten sonra o ulkelerden size hastalık gelecek ve aynı salgını yeniden başlatabilecek. Bu durumda iki cozum ortaya cıkıyor. Bir, o ulkelere sınırlarınızı kapatırsınız ikinci cozum de etkisi biten kişilerde aşıyı tekrar edersiniz" ifadesini kullandı.[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]İstanbul'da teror operasyonu! Şişli Belediye Başkan Yardımcısı da gozaltındaBu skandal cok konuşulacak! Selin Ciğerci'nin eşini aldattığı goruntuler ortaya cıktıVahim tablo! Gercek vaka sayıları acıklandı, Turkiye dunya sıralamasında zirveye cıktı
'AŞI İSTEMEYENLER KADERLERİNE RAZI OLUR'[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]İstanbul'da teror operasyonu! Şişli Belediye Başkan Yardımcısı da gozaltındaBu skandal cok konuşulacak! Selin Ciğerci'nin eşini aldattığı goruntuler ortaya cıktıVahim tablo! Gercek vaka sayıları acıklandı, Turkiye dunya sıralamasında zirveye cıktı
Prof. Dr. Unal, aşı yaptırmak istemeyenler icin nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine ilişkin, "Bir kısım vatandaşlarımız, 'ben şu anda aşı olmam' diyor. 'Hocam aşı ile ilgili veriler acıklanmadı, ne kadar yan etki oluşturduğu, bunların ciddi olup olmadığını bilmiyoruz, bu yuzden şuan da aşıya 'hayır' diyorum'. 'Ama bu veriler acıklanınca evet diyeceğim' diyor. Bir grup vatandaş da, 'ben tedbirliyim, biraz sağa sola yapsınlar ondan sonra yaptırım' diyor. Sağa sola yapıldığında aşı bitecek, aşı olamayacaklar. Ucuncu bir grup var ki kontrol edilmesi gerekenler onlar; aşı karşıtları. Aşı ile ilgili calışmalarda tabii ki tamamen sonuclar acıklanmadı; ama on acıklamalar ciddi kanıt duzeyine sahip. Tabii ki sonuclar cıkınca gercek kanıtları goreceğiz. Geldiğimiz noktada aşıya bazı nedenler ile gecici olarak 'hayır' diyenler bir de aşı karşıtı olanlar var. Şu anda bunu duşunebilecek durumda değiliz. Aşı isteyenler aşılanır, aşı istemeyenler de kaderlerine razı olur" dedi.[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]İstanbul'da teror operasyonu! Şişli Belediye Başkan Yardımcısı da gozaltındaBu skandal cok konuşulacak! Selin Ciğerci'nin eşini aldattığı goruntuler ortaya cıktıVahim tablo! Gercek vaka sayıları acıklandı, Turkiye dunya sıralamasında zirveye cıktı
'BİONTECH OLMASAYDI CİN AŞISINI OLURDUM'[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]İstanbul'da teror operasyonu! Şişli Belediye Başkan Yardımcısı da gozaltındaBu skandal cok konuşulacak! Selin Ciğerci'nin eşini aldattığı goruntuler ortaya cıktıVahim tablo! Gercek vaka sayıları acıklandı, Turkiye dunya sıralamasında zirveye cıktı
Prof. Dr. Unal, her iki aşının guvenirliklerine ilişkin ise şunları soyledi: [h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]İstanbul'da teror operasyonu! Şişli Belediye Başkan Yardımcısı da gozaltındaBu skandal cok konuşulacak! Selin Ciğerci'nin eşini aldattığı goruntuler ortaya cıktıVahim tablo! Gercek vaka sayıları acıklandı, Turkiye dunya sıralamasında zirveye cıktı
"Birisi Cin aşısı, inaktif aşı. İnaktif aşı ile ilgili dunya tecrubeleri 100 sene onceye dayanıyor. Cin aşısı bu kadar eski bilenen bir aşı. Yan etkilerinin ne olduğu biliniyor, bağışıklık oluşturduğu da biliniyor. Yeni bir viruse karşı geliştirilen aşı, bunun yuzde kac etkili olduğu ve ne yan etkiler oluşturduğu bilinmiyor. Faz-3 sonuclarını goreceğiz, ben olumlu cıkacağını duşunuyorum. Uluslararası standartlara uygun olarak yapıldığı belirlensin, Cin aşısı olabiliriz. BioNTech de halen daha Faz-3'un net sonuclarını bilmiyoruz. Ama ara raporlar cok olumlu olduğunu gosteriyor. Problemi yok mu var, daha fazla soğukta saklamak gerekiyor. Bu kadar şeffaf giden bir olay ve Faz-3 calışmalarının sonuclarının da zaten olumlu cıkacağını biliyoruz, bunun da guvenilir olacağını duşunuyorum. BioNTech'in aşısı ilk onume geldi, onu oldum. Ama BioNTech olmasaydı Cin aşısını da olurdum."[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]İstanbul'da teror operasyonu! Şişli Belediye Başkan Yardımcısı da gozaltındaBu skandal cok konuşulacak! Selin Ciğerci'nin eşini aldattığı goruntuler ortaya cıktıVahim tablo! Gercek vaka sayıları acıklandı, Turkiye dunya sıralamasında zirveye cıktı

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Şaduman UNUTMAZ