Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Şu ana kadar kullanılan grip aşısı miktarı 722 bin oldu ama 6 milyonu acık şu an. Zannediyorum birkac gun icerisinde bunu daha da genişletmiş olacağız. 75 yaş ve uzerine uygulanmasını ilave ettik. Muhtemelen 70-65 ve bir hafta-10 gun icerisinde 60 yaşa kadar indirmiş olacağız." dedi.
Koca, Bilkent Yerleşkesi'ndeki Koronavirus Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından duzenlenen basın toplantısında acıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Bugune kadar kac grip aşısının yapıldığına ve Turk Eczacıları Birliğinin (TEB) calışmaya katkı verebileceği acıklamasına ilişkin soru uzerine Koca, bu konuyu onceden detaylı bir şekilde acıkladığını hatırlattı. Koca, bu yıla kadar her ulkenin 1 yıl onceden grip aşısı siparişini verdiğini belirterek, 2020'de dunyada grip aşısı arzının yuzde 20'yi gecmediğini ve uretim kapasitesinin bu orandan fazla olmadığını anlattı.
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Sokağa cıkma kısıtlaması genişleyecek mi? Bakan Koca'dan tek cumlelik yanıtSalgında vahim artış! Vefatlar rekor kırdı, semptomsuzlarla birlikte 28 bin 351 vaka varBu skandal cok konuşulacak! Selin Ciğerci'nin eşini aldattığı goruntuler ortaya cıktıTurkiye'nin ise gecen yıl 1 milyon 300 bin grip aşısı tedarik ettiğini ve eczanelerden satışına izin verildiği halde 1 milyon 100 bin grip aşısı dozunun tuketildiğini bildiren Koca, gecen yıl 200 bin grip aşısının eczanelerden satılmasına rağmen kullanılamadığını ifade etti.
Koca, bircok ulkenin Turkiye'den farklı olarak grip aşısını daha yoğun kullandığına dikkati cekerek şunları soyledi:
"Bu yıl 2,3 milyon grip aşısı kullanıma hazır halde, sağlık calışanlarımıza da başlamış olduk. Şu ana kadar da bu grip aşılarıyla ilgili kimlere yapılması gerektiğini de Bilim Kurulu, Aşı Kurulu en riskli grupları tespit ederek bu uygulamayı başlatmış olduk. Bu yıl farklı olarak eczanelerden satışına da izin vermedik. Yani parası olanın gidip grip aşısını alma durumuna izin vermedik. Kime yapılması gerekiyorsa o kişileri en riskli gruptan başlayarak sınıfladık. Her gecen gun de bu tuketim ile doğru orantılı olarak kapasiteyi yani kimlere uygulayabileceğimizi de genişletmeye calışıyoruz.
Şu ana kadar kullanılan grip aşısı miktarı 722 bin oldu ama 6 milyonu acık şu an. Zannediyorum birkac gun icerisinde bunu daha da genişletmiş olacağız. Biz muhtemelen 75 yaş ve uzerine uygulanmasını ilave ettik. Muhtemelen 70-65 ve bir hafta-10 gun icerisinde 60 yaşa kadar indirmiş olacağız. Yani elimizdeki aşının durumuna ve tuketimine gore, bunu anlık zaten gozluyor ve dijital ortamda ciddi olarak bunu cok rahat takip edebiliyoruz. Ona gore de genişletmiş oluyoruz."
"Grip aşısı konusunun cok fazla uzatılmasını istemiyorum"
TEB'in grip aşısıyla ilgili acıklamasına değinen Koca, bu konuya ilişkin daha onceden cok soru yoneltildiğini ifade etti. Koca, bu konunun cok fazla uzatılmasını istemediğini belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:
"TEB'in bahsettiği aşıyı tedarik edeceğini soyleyen firma daha once bizimle irtibata gecen, bizim irtibat icinde olduğumuz ve bize hatta 11 dolar olarak teklif verdi. TEB icin de aynı donemde 12 dolar teklif verip TEB'in de bize 12 dolar olarak 29 Eylul itibarıyla teklif ettiği bir aşıdan bahsediyoruz. Ama devamında firmadan belgeleri istediğimizde, boyle bir aşının olmadığını bize yazılı olarak beyan etti. O aşı daha onceden irtibatlı olduğumuz firmadan 11 dolara bize teklif edildi. Dolayısıyla bu anlamda ortada bir aşı da yoktu. 'Aşı var.' diyerek bu anlamda siyasetin de malzemesi yapıldı."
"Zaturre oranı onceden ve erken donem kullanılan ilaclarla duştu"
Kovid-19 tedavisindeki ilacların kullanılmasının gerekli olup olmadığına yonelik soru uzerine Koca, koronavirus verilerine ilişkin tabloya dikkati cekti. Koca, şu değerlendirmede bulundu:
"Nisan ayında zaturre oranı yuzde 30'lara yakındı, şu an yuzde 3,4. Yani 10 kat azaldı. Bu zaturre oranının azalmış olmasının en buyuk sebebi, tek sebebi demiyorum, onceden ve erken donemde kullanılan ilaclar. Bu ilacları vatandaşımızın hassasiyetle uygulamasını ozellikle soylemek istiyorum. Zaturre oranı eğer aynı oranda devam etmiş olsaydı, şu an hastanelerimiz bu yuku kaldıramazdı.
Vatandaşımızın yuzde 80'e yakınının hafif gecirdiğini biliyoruz. Hafif gecirenler, ben ilac almadan da bunu hafif atlattım diye duşunuyor olabilir ama bize ozellikle muracaat eden, ağır gelen hastaların ilac kullanmayan hastalar olduğunun altını cizmek istiyorum. Yani hastaneye yatan, yoğun bakıma gecişi olan, cihaza bağlanan ve erken donemde kaybetmek durumunda kaldığımız hastaların onemli kısmı erken donemde tedavisi başlanmayan ve erken donemde ilacını almayan kişiler olduğunu bilelim."
Bu hastalıkta ilk 6 gunun hafif seyrettiğini, 7 ve 8'inci gunde daha cok akciğer tutulumu ile kendisini gosterdiğine işaret eden Koca, şunları kaydetti:
"Eğer kotuleşirsen bu ilacı al diye bir yaklaşımın doğru olmadığını belirtelim. Cunku zaten 7'nci, 8'inci gununde aldığınızda artık etkisi olmaktan cıkmış oluyor. O nedenle erken donemde ilaclarımızı mutlak alalım ve bu donemde en ufak bir grip, nezle benzeri bir belirtinin de Kovid-19 olabileceğini mutlak duşunelim. Gecer diye duşunmeden erken donemde ilaca erişimi sağlamış olalım. İlaca erişmeye gayret edelim, erken donemde verilen ilacları da kullanmış olalım. Bu konuda yanlış yapılan bir enformasyon var. O noktada ozellikle vatandaşlarımız asla onemsemesinler, ilaclarını kullanmaktan vazgecmesinler. Değilse kaybettiğimiz hastamızın daha fazla olacağını, yoğun bakıma gecen hastamızın daha cok olacağını bilelim. Zaturre oranı tek başına bunu gostermek icin onemli bir gosterge."
"Ozel sektor ve vatandaşımız lisansın, ruhsatın iptal edilebileceğini bilsin"
Koca, Kovid-19 aşısına yonelik tavan fiyat uygulamasına dikkat edilmemesi durumunda yaptırım uygulanıp uygulanmayacağına yonelik soru uzerine, bununla ilgili genelgenin gecen hafta yayımlandığını anımsattı.
Ozellikle test politikasında PCR testini calışabilir herkese acmak istediklerini, bununla ilgili vakıf universiteleri ve ozel sektor dahil olmak uzere PCR testinin yapılabilirliğinin onunu actıklarını soyledi. Koca, şoyle devam etti:
"Gecen hafta ozellikle yer yer 250 liradan fazla ucret alan sağlık kuruluşlarının olduğu bilgisi bize de geliyor. O nedenle biz yeni bir genelge yayınladık. Bu genelgede de cok net tanımladık. 250 liranın uzerinde bir alım soz konusu ise bunun iadesinin yapılması gerekiyor. Tabii vatandaşımız, hepsi iadesi icin muracaat edebilir durumda olmaz. Bunun yeterli olmadığını, eğer tekrarı halinde gerektiğinde lisans iptali dahil olmak uzere yapılacağını net bir şekilde yazdık. 250 liradan fazla bir ucret istenme durumu soz konusu olursa, bize muracaat etsin, gereğini yapacağımızdan emin olun. Sadece ucret iadesi değil lisansın, ruhsatın iptal edilebileceğini ozel sektor de vatandaşımız da bilsin."
(Surecek)
Kaynak: Anadolu Ajansı / Sefa Şahin