AKSARAY'ın Darıhuyuk koyunde 4 yıl once sadece 4 olan, zamanla 200'e kadar yukselen kulaklı orman baykuşları, tarlalardaki fareleri yedikleri icin koyun ekolojik dengesine katkı sağlıyor. Koylulerin beslemeye calıştığı baykuşlar, fotoğraf tutkunlarının da ilgi odağı oldu.
Genellikle ormanları yaşam alanı olarak secen, dunyanın bazı bolgelerinde nesli tehlike altında olduğu icin koruma altında olan kulaklı orman baykuşları, guvenli hissettiği bolgeleri yaşam alanı olarak seciyor. Darıhuyuk koyunu tercih eden baykuşların sayısı da her gecen gun artırıyor. Koyde oturan doğa fotoğrafcısı Fahri Tunc, 4 yıl once cami avlusunda 4 baykuş gorduğunu belirterek, şunları soyledi:
"Baykuşların bir cami avlusundaki ağacın uzerindeki hallerini gordum. Baykuşların kış mevsiminde yiyecek aramak icin başka yerlere gideceğini bildiğimden dolayı onları tavuk ciğeriyle besledim. Sayıları gun gectikce arttı. Şu anda koyumuzde evlerin onundeki ağaclarda mutlaka kulaklı orman baykuşunu gorebilirsiniz. 6 gun once yaptığım sayımda 200'e yakın kulaklı orman baykuşu olduğunu belirledim. Turkiye populasyonunu duşunduğumuzde, bir koyde bulunabilecek en buyuk rakam. Bu anlamda gercekten cok onemli. Belki Turkiye'de bu kadar baykuşun bir arada olduğu başka bir yer yoktur. 2-3 ağacın uzerinde 200 tane baykuşu aynı anda gormek inanılmaz mutluluk verici bir olay."[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Vahim tablo! Gercek vaka sayıları acıklandı, Turkiye dunya sıralamasında zirveye cıktıHaberturk'te gergin anlar! "Bir daha olursa kafa kafaya girerim" deyip studyoyu terk ettiBu skandal cok konuşulacak! Selin Ciğerci'nin eşini aldattığı goruntuler ortaya cıktı
'BAYKUŞLAR KOYUMUZE UĞUR GETİRDİ'[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Vahim tablo! Gercek vaka sayıları acıklandı, Turkiye dunya sıralamasında zirveye cıktıHaberturk'te gergin anlar! "Bir daha olursa kafa kafaya girerim" deyip studyoyu terk ettiBu skandal cok konuşulacak! Selin Ciğerci'nin eşini aldattığı goruntuler ortaya cıktı
Baykuşların en onemli ozelliğinin kemirgenlerle beslenmek olduğunu belirten Tunc, "Daha cok bolgedeki tarla fareleriyle besleniyorlar. Şu anda tunedikleri ağacın altındayız. Yerde gorduğumuz kalıntıların tumu farelerin atığı. Bizim koyde cokca fare vardı. Kedilerde farelere karşı yetersiz kalıyordu. Baykuşlar geldikten sonra tarlalarda fareler cok azalmaya başladı. Bilindiği gibi kırsal koylerde ve kırsal kesimlerde baykuşlar uğursuz hayvan olarak bilinir. Aslında baykuş uğursuz değil, gercekten uğurlu bir hayvandır. Geldiği yere bereket getirdiğine de inanıyorum. Sonucta burada doğanın ekolojik dengesini sağladı. Eğer burada baykuşlar olmaz ise farelerin tekrar sayısı inanılmaz şekilde artacaktır. Bu baykuşlar, bizim icin inanılmaz değerliler." dedi.[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Vahim tablo! Gercek vaka sayıları acıklandı, Turkiye dunya sıralamasında zirveye cıktıHaberturk'te gergin anlar! "Bir daha olursa kafa kafaya girerim" deyip studyoyu terk ettiBu skandal cok konuşulacak! Selin Ciğerci'nin eşini aldattığı goruntuler ortaya cıktı
Baykuşları gozlemleyip, fotoğraflamak icin gelen Mustafa Kuş, "Ankara'dan Ahmet ve eşi Oya Kirazoğlu ile birlikte 1 gun boyunca kulaklı baykuşları gozlemledik. Turkiye'de birkac baykuş ceşidi var. Aksaray'ın Darıhuyuk koyunde bir ağacta yaklaşık 200 kulaklı orman baykuşu olduğunu duyunca, hemen buraya geldim. Uzun yıllardır kuş fotoğrafı cekiyorum. Baykuş cekimleri icin bircok yere gittim; fakat en fazla bir dalda 2 baykuş gormuştum. Burada şu an inanılmaz bir baykuş populasyonu var. Cok mutlu oldum ve gercekten ucarken ve ağacta cok guzel fotoğraflar yakaladım" diye konuştu.[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Vahim tablo! Gercek vaka sayıları acıklandı, Turkiye dunya sıralamasında zirveye cıktıHaberturk'te gergin anlar! "Bir daha olursa kafa kafaya girerim" deyip studyoyu terk ettiBu skandal cok konuşulacak! Selin Ciğerci'nin eşini aldattığı goruntuler ortaya cıktı
BAYKUŞLARIN GONULLU KORUYUCULUĞUNU YAPIYOR[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Vahim tablo! Gercek vaka sayıları acıklandı, Turkiye dunya sıralamasında zirveye cıktıHaberturk'te gergin anlar! "Bir daha olursa kafa kafaya girerim" deyip studyoyu terk ettiBu skandal cok konuşulacak! Selin Ciğerci'nin eşini aldattığı goruntuler ortaya cıktı
Evinin onunde ağactaki baykuşları besleyen ve onlara 'fındıklarım' diye hitap eden Ayşe Kara (70), şunları soyledi: "Burada her gun onlara yem ve su veriyorum. Torunlarım onları kovalıyor. Ben de onları uyarıyorum ve yapmayın diyerek gunah olduğunu soyluyorum. Burada dalda yuva yaptılar ve duruyorlar. Bize hicbir zararları yok. Ben bunların koyde gonullu koruyuculuğunu yapıyorum. Bunların kulakları ve gozleri cok guzel, Allah'ım cok guzel yaratmış. Bu kuşlar surekli bana bakar, benim kucuk torunum elini cırpınca, hemen ucarlar ve bir muddet sonra geri gelirler. Bunlar benim en buyuk misafirlerim'.'
?
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Erkan ALTUNTAŞ