Enerji alanında duzenlemeler iceren Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek, yasalaştı.
Kanunla maden arama ve işletme ruhsatlarının verilmesi, birleştirilmesi, surelerinin uzatılması, devir ve intikalleri ile cevreyle uyum bedeli iadelerine ilişkin muracaatlar dışında, vadesi gecmiş borc durumunu gosterir belge aranılması zorunluluğu kaldırılacak.
Maden Kanunu'na gore ruhsat bedelinin tamamının ocak ayının sonuna kadar yatırılmaması halinde, her ay icin ayrı ayrı yuzde 4 gecikme zammı uygulanacak ve bu rakam haziran sonuna kadar ruhsat bedeli olarak yatırılacak, aksi halde ruhsat iptal edilecek.
[h=3]Bunlar da ilginizi cekebilir[/h]Sokağa cıkma kısıtlaması genişleyecek mi? Bakan Koca'dan tek cumlelik yanıtSalgında vahim artış! Vefatlar rekor kırdı, semptomsuzlarla birlikte 28 bin 351 vaka varBu skandal cok konuşulacak! Selin Ciğerci'nin eşini aldattığı goruntuler ortaya cıktıRuhsatların sure uzatım taleplerinde, ruhsat suresinin bitiş tarihinden en gec 12 ay oncesinde talepte bulunma şartı getiriliyor. Bu yukumluluğe uymayan ruhsat sahiplerine 100 bin lira idari para cezası uygulanacak, ruhsat suresinin bitiş tarihinden en gec 6 ay oncesine kadar da belirtilen yukumlulukleri yerine getirmeyen ruhsat sahiplerinin talepleri reddedilerek ruhsatları sure sonunda iptal edilecek ve ilgili saha ihale yoluyla ruhsatlandırılacak. Rodovans sozleşmesiyle calışılan ruhsat sahalarında, devralanın kurulu işletme kapasitesi veya şerh edilen sozleşmedeki kapasiteyi aşmayacağı yonunde vereceği taahhude istinaden, ilgili alan icin tanınan tum muafiyetler ve madencilik faaliyetleri kapsamında alınan butun izinler, devredilen ruhsatlarda da aynen korunacak.
Maden Kanunu kapsamında işletme izni veya Maden ve Petrol İşleri Genel Mudurluğunce izin verilmiş rodovans sozleşmesi olmaksızın işletme izni alanı dışındaki mucavir sahalara yirmi metreye kadar taşmalar haric olmak uzere, maden ocağı acılması, maden uretilmesi veya faaliyetleri durdurulmuş maden sahalarında uretim faaliyetlerinin durdurulmasına sebep olan durumların duzeltilmesi veya işletme guvenliğine yonelik faaliyetlerin dışında uretim faaliyetinde bulunulması fiillerini işleyenlere 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 20 bin gune kadar adli para cezası verilecek.
"Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası" geliyor
Doğal Gaz Piyasası Kanunu'na, Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası (OTSP) tanımı eklenecek. OTSP, doğal gaz sisteminden yararlanan lisans sahiplerince doğal gazın alım-satımının ve dengeleme işlemlerinin yapıldığı piyasalar, ileri tarihli fiziksel teslimat gerektiren doğal gaz piyasaları ve Enerji Piyasası Duzenleme Kurulu (EPDK) tarafından belirlenen diğer doğal gaz piyasası işlemlerinin gercekleştirildiği, EPDK'nin duzenlediği piyasayı kapsayacak.
Organize toptan doğal gaz satış piyasasının faaliyete gecmesiyle doğal gaz piyasa derinliğinin daha da artacağı duşunulduğunden, yukumluluğunu yerine getirmeyen/getiremeyen lisans sahiplerinin olması durumunda sistem işleyişinin aksamaması icin Doğal Gaz Piyasası Kanunu'na "son kaynak tedariki" tanımı eklenerek, yeni bir mekanizma geliştirilecek.
Doğal gaz kullanımının ulke genelinde yaygınlaştırılmasına kolaylık
Uretilen doğal gazın, iletim şebekesi vasıtasıyla iletilmesinin teknik ve ekonomik olarak uygun olmadığına EPDK'nın karar vermesi ve uretim yapan toptan satış şirketinin kendi uzerine duşen yukumlulukleri yerine getirmesi kaydıyla uretim şirketi tarafından dağıtım şebekesine bağlantı yapılarak uretilen doğal gaz, dağıtım şirketince satın alınacak. EPDK, gerekli hallerde bu kapsamda satın alınacak doğal gaz bedelini belirleyecek.
LNG ihracatı yapmak isteyen tuzel kişiler, ihracat lisanslarına kaydedilmesi ve yurt icinde teslim faaliyetinde bulunmamaları şartıyla, LNG taşıma faaliyetinde bulunabilecek.
Dağıtım şirketleri, boru hatlarının ulaşmadığı bolgelerde LNG veya CNG ile besleme yontemiyle doğal gaz dağıtımı yapabilecek.
Dağıtım şirketleri, LNG veya CNG tesis yatırımlarını kendileri yapabilecekleri gibi bu faaliyetleri hizmet alımı yoluyla da gercekleştirebilecek ancak LNG ve CNG'nin doğrudan satışında bulunamayacak.
Acil durum veya mucbir hallerde mevcut iletim ve dağıtım şebekeleri, LNG veya CNG ile beslenebilecek. LNG ve CNG faaliyeti gercekleştiren lisans sahipleri, acil durum ve mucbir hallerde iletim ve dağıtım şirketlerinin taleplerini karşılamakla yukumlu olacak.
Yapı kayıt belgesi alan yapının bulunduğu bolgenin, uygulama imar planı olmaması veya uygulama imar planı olmakla birlikte yolların imar mevzuatına uygun acılmaması halinde; ilgili belediyenin meclis kararı alarak bu bolgelerde yapılacak şebekelerin yapım tarihinden itibaren 10 yıl icinde deplase edilmesi gerektiğinde, yatırımın deplase edilen kısmıyla ilgili tum maliyetleri listeleneceğini taahhut etmesi şartıyla doğal gaz dağıtım şirketleri tarafından bu bolgelere şebeke yatırımı yapılabilecek.
Doğal gaz dağıtım şirketlerinin dağıtım bolgelerine ilave edilecek yeni genişleme bolgelerinde yerleşim yeri belediyesince doğal gaz dağıtım şirketine yatırım yapılması talebinde bulunulması halinde; ilgili dağıtım şirketinden teminat, kontrolluk hizmet bedeli, kaplama bedeli, zemin/alan tahrip bedeli, hafriyat dokum bedeli ve benzeri adlarla herhangi bir bedel alınmayacak ve altyapı kazı alanının ust kaplamaları ilgili belediyece bedelsiz yapılacak.
EPDK, bir tuketiciye sozleşme suresi icinde doğal gazı tedarik etmekte olan şirketlerin iflası, lisanslarının iptal edilmesi veya organize toptan doğal gaz satış piyasası cercevesinde yukumluluklerini yerine getirmemesi sonucunda temerrude duşmesi gibi nedenlerle doğal gaz tedarik edilemeyen veya serbest tuketici olma hakkına sahip olduğu halde gaz tedariki sağlanamayan tuketicilere gaz arzı sağlamak icin bir veya birden fazla lisans sahibini son kaynak tedarikcisi olarak yetkilendirebilecek.
Cumhurbaşkanı kararıyla ayrı birer şirket kurulabilecek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile ilgili kamu iktisadi teşebbusleri ve bunların bağlı ortaklıkları tarafından yurt dışında kurulan, ozellikle petrol, doğal gaz ve madencilik alanlarında faaliyet gosteren şirketlerin, Turkiye'deki şubelerinin bulunduğu yerlerde soz konusu şirketlerin ortaklarınca; işletme konuları, ticaret unvanları, sermayeleri ve ortaklık payları aynı kalmak kaydıyla Cumhurbaşkanı kararıyla ayrı birer şirket kurulabilmesine imkan sağlanacak.
Bu şirketler, Turk Ticaret Kanunu'nun duzenlemeye aykırı olmayan hukumlerine gore, Hazine ve Maliye Bakanlığının goruşu de alınmak suretiyle hazırlanacak esas sozleşmelerinin tescil ve ilanıyla faaliyete gececek.
Kurulan şirketler faaliyete gecmelerinin ardından en gec 6 ay icinde yurt dışındaki şirketlerle yapacakları protokollerle yurt dışındaki şirketlerin her turlu haklarını, alacaklarını, yukumluluklerini, taşınırlarını ve taşınmazlarını, gemilerini ve taşıtlarını, ruhsatlarını ve lisanslarını, fikri ve sınai haklarını, uluslararası kuruluşlar ve şirketler nezdindeki hisselerini ve ortaklıklarını, sozleşmelerini ve kredi anlaşmalarını, araclarını, gereclerini ve malzemelerini, yazılımlarını ve donanımlarını, yazılı ve elektronik ortamdaki kayıtlarını ve diğer dokumanlarını, taraf olduğu davaları ve icra takiplerini, soz konusu duzenlemenin yururluğunden onceki borclarını ve personelini devralabilecek.
Devir işlemlerinin tamamlanmasıyla yurt dışında kurulan şirketlerin Turkiye'deki şubeleri talep uzerine tasfiyesiz terkin olunacak. Bu devirlere ilişkin butun devir, temlik ve intikal işlemleri ile bu işlemlerden doğan kazanclar ve bu işlemlerle ilgili olarak duzenlenecek her turlu sozleşme, protokol ve kağıtlar damga vergisi dahil her turlu vergi, resim, harc ve benzeri mali yukumluluklerden istisna tutulacak.
Bu devir işlemlerine ve protokollere ilişkin olarak ortaya cıkabilecek tereddutleri gidermeye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı yetkili olacak. İlgili mevzuatta yurt dışındaki şirketlere yapılan atıflar, devir işlemlerinin tamamlanmasının ardından ilgisine gore Turkiye'de kurulan şirketlere yapılmış sayılacak.
Duzenleme kapsamındaki devirler katma değer vergisinden istisna tutulacak. Bu kapsamda yapılan işlemler icin yuklenilen vergiler, vergiye tabi işlemler nedeniyle hesaplanan vergiden indirilecek. İndirim yoluyla giderilemeyen vergiler iade edilmeyecek.
Bu şirketler hakkında; Harcırah Kanunu, Taşıt Kanunu, Devlet İhale Kanunu, ceza ve ihalelerden yasaklanma hukumleri haric Kamu İhale Kanunu, Kamu İhale Sozleşmeleri Kanunu, Turk Ticaret Kanunu'nun kuruluşa ve tescile, ayni ve nakdi sermaye konulmasına, sermaye ve kanuni yedek akcelerle ilgili olarak kendiliğinden sona ermeye ilişkin hukumleri, 233, 399, 527 ve 631 sayılı KHK ile kamu kurum ve kuruluşlarına personel alınmasına dair ilgili mevzuat hukumleri uygulanmayacak.
Ancak TBMM denetimine ilişkin, Kamu İktisadi Teşebbusleri ile Fonların Turkiye Buyuk Millet Meclisince Denetlenmesinin Duzenlenmesi Hakkında Kanun'un, "genel goruşmeye tabi olan kuruluşlar" başlıklı maddesinin hukumleri uygulanacak. Kurulan şirketlerde İş Kanunu'na tabi personel istihdam edilecek.
Kurulan şirketlerin; ortaklık yapısını değiştirmeye, yurt icinde ve yurt dışında şirket kurmasına veya bir şirkete yuzde 50'den fazla hisseyle ortak olmasına karar vermeye Cumhurbaşkanı yetkili olacak.
Turkiye enerji piyasasını olumsuz etkileyen kış aylarında doğal gaz kaynaklı yaşanması muhtemel kesinti ve kısıntıların bertaraf edilebilmesi, sistem ve arz guvenliğinin sağlanabilmesi icin BOTAŞ tarafından yapılacak her turlu doğal gaz alımı, Kamu İhale Kanunu'nun dışında tutulacak.
TPAO'nun, denizlerde belirli faaliyetleri acısından mal ve hizmet alımı ile yapım işlerini herhangi bir parasal limit gozetmeksizin, Kamu İhale Kanunu kapsamında yapabilmesine ilişkin tanınan istisna hukum, BOTAŞ ve bu şirketlerin bağlı ortaklıkları ile yurt dışında kurdukları şirketlerin; petrol ve doğal gaz arama, sondaj, uretim, taşıma, depolama ve gazlaştırma faaliyetlerini de kapsayacak şekilde yeniden duzenlenecek. Soz konusu istisna, karadaki faaliyetleri de kapsayacak.
(Surecek)
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ahmet Alp Ozden